Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Att prata om mode och reklamfotografer på Ellen träffarna kan kännas lite som att svära i kyrkan.

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4


Näääää nu tog jag nog i lite. Det är ganska högt till tak bland oss ”gubbarna som sitter där och ljuger” var fjortonde dag. Fast gatu och reportage fotografi ligger är nog det dom flesta vurmar för.

 

I mitt förra blogginlägg nämnde jag den fina Brassai boken som Affe hade med sig till Ellens sist. Jag skrev lite där också om det fina trycket i den

Tänkte spinna vidare lite idag på den tråden och berätta lite om fotgrafen Irving Penns bok ”Passage” från början av 90-talet och trycket i denna som också är något av det bästa jag sett i fotoboksväg vad gäller bildåtergivning.

 

 

De svartvita bilderna i Penns bok ”Passage” från 1991 är tryckta i något som heter Quadratones vilket betyder att man gjort fyra olika reprofotograferingar på varje originalbild med olika tonomfång.för att få optimal bildåtergivning i högdagrar och skuggor sen vid trycket.

 

 

Allt separationsarbete utfördes hanverksmässigt i reprokamera med 300 linjers raster.

 

 

Sen trycktes bilderna med två olika svartplåtar och två gråplåtar. Dessutom tryckte man en mycket svag tonad lack ovanpå bilderna på slutet.

 

Några bildsidor ur boken.

Kanske bäst att påpeka att webben inte kan återge det fina trycket i de sidor som jag visar här.

 

 

 

 

 

Som gammal tryckeriarbetare, litograf och senare  reklamarehar har man kanske blivit lite ”miljöskadad” när det gäller trycksaker men jag blir lite varm i hjärtat när man ser en sån här högkvalitativ hantverksproduktion. Det pumpas ut för mycket fotoböcker med uruselt tryck som inte alls gör bilderna (och fotograferna) rättvisa.

Boken finns att få tag i på  Amazon.com , ny för ca 15-1600 kr.

Och mer av Irving Penns bilder kan ni se här!

 

 

Till slut då...

 

 

Det blev ju inte någon resa för oss i sommar upp till vår fjällstuga av olika anledningar. Det känns lite konstigt eftersom vi varit där nu trettio sommrar i rad.

Den här bilden är på Ljungdalens sista bonde, och nyaste också kanske man kan säga eftersom han flyttade in för ett antal år sedan. Hans familj driver också ett matställe i byn.

Bilden tagen tidigt (06.00) en sommarmorgon 2007 när jag väntade på bussen till Östersund. Canon G5, och inte direkt i från kortet.

 

Trevlig helg!

/Bernt

 

Inlagt 2009-09-25 14:12 | Läst 8326 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Även om man inte kan njuta av trycket kan man ju njuta av de fina bilderna. Trycket verkar vara tryckarkonstens HDR på något sätt. Flera bilder som läggs ihop till en.
Och jo, du tog nog i lite för mycket i rubriken. visst är det högt i tak på Ellens för all form av fotografi.
Svar från kreatören 2009-09-25 16:44
Tänkte det kunde vara kul med en "löpsedelsrubrik", kanske den lockar några nya läsare.
Duplextryck, alltså tvåfärgstryck är ganska vanligt i fotoböcker. Men Penns bok med sitt svart-grå-grå-svart tryck är så pass extrem att jag tyckte det kunde vara intressant att berätta om.
Intressant och allmänbildande, dåligt tryck kan helt förstöra bra bilder. Och alla dessa som lägger bilder i bokens mittveck!?

Jäkligt fin bild också, jag trodde det var en Sune Jonsson :)

-affe
Svar från kreatören 2009-09-25 16:47
Sune Jonsson!!!!...jo ja tackar!
Man måste lära "kidsen" lite ;)
/Bernt
Inte svär du i kyrkan. Skulle mer än gärna synka ett Ellensmöte om det är så att du har boken med dig vid tillfälle. Som Thomas säger så, även om man inte kan njuta av trycket, så kan man njuta av fina bilder! Och ditt grafiska kunnande fortsätter att imponera!

Och det va ju kul med bonden i min "hemby". ;-) Körde faktiskt till Ramundberget för något år sedan för att åka skidor med min dotter och vänner. Passerade Ljungdalen... "-ja, där ser du". Innan dess, sade min dotter vid Järva krog, "Pappa, är vi framme snart?" :-(

I helgen skall jag fundera om det skulle funka med en Skåning i Ljungdalen... ;-)

Trevlig helg!! /Peter-L
Intressant läsning Bernt och Penns bilder är fantastiska.
Och jag håller med Affe, väldigt mycket Sune Jonsson i din fina bild.
/Krister