CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Bengans Fuji inställningar!

Bengt "Bengan" Björkbom har ju bloggat en del om sin "nya" Fujikamera och mest då att han kör den med sina gamla analoga gluggar. Han plåtar var jag förstått bara i jpeg och skrev för en tid sedan om sina inställningar i kamera:

Film simulation:  B&W Red filter
Sharpness: +1
Hightlight tone: +1
Shadow Tone: +2
Noise Reduction: -2

Så varför inte prova det på min Fuji X100T och se hur det funkar där plus några andra framkallningar som jämförelse. Print screen i 100%.

Bengans inställningar i jpeg.

Min RAW fil med övertoningskarta.

Min RAW fil rakt av i Silver Efex Pro som jag alltid bearbetar mina svartvita bilder i.

Det är lite mörkt på min toa så jag fick dom här exponeringsvärdena; 1/125sek, f/2.0 och 1250 ISO.

Med Bengans jpeg inställningar blir bilden lite mera klar såklart men också lite hårdare och kornigare. Att det funkar bra i hans kamera kan också bero på att hans analoga gluggar tecknar lite mjukare. Jag tycker att Silvern har lite bättre tonomfång men den borde nog ha en liten kurvjustering  och ett snäpp skärpa.

Helt ovetenskapligt det här så blås gärna upp bilderna och jämför själva.

Trevlig helg!

/Bernt

Postat 2016-03-18 16:28 | Läst 3870 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Soltrappan som man inte fick sola på!...Fujifilm filmpack!...dimma på stan!

Nedgångshuset till nya Odenplanstationen fick en något uppseendeväckande design med en soltrappa där folk skulle kunna sitta och ta igen sig i resstressen. På arkitektritningarna såg det soligt och trevligt ut med folk som satt i trappan och fikade, barn som sprang omkring och duvor som promenerade runt.

Allt var klart i höstas men något solande blev det inte eftersom någon på SL kommit fram till att folk från soltrappan kunde klättra upp stationshusets tak. Så det blev ett stängsel i ställe. Första förslaget var att sätta ett staket på taket, ett annat var att ta bort steg i trappan så att man inte skulle nå upp till taket. Folket på SL tänker fortfarande på en lösning. Vi får väl se om det händer något nu när vårsolen snart är här!

Annars då...

Många av har kanske läst att Fujifilm är på väg att ta sina filmpack ur produktion. Det vore naturligtvis hemskt tråkigt att ännu era försvinner:

”Fujifilm Japan has announced that it is to stop production of its FP-100C instant film that enthusiasts use in old Polaroid-type cameras. The film has only been available in the 3.25x4.25in size recently, since the 5x4in version was discontinued, but it has been keeping vintage cameras clicking since Polaroid stopped production itself.

The company says that it will halt production in spring this year, but that stocks will continue to be available for some time after that. Falling demand and sales are cited as the reasons for the ending of the product line, which also spells the end of the working life of Type 100 cameras. The company used to produce a black and white version too, but that was stopped in 2014”.

Till slut då!

Häromnatten var det kraftig dimma när jag tittade ut genom mitt mitt fönster innan jag gick och slängde mig i bingen vad halvtre tiden.

/Bernt

Postat 2016-03-13 14:06 | Läst 3630 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Den bästa kameran???


Det är mycke snack på stan då och då om vad som är den bästa kameran för streetfoto. Men sanningen är ju den att det inte finns någon bästa kamera. En tycker så och en annan tycker så. Vad gäller bildkvalite så är de flesta lite avancerade kameror rätt bra numera, så det gäller att hitta en som passar ens hand och sinne. Man får bara träna en hel del bara innan all går reflexmässigt, 10000 timmar har någon sagt att det tar innan man blir fullärd. Det här gäller såklart inte för människor i allmänhet utan de som vill lite mera med sin fotograferande/bildskapande. På bilden mina följeslagare Richo GR (28 mm) Lumix L5 (24mm) och Fuji X100T (35mm), tre ljusmaskiner med lite olika egenheter och egenskaper för olika tillfällen men med ganska lika inställningar. PS! Bilden tagen med min Ipad som också kan fungera som bildmaskin ibland.

Hade!

Bernt

Postat 2016-02-11 16:23 | Läst 4646 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Paus på Järvafältet eller Tillbaka till framtiden...III. (R)

Ibland när man städar, städar kanske är lite överdrivet man flyttar mest runt sina grejor lite. Överst i en av mina gamla bildlådor hittade några ganska dåligt kopierade svartvita 18x24 kopior, troligen några provkopior som jag sparat. Och rätt vad det är så sitter man där och försvinner bort i sina minnen igen...

Bilden på det slappande gänget ute på Järvafältet är från sommaren 1960 det år jag gjorde lumpen på I1 i Sörentorp, jag sitter i mitten med kameran beredd som vanligt. Till höger halvligger min dåvarande kamrat Lasse. Lasse hade jag stött på varann första gången redan 1957 då jag sökte mitt första arbete efter det jag avslutat min 8-åriga skolgång. Arbetet vi båda sökte var som litograflärlingar på Åhlen & Åkerlunds förlag. Jag fick inget arbete där men fick bara någon vecka senare anställning som litograflärling på ett annat tryckeri. Litografyrket finns inte kvar längre men innan skannrar och datorerna tog över såg vi litografer till att det blev rätt färgbalans i repro av fyrfärgsbilder som skulle tryckas.
Lasse och jag stötte på varandra igen 1959 då vi båda gick en utbildning på Grafiska Yrkesskolan i Stockholm. Att vi sen hamnade på samma lucka när vi gjorde lumpen 1960 var ju lite lustigt. Efter lumpen har jag inte träffat Lasse, men när jag googlade så såg jag att han nu bor på Södermalm.
Senare kom ju 1968 vilket gjorde att min syn på det här med det militära förändrades en hel del och dom fick klara sig utan mig i framtiden (värnpliktsvägrade).

På delförstoringen här ser man att jag som "fältkamera" hade en Svart Canon P och på den satt en Leitz Summitar 50 mm. Bilden är tagen av fotografen Björn Myrman (1942-1999) som låg på samma kompani. På I1 fanns det ett mörkrum där vi brukade arbeta med våra bilder tillsammans då och då.

Här ovan två bilder till från hösten samma år. Den översta från ett fikatillfälle i mitt föräldrahems kök tagen av  min lumparkompis Fredrik Grimm. Den undre bilden tagen av pressfotografen Gunnar Lantz då jag senare på året i lumpen bröt lårbenet och hamnade på Karolinska ett antal månader. Lantz låg för någon skada på samma sal som mig och jag kommer ihåg att han varje kväll bjöd på en snaps på sprit han smugglat in på sjukhuset.

Bonusbild!

/Bernt

Postat 2015-09-23 15:36 | Läst 4679 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Meddelande från bildverkstan!

Jag vill bara tala om att företaget/personen som rippade ett av mina självporträtt (som jag nämnt tidigare) har gjort rätt för sig och ersatt mig fullt ut. Folk tycker lite olika om det här med att det snos bilder på nätet till höger och vänster. Jag har tidigare kanske varit lite för snäll mot en del "yngre" personer som "lånat" mina bilder då och då, men hädanefter kommer jag att sätta stopp för alla. Även sådana som tidigare fått tillstånd att gratis få använda dom som illustrationsunderlag m.m. Till slut vill jag tacka er som vid flera tillfällen hittat mina självporträtt på nätet och sedan meddelat mig på olika sätt.

.

.

Hade gott!

/Bernt

Postat 2014-11-26 15:17 | Läst 6097 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 27 Nästa