CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

"Vintage" Carlzon...?

Det är lätt att man börjar rota i sitt inre så här på ålderns höst när man nått "vintage" stadiet.
- Var det här allt?
- Vart tog åren vägen?
- Har man gjort någon nytta?

Frågor som jag ställer mig och som inte är så lätta att besvara. I varje fall den sista.
Det märkliga med att bli äldre är att den yttre kroppen har förändrats en hel del men innuti är man fortfarande en kille på 25-30 år. Så känner i alla fall jag. Och det gör att man ibland får vissa personlighetsproblem. Hörde en komiker berätta igår på TV att det låter mera om en när man kommit upp till 65+, och det stämmer rätt bra. Lite stönande blir det när man skall resa sig upp från sin bekväma fotölj och när man tex ska böja sig ner och knyta sina skor.

Samtidigt är det skönt att vara "lite lagom" äldre, tempot är mycket behagligare och man har inte en massa krav att släpa på i sin ryggsäck. Man kan bara flyta omkring i tillvaron. Lite sorgligt är det att man har mycket av sitt liv bakom sig, men det gäller bara att gilla läget och gasa på "to the bitter end" som ändå kommer till slut.

Dom här bilderna har inget med texten ovan att göra utan är mera än hälsning till Chasid och hans önskemål om mera bilder i bloggarna.

 

För er som bor söderut i landet! 

Ni missar väl inte Sally Mann på Dunkers Kulturhus i Helsingborg. Jag såg utställningen flera gånger när den var i Stockholm. Hennes mystiska landskapsbilder från serien Deep South är fantastiskt fina. Dom mera kända familjebilderna är också bra naturligtvis och det är alltid en fin upplevelse att se original på bilder som man tidigare sett i tryck och på nätet.

 

Ha en trevlig kväll! Själv skall jag ta och titta på en film nu, Inside Man med bla Denzel Washington och Jodie Foster...och ta mig en whisky.

//Bernt 

Postat 2008-03-19 16:58 | Läst 23403 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Mera om HDR plus några videos...

Jag har den senaste månaderna fått ett antal mail och förfrågningar om mina HDR-bilder vilket naturligtvis är trevligt. Många vill ha tips och råd men jag brukar rekommendera de flesta att söka på nätet där det finns massor av sidor och videos från duktiga fotografer/bildbearbetare. Sen är det "try and error" som gäller som vanligt om man vill lära sig något ordentligt!

Canon 350D Sigma 10-20 mm @ 10 mm 1/25 sek f/4.0 ISO 200
Frihandstagningen med full bländaröppning gjorde naturligtvis att kantskärpan inte blev den bästa, Sigman bör helst bländas ner till minst f/8 för att få full skärpa ända ut i hörnen.

 Mina senaste lilla projekt med "portbilder" har till min glädje varit mycket uppskattat på deviantArt där det annars är lätt att ens bilder försvinner i det stora bruset.
Portbilderna är ju inga riktiga HDR-bilder utan "fusk" HDR eftersom jag utgått från en RAW-fil när jag gjort dom.  Jag har dessutom dragit dom rätt hårt i LucisArt i slutändan för att förstärka konturskärpan i bilderna och få dom lite mer grafiska åt illustrationshållet.

 

Har nu lust att titta så kommer här några (Photomatix) HDR-videos!

 PhotoWalk Pro presents Raw to HDR conversion

PhotoWalk Pro presents Raw to HDR Tonemapping 

PhotoWalkPro presents Single File Raw to HDR conversion


Hoppas att ni får en bra HDR dag!

//Bernt 

 

 

 

 


 

 

Postat 2008-03-18 12:20 | Läst 16670 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Lite om min (profil)bild...

Idag blir det en liten vandring igen längs min egen "memory lane" igen...
I en av mina mina många bildlåder hittade jag för en tid sedan några ganska dåligt kopierade svartvita 18x24 kopior, troligen några provkopior som jag sparat. Och rätt vad det är så sitter man där och och försvinner bort i sina gamla minnen igen...


Skannade originalkopian


Efter min bearbetning 

Bilden på det slappande gänget ute på Järvafältet är från 1960 det år jag gjorde lumpen som signalist på I1 i Sörentorp, jag sitter i mitten med kameran beredd som vanligt. Till höger halvligger min dåvarande kamrat Lasse. Lasse hade jag stött på varann första gången redan 1957 då jag sökte mitt första arbete efter det jag avslutat min 8-åriga skolgång. Arbetet vi båda sökte 1957 var som litograflärlingar på Åhlen & Åkerlunds Förlag. Jag fick inget arbete där men fick bara någon vecka senare anställning som litograflärling på ett annat tryckeri Victor Pettesons Bokindustri.
Litografyrket finns inte kvar längre men innan skannrar och datorerna tog över såg en litograf till genom manuellt arbete att det blev rätt färgbalans i fyrfärgsbilder som skulle tryckas. Litograferna var på den tiden ett ganska starkt skrå som till och med hade ett eget fackförbund, Svenska Litografförbundet som senare på 70-talet gick ihop med Bokbinderiförbundet och bildade Grafiska fackförbundet.
Lasse och jag stötte på varandra igen 1959 då vi båda gick en utbildning på Grafiska Yrkesskolan i Stockholm. Att vi sen hamnade på samma lucka när vi gjorde lumpen 1960 var ju lite lustigt. Efter lumpen har jag inte träffat Lasse, men när jag googlade så såg jag att han nu bor på Södermalm och fortfarande titulerar sig som litograf.
Senare kom ju 1968 vilket gjorde att min syn på det här med det militära förändrades en hel del och dom fick klara sig utan mig i framtiden.
Bilden är troligen tagen av fotografen Björn Myrman (1942–1999) som låg på samma kompani som jag. På förläggningen hade vi tillgång till mörkrum där vi brukade jobba tillsammans då och då.

DOGMA 07 redan 1960...
Ni som liksom jag också hänger på fotosidan vet då att det finns grupp som kallar sig DOGMA 07, och reglerna där är: 1 kamera, 1 objektiv och en film och det är vad jag arbetade efter redan då. Leica hade jag inte råd att skaffa mig då så det fick bli ett Canon P-hus i stället. Men ett Leitz objektiv hade jag, den inskjutbara 50 mm Summaren f/2.0. Väldigt praktiskt när man var ute i fält.
Bara något år senare skaffade jag min första Leica en M2:a och lite senare en Summilux 35 mm f/1.4. Dom hade jag kvar (plus en hel del annan Leicautrustning som tillkommit under åren) ända fram till 1996 då jag sålde allt (med sorg i hjärtat) för att få ihop till en del av insatsen på min nuvarande bostadsrätt.

Att jag inte blev någon riktig "dogma" fotograf  får jag väl skylla på att jag i början på 70-talet började arbeta med grafisk formgivning och illustration och där det behövdes en annan typ av bilder. Jag har fortsatt att fotografera i mitt yrkesliv men mest då produkt och industribilder för olika projekt/uppdragsgivare.

 


Utställningstips!

Leica - 24x36 - a Change in Perspective
Fotoutställning
18/3 - 24/4 2008
Goethe-Institut, Bryggargatan 12 A, Stockholm.

Mera info på Goethe-Institutets hemsida!

Den här 84 år gamla Leican såldes i november förra året för €336,000. Leican var det sjunde exemplaret i en serie som gjordes för att testa om det fanns intresse på marknaden för en småbildskamera.

//Bernt
 

 

Postat 2008-03-17 16:25 | Läst 20681 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Besök på Stadsbiblioteket...

Eftersom jag bor bara ett stenkast från Stadsbiblioteket  besöker jag det ganska ofta och lånar också en hel del böcker, mest facklitteratur numera och många om fotografer och konstnärer. Jag brukar också varje gång ta nån timme i annexet och läsa tidningar inom de områden jag är intresserad av, arkitektur, design, formgivning och foto.

Förra våren hade dom en liten miniutställning på annexet med fototidskrifter från 1888 och fram till 1999. Alla kända fototidningar fanns med Foto, Aktuell Fotografi, Bildtidningen, Camera, Populär Fotografi, Index, Camera Natura, Foto Magazin, Nordisk tidskrift för fotografi, Modern Photography för att nämna några.

Jag blev kvar där ett antal timmar och läste och tittade som ni säkert förstår. I en inbunden årgång av Nordisk tidskrift för fotograf hittade jag en av mina gamla RIFO tävlingsbilder från 1966. Bilden som jag totalt hade glömt bort var ifrån en liten serie jag hade gjort på Roslagsbanan. Jag kommer nu också ihåg att jag fick hela serien med i en av årgångarna av Svenska Turisföreningens "Årets Bilder", vilket jag var mycket stolt över.
Korniga bilder var det. Tri-X soppad hårt i Rodinal plus kraftiga delförstoringar på Agfa extra hårt papper.   


De här böckerna lånade jag igår:

Micke Bergs "Fotograferna"
Micke Bergs bok har jag just börjat läsa. Micke skriver mycket personligt om sitt eget liv och om hans möten med några av de mest framträdande fotograferna i Sverige och deras liv, från sjuttiotalet fram till idag. Skall bli intressant att fortsätta läsa i kväll.
Boken finns på att köpa på Kartago Förlag .

Micke Bergs mycket läsvärda blogg .

 

Laura Wilsons "Avedon at Work"
Laura Wilsons bok om Avedons stora projekt "In the American West" har jag bara bläddrat igenom lite snabbt. Jag hade ju tillfälle att se många av dessa bilder i jätteformat på Lousianas stora Avedon utställning i höstas. Såg en notis om att han fotograferat 752 personer, använt 17.000 bladfilmer, besökt 17 stater och 189 städer. Snacka om häftigt projekt.

 

Några av mina gamla"Christerkort". 

"In Memory of Himself" en bok om Christer Strömholm (Steidl förlag)
Boken om Christer Strömholm är en ren bilderbok med bilder på Christer tagna av andra fotografer. Boken har ett flertal bilder från Fox Amphoux som direkt satte igång tankeverksamheten hos mig, jag var där  sommaren 1967 med ett gäng från Fotoskolan. Jag träffade Christer sista gången på Fotomässan i Göteborg 1995 och jag nämde då i vårt samtal sommaren 67 och han kom ihåg alla som var med på den resan. En märklig man var det...och besynnerlig. Jag läste tidigare någonstans att han sökt in på Fotoskolan i Göteborg under sevdonym och blivit refuserad...

"Det är viktigare att hitta sig själv än att göra skarpa kort". ur Kloka Ord.

 

Trevlig kväll!
 

 

Postat 2008-03-16 18:13 | Läst 21645 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Konstmässan i Sollentuna

I går var jag ute på Konstmässan i Sollentuna. Tog pendeln från Karberg station där jag också smärtsamt fick reda på att priset på förköpsremsan (eller skämsremsan som min dotter brukar säga) höjts från 95 till 110 kr. Nästan en 15% höjning!!!! SL gjorde en vinst förra året på 575 miljoner och dom säger att vinsterna ska återinvesteras och gynna resenärer. Hur mycket har vi sett av det de senaste åren? Har vi resenärer fått det bättre på något sätt? Samma köer, samma förseningar och samma trängsel, samma dåliga luft fortfarande.
Dom nya prishöjningarna skall enl dom själva beräknas ge 200 milj/år samtidigt som det satsas på ett till biljettsystem (det där med "smartcards" eller vad dom kallar det) som hittils kostat över 300 miljoner och alliansen dillar om att höjningen ska gå till bättre trafik - vilket bullshit!
Tur i alla fall att man får åka lite billigare nu när man är "senior citizen".

Hittade jag då något intressant och inspirerande på Konstmässan? Både och...men i det stora hela var det en ganska tråkig (hangarmässig) tillställning. Men jag fastnade för några saker, här kommer några snapshot.

 

Fotografer


Antonio Briceno
Stog länge och tittade på hans stora bilder, märkliga människor i märkliga landskap.


Hasse Persson
Hans bilder från Studio 54 var ju kul att se som tidsdokument men bilderna var inte särskilt märkvärdiga dessutom hemskt tråkigt hängda.


Christer Strömholm
Flera av dom gamla kända Christerkorten visades men också en del nya som inte alls håller "Strömholmklass"  och jag tror inte att Christer hade valt att visa dessa om han fått varit med och bestämma. Sen med de priser som blivit på Christerkorten (30-40.000 kr)  numera borde det finnas någon slags varudeklaration om hur många exemplar som kommer att framställas tycker jag. Som med grafik tex, nu stog det bara att dom var nykopierade.

130 spänn i entré och en öl kostade 55, plus resan dit och hem. Det var det inte värt!

Finns det något tråkigare än att stå och vänta på ett pendeltåg, deppigt väder var det också grått, grått och grått....
Om fyrtio år är vi tio miljarder människor, kineserna har blivit medelklass, oljan tagit slut, skogar och fiskevatten sönderexploaterade, jordytan täckt av städer och motorvägar, tjugofem procent av däggdjuren utrotade.
Man får ont i magen.
Jag åkte hem tog ett järn och drog ett gammalt Snobbar som jobbar-avsnitt över mig.

 

...fast idag blir det lite roligare när jag får helgbesök av mina barnbarn Beatrice och Josephine (8-10 år) då kommer det att bli liv i stugan. 

/Bernt 

 

Postat 2008-03-15 11:41 | Läst 16336 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 5 Nästa