CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Svartvit vårpromenad på Djurgården.

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

I går eftermiddag tog min fru och jag buss nr 47 som går här utanför oss här på Dalagatan till Waldemarsudde. Sen gick vi runt Djurgården i det halvdisiga aprilvädret. Sen Strandvägen tillbaka till city och hem igen, Tre och en halv timma tog promenaden med en kortare paus vid Rosendals Trädgårdar.

 

 

 

Trots det behagliga vädret var det ganska folktomt ute på Djurgårdsvägarna.

Ölen smakade i alla fall utmärkt när vi kom hem.

 

 

Det var ju söndag igår fast det var måndag. Eftersom jag avslutat mitt liv på arbetsmarknaden så har helgerna inte samma betydelse längre. Jag var dessutom arbetslös i fyra och ett halvt år innan jag bestämmde mig för att gå i pension. Det gjorde att jag fick en bra mjukstart innan pensioneringen. Min lite mer skapande fotografering kom igång igen efter att ha gått på sparlåga i flera decennier. Till att börja med lite försiktigt med analog fotografering och skanning men sen när jag skaffade min första digitalare (G5:an) kom fotograferingen och bildskapandet igång ordentligt igen.

 

Skannad 24x30 kopia. Leica/21 mm Tri-X. Bilden från slutet på 60-talet.

 

Skannad APS-kopia, Canon Ixus analog. Observatoriekullen, Sthlm.

 

En av mina tidiga helt digitala bilder Canon G5. Regnväder på Söderåsen, Skåne.

 

 

.

Morgonens fikabok.

 

 

Resa genom ensamheten av Plura Jonsson.

– Jag har aldrig fattat det där med det privata. Vi är ju alla skapta ungefär likadana, samma drömmar, samma behov och drivkrafter.

 

Plura Jonsson låtskrivare och frontfigur i gruppen Eldkvarn som bildades redan1971. Boken innehåller texter från hans tidigare så uppmärksammade blogg, ”Svart blogg”.Och en hel del om hans livsresa, anektoter från turnelivet med Eldkvarn och tillblivelsen av albummet ”Svart blogg”. Köpt på antikvariat för 50 spänn.

 

 

"Digital Photography allows us just not to capture memories but it also allows us to create them".

 

Ha en bra vecka!

/Bernt

 

 

Postat 2009-04-14 09:10 | Läst 5319 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Photographics...lite långfredagspyssel!

  Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jag fick ett mejl med en förfrågan om hur jag gjort den grafiska bilden på mig själv med min gamla Bell & Howell Dial halvformatare som jag hade med i mitt förra inlägg..

Idén snodde jag från omslaget på Kurt Bergengrens bok ”Fotografera är nödvändigt” som alla som läst den säkert känner igen. Jag tyckte det skulle vara kul att illustrera Bergengrens text i min blogg med att göra en pastisch på  hans bokomslag.

 

 

Originalbilden tagen med min gamla fina Canon G5:a. RAW, befintligt ljus, 1 sek med f/8.0. Bilden blev lite oskarp på grund av den långa exponeringstiden. Men det gjorde inte så mycket i det här fallet.

 

 

Efter bildjustering, beskärning, skärpning och konvertering till svartvitt i Adobe Camera Raw.

 

 

I photoshoppen gjorde jag sedan följande: Jag började med att göra en kopia på bilden i ett nytt lager. På kopian lade jag först på High Pass filtret.(Filter>Other>High Pass) Här får man prova sig fram lite tills man hittar rätt inställning. Det blir olika effekter beroende på filstorlek och vilket ISO man hade vid fotograferingen. Min fil var på 13 MB och tagen med ISO 50. Jag kom fram till att i mitt fall blev bäst med (High Pass) radien inställd på 3.

Efter High Pass filtret lade jag på filtret Equalize (Image>Adjustment> Equalize). Och då ser resultatet ut som ovan...

 

 

...och efter det att jag ändrat i lagerpaletten från Normal till Soft light...

 

 

...och efter det att jag justerat nivåerna för att få kornet lite vassare...

 

 

...och efter lite dodge and burning.

 

 

Jag gjorde den här bilden först bara för bloggen men tyckte sen att den blev rätt ok så  jag finputsade den lite till så nu finns den att se också i lite större format HÄR!

 

 

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

I love old cameras - you have to use your brain!!

/Bernt

 
 
Postat 2009-04-10 17:30 | Läst 8381 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Glad Påsk från mig och Kurt Bergengren.

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

 

”Det som avgör om en bild håller kvar blicken och fastnar i minnet är och förblir: väsentligt innehåll har fått en skärpt form. Om en bild med enbart artistisk presentation är dålig så beror det kanske på att formen är intressantare än motivet, men inte tillräckligt intressant för att räcka som motiv. Till svagheten hos en dokumentärbild hör kanske att formen är slapp, men kanske också för väloljad. Med slagkraftig komposition eller spirituell knorr tror en del fotografer att de kan dölja deras kunskap i ämnet är ringa eller att känslan fattas”.

- Kurt Bergengren i augusti 1985, ur Fotografera är nödvändigt.

 

Jag önskar alla mina läsare en Glad Påsk!

/Bernt

 

 

PS! Lite färgglada fashion väskor för LX3:an.

 

 

Ni hittar dom på GoWatchsite på ebay!

 

 

Postat 2009-04-08 13:31 | Läst 5960 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Lite om Anders Petersen på Gun Gallery och lite om mitt "Leica-barnbarn".

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Så traskade jag ner till Gun Gallery och tittade på Anders Petersens senaste utställning ”City Diary” och vad jag läst så lär det komma en bok med samma titel.

Jag gillar den doft hans grova, mustiga sexiga bilder har, och det finns inte många stillbildsfotografer av hans kaliber i Sverige, Europa och kanske till och med i världen just nu.

 


Foto © Anders Petersen

 

CITY DIARY

”I Europa har fotografer börjat bli inbjudna till så kallade residence, där en stad, kommun eller organisation sponsrar en fotografering. Själv har jag blivit inbjuden till bland andra Groningen, Séte och Saint Etienne. Man kommer till en stad som man knappt hört talas om, som den franska alpstaden Gap. Så står man där och tänker, nu har jag två veckor för att ta några kort som jag ska ställa ut. Det är en utmaning, särskilt med den sortens bilder jag tar. En rejäl press. Förutsättningen för att lyckas är att du är nyfiken.”

-Anders Petersen i magasinet Filter .

 

 

Så här en tisdagseftermiddag var det naturligtvis inte så många besökare på utställningen under de cirka 35-40 minuter jag var där. Snygg hängning som gick som ett pärlband efter väggarna. Fint också att han valt vita ramar i stället för svarta som nästan alla fotografer kör med nuförtiden. Det blev liksom mera ”bild” och det var lättare att krypa in i bilderna och se alla detaljer. Jag tycker också att det var mera mustighet, kornskärpa och svärta i dom här kopiorna än de som visades nyligen på KG52.   

 

Passa på och gå och titta på hans bilder på Gun Gallery, efter vårens två utställningar kommer det nog att ta ett tag innan han kommer visas i stan igen!

 Gun Gallery   

Anders Petersen     

 

 

Leica-barnbarn eller kanske snarare kusinbarn!

Jag börjar nu efter ett halvårs fotograferande med min lilla LX3:a bli kraftigt beroende av den och den hänger alltid med mig i bröstfickan numera. Jag kommer nog så småningom skaffa mig en lös sökare till den när jag hittar en till rätt pris.

 

 

I går på vägen till Gun Gallery gick jag förbi det ställe där jag hade min första egna lägenhet i stan, på Kungstensgatan 29. Jag hade en liten etta på 28 kvm högst upp och den kostade 75 kr/mån i andra hand. Det här var 1967 och om jag minns rätt så var mitt studiebidrag ca 300 kr/mån och studielånet 5000 kr/år. Något år senare ville värden sälja brf-lägenheten för 7000 kr vilket var en hisklig summa för mig just då, så det var bara att ta sitt pick å pack å dra vidare...   

 

 

Ibland när man sätter på stora ”bazookan” på min LX3:a kan den kännas lite

framtung.

 

 

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

För er som har gömt lite slantar i garderoben! (eller som fått en bra bonus).

 

 

På WestLicht Photographica Auction den 23 maj kommer det att auktioneras ut en Leica M3 pre-model, troligen det ända existerande exemplaret. Kameran är i nästan mint skick och skiljer sig i många detaljer från de övriga "00XX"-seriens kameror. Det kommer att auktioneras ut med ett matchande prototyp Summikron (stavat med ett "k") varav endast två exemplar är kända.

 

Utropspris: 35.000 Euro, Uppskattat försäljningspris: 70.000-90.000 Euro.

Auktionskatalogen kommer ut i mitten på April!

 

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4


 

 

 

 

Lycka till med budgivningen!

 

Det var allt!

/Bernt

 

 

 

 

Postat 2009-04-08 02:25 | Läst 7032 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Det går frammåt med stormsteg...

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Jag fortsätter med att visa mina ”gatufotobilder” från mitt vardagsrum.

 

Dalagatan 2009-03-10 kl. 10.03

 

Dalagatan 2009-04-06 kl. 08.37

 

På andra sidan gatan där jag bor ligger Vasaparken en av Stockholm innerstads finaste parker. Vasaparken anlades runt förra sekelskiftet för idrott, lek och promenader. 1911 iordningställdes den första lekplanen, som under årens lopp varit en av stadens mest populära parklekar.

I parkens västra del anlades på 1940-talet ”Glemmes terasser”, tre trädgårdar utformade av den kände parkarkitekten Erik Glemme. Trädgårdarna är exempel på den unika parkkonst som Stockholms parker tidigare var kända för ute i världen. Parken har fortfarande kvar många värdefulla gamla träd från tiden när parken anlades för mer än hundra år sedan även fast många fällts de sista tio åren.

 

Lördagens fina väder hade lockat fram soldyrkarna och fotbollsspelarna i Vasaparken

 

Under åren 2005-2006 genomfördes en omfattande förnyelse av parken med bland annat konstgräsplan, konstisbana och en helt ny parklek.

 

 

Morgonens fikabok!

 

 

US CAMERA 1958

När den här kom ut var jag bara sexton år och hade väl inte upptäckt det här med fotografi och bild riktigt ännu.det skulle ta några år till.

 

 

ROBERT FRANK

Robert Frank hörde jag nog talas om först när jag började på Fotoskolan i mitten på 60-talet och där vår lärare Rune Jonsson lärde oss det mesta om fotohistorien.

När Robert Frank efter flera års arbete var klar med sitt stora Amerikaprojekt var det inget förlag i USA som var intresserade av att publicera hans bilder, så första upplagan av hans ”Les Américains” kom i stället ut på ett franskt förlag 1958, där 83  av Franks bilder blev illustrationer till texter av Simone de Beauvoir, Henry Miller och John Steinbeck. Året efter (1959) släpptes "The Americans" i USA i en textrik upplaga. Först senare fick boken den form vi känner till i dag – Franks bilder plus Kerouacs förord.

 

 

“Meningslös oskärpa, stort korn, luddiga exponeringar, druckna horisonter och en allmän sjaskighet” – så löd tidskriften Popular Photographys dom då.

Men det var inte Franks personliga och för tiden originella estetik som var bildernas största ”problem”, utan det faktum att de anklagades för att vara oamerikanska.

Tiderna förändras som tur är...

 

 

BILL BRANDT

Bill Brandts bilder upptäckte jag första gången på en utställning i London sommaren 1965, då jag gjorde en treveckorsresa med en kamrat till England och Irland.

Hans märkliga bilder tagna med en mycket enkel slutarlös kamera med vidvinkelobjektiv sitter fortfarande kvar i minnet plus naturligtvis hans starka bilder från de engelska koldistrikten.

 

 

ROLF WINQUIST

Rolf Winquist skira och spontana porträtt och modebilder väckte stor uppmärksamhet världen över redan på 50-talet. Som jag berättat vid något tidigare tillfälle brukade jag på vägen till mitt arbete i slutet på 50-talet gå förbi Ateljé Uggla skyltfönster på Kungsgatan där Winquist brukade visa upp sina bästa arbeten.

 

 

Staffan fotograferar mig och Monica och Monica fotograferar Staffan på senaste ”Ellen-träffen”.

 

Det var allt!

/Bernt 

Postat 2009-04-06 11:03 | Läst 5595 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 4 Nästa