CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Spelat ut sin roll???

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Så här svarade en (ung) man i fs-forumet nyligen på varför han inte sparade sina raw-filer.

”Vad ska jag ha dem till? Jag har noll och inget intresse av att gräva fram gamla bilder och peta med igen. Jag kollar inte ens på bilder som är äldre än någon månad. Då har de spelat ut sin roll”.

 

 

Jaha tänkte jag som ibland sitter och ”petar” med bilder som kan vara fyrtio år och mer...och det känns oftast t.o.m lustfyllt för mig. Nu har jag ju inte "petat" i just den här bilden på länge, men den har absolut inte spelat ut sin roll trots att den är tagen för nästan fyrtiofem år sedan. Den kommer att följa mig så länge jag lever. Sen att den har haft över 5000 visningar i mitt fs galleri känns ju som extra ”grädde på moset”.

 

 

Hittat på flickr!

 

I dag hittade jag en fotograf på flickr vars färgsättning jag gillar starkt. Och jag blev naturligtvis sugen att testa på några bilder direkt, bildmakare som jag är. Färgsättningen påminner lite om ett mellanting av urblekta färgkort och gamla polaroider.

Inget helt nytt kanske, jag har för mig att jag sett en del modefotografer som arbetat med just den här tekniken. Här kommer ett par illustrationsexempel, inte helt utarbetade ännu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avresedatum för min vårresa till Skåne är nu bestämt.

 

 

Vid lunchtid på fredag sätter jag mig på bussen för resan söderut mot Helsingborg. Där blir jag upphämtad för vidare transport mot Brödåkra. Som vanligt kommer vi nog att ta en tur (eller två) över sundet för att  ”kulturdroga” oss lite. Här är min skånevärd Christer på gång i Statens Museum for Kunst i Köpenhamn.

 

 

 

Morgonens fikabok.

 

 

Daido Moriyama

En av Japans mest kända gatufotografer. Hårda, suggestiva, poetiska och grafiska bilder.

 

 

 

 

 

 

" Skillnaden mellan dåligt och bra kaffe, är som skillnaden mellan liggsår o en orgasm". -Tina Messing.

 

Ha en bra dag!

/Bernt

Postat 2009-04-21 12:20 | Läst 5933 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

För 48 år sedan och lite om Slussen.

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

 

Rensa på datorns skrivbord och gå igenom hårdiskarna och arkivera måste man ju göra mellan varven hur tråkigt det än är. Och det har jag nu hållt på med ett antal timmar i helgen och det dyker nästan alltid upp gamla bilder då som får en att vandra en stund längs minnets väg.

 

 

 

Båda dom här bilderna är från 1961. På den översta sitter jag i köket i mitt föräldrahem och fikar. Mycket hår var det på den tiden, inte så långt kanske men väl högt med hjälp av Brylcreme. Min guldtand hade jag fortfarande kvar också, den som jag fått insatt efter en cyckelolycka i trettonårsåldern.  
På den andra bilden ligger jag med brutet lårben på Karolinska sjukhuset och blir ompysslad av två sköterskor. Lårbenet hade brutit på I1i Sörentorp där jag gjorde min militärtjänst som signalist. Jag låg nästan två månader där i sträckbänk och var sedan sjukskriven i ytterligare tre månader vilket betyder att jag bara gjorde halva min militärtjänst. När det sen ett antal är senare skulle göra mitt repmöte totalvägrade jag...men det är en annan lång historia.
Bilden överst är tagen av Fredrik Grimm den från Karro av en pressfotograf som låg på samma sal som mig, Lantz tror jag han hette.

 


 

En annan bild från samma år. Hela Signalplutonen 4 komp på Första Infanteriregementet i Sörentorp (I1). Originalbilden ser ut att vara en kontaktkopia från ett 18 x 24 negativ.

 

 

Delförstoring från ovanstående, jag till höger. Till vänster om mig sitter min kompis Lasse. Lasse och jag träffades första gången redan 1957 då vi båda sökte samma arbete som litograflärlingar på Åhlen och Åkerlunds förlag. Han fick jobb där. Jag fick jobb några månader senare på ett annat tryckeri. Sen stötte vi på varandra igen några år senare då vi samtidigt utbildade oss på Grafiska yrkesskolan. Och att vi sen hamnade på samma logement när vi gjorde lumpen är ju märkligt. Vi umgicks rätt mycket det där året.

Jag har inte haft någon kontakt med honom sen mitten på 60-talet, men när jag sökte efter honom på nätet såg jag att han bor på söder och fortfarande kallar sig litograf. Min yrkesbana blev ju en helt annan några år efter lumpen.

 

Arkiveringsarbetet fortsätter....

 

 

För oss som tar bilder på Slussen...

 

 

 

Efter åratal av diskussioner och mängder av olika tänkbara lösningar så presenterades för en tid sedan det vinnande förslaget för den framtida Slussen. Vi får väl se hur det kommer att se ut när dom väl kommer igång. Översta bilden från Slussenutställningen på Stadsmuseet i höstas. Undre bilden nuvarande förslag. Bild: Stockholm Stad.

Den nya Slussen kommer att kosta drygt 6 miljarder enligt dagens beräkningar. Jag misstänker att den summan säkert inte kommer att hålla på långa vägar. Om allt går enlligt plan ska den stå färdig om knappt tio år, 2018.

 

 

 

 

Vad annars....

 


Vårresan till Skåne närmar sig snabbt, så nu gäller det bara att samla ihop lite slantar så att man kan leva ett lyxliv i sus och dus ett tag...

 

Det var allt!

/Bernt

Postat 2009-04-20 09:44 | Läst 8634 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Knäppa lite bilder hur som helst...

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

 

 

I går traskade jag ner till Kulturhuset för att lämna tillbaka några fotoböcker i läsesalongen. Inne i konst och fotoavdelningen satt det ca tio ungdommar tillsammans med sin bildlärare och dom hade tydligen fått till uppgift att titta på olika konstnärer och fotografer och sedan berätta och skriva ner vad dom tyckte att bilderna förmedlade. Jag snappade upp vad en av ungdommarna sade om Lars Tunbjörks bilder i någon av hans böcker:

- Hur kan man bli känd genom att ta sånna här bilder. Dom är ju inte märkvärdiga, det ser ju ut som om han bara gått omkring och knäppt lite hur som helst.

Det kan vara svårt det här med konst och kultur och knäppa bilder. Hur många ”bra” bilder knäpper man på ett år? Kanske max två tre stycken som håller...

Bilderna några knäpp från min promenad hem i onsdags från Ellens Bageri.

 

 

Några minuter senare satt i läsesalongen och bläddrade i tidningen f och hittade en notis om ett knäpp av Diane Arbus (1923-1971) som sålts på Bukowskis för 600.000 kr. Enligt uppgift inköpt på Camera Obscura på i början på 80-talet för 3000 kr.

 

 

Sen tittade jag också förbi en fotoutställning av Martin Bogren ” I Rajasthan finns inget hav”.

 

 

 

Utställningen handlar om en grupp män från Rajasthan från det inre av Indien som med buss gett sig ut på en resa för att för första gången i sina liv få se havet. Martin Bogren har på ett fint sätt fångat deras vänskap och smittande glädje i stämningsfulla, vackra bilder.

 

 

 

I gatuplanet på Kulturhuset visas en stor modell över Stockholms innerstad som jag inte kan låta bli att titta på varje gång jag är där. På modellen visas de byggprojekt som är nya och de som skall komma. Det är mycket på gång i våran huvudstad, och jag bor mitt i det område där dom häromdagen fick klartecken att dra fram den nya pendeltågslinjen under Vasastan.

 

 

Dagens promenad.

 

 

Min fru lyckades även idag få mig med på en stadspromenad. Först Upplandsgatan ner till Norra Bantorget sen sneddade vi över Norra Latins skolgård och sedan fram till Drottningatan som vi gick ner till Gamla Stan. Västerlångatan sedan hela vägen runt fram till Slottet och över Norrbro till Kungsträdgården. Och till slut Drottninggatan hem till Vasastan. Bilden: Några av körsbärsträden i Kungsträdgården har redan börjat blomma.

 

 

Morgonens fikabok.

 

 

ON VERRA BIEN

Christer Strömholm 1918-2002

 

 

Boken utgiven i samband med den stora utställningen på Färgfabriken sommaren 2002. Det mesta har väl redan sagts om Christer Strömholm och hans bilder. Jag är idag tacksam över att jag fick möjlighet att lära känna honom lite i mitten på 60-talet och att jag dessutom fick den stora äran att vara hans arkivkopist en av terminerna jag gick på Fotoskolan.

 

 

 

Hoppas att ni alla får en trevlig helg!

/Bernt

 

 

Postat 2009-04-18 16:21 | Läst 6660 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Hängning på Ellens och några hugskott och höftskott

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

I går var det dax för ett nytt besök på Ellens Bageri. När jag kom dit höll Bengan och Krister på att hänga upp nya bilder på väggarna. Lite bassning fick man av magister Björkbom för att man kom lite för tidigt eftersom dom inte var riktigt klara med hängningen.

 

Krister gör en sista finjustering av sin hängning.

 

Bengan hade plockat fram några snygga höftskott från Gröna lund 1964.

 

Gluggen som Bengan hade på sin Nikon S2:a hade bara feet på avståndsinställningen så han var tvungen att tänka till lite när han skulle ställa in hyperfokalen.

 

Thomas var lite bekymmrad eftersom slutaren på hans Rollei hade lagt av.

 

John-Erik hade med sig några gamla FOTO från 1949 och 1950. I en av tidningarna var det en artikel om gatufotografering av Hans Hammarskiöld med rubriken ”Hugskott och Höftskott”. Nu han jag inte läsa den men det inspirerade mig i alla fall att ta några hug och höftskott när jag passerade Slussen på hemvägen.

 

 

 

 

 

Hugskott, är detsamma som en tillfällig idé, tanke eller ett slags ingivelse och inte alltid kanske så väl genomtänkt. Och det stämmer väl rätt bra på dom här bilderna på människor som är på väg hem efter dagens arbete..

 

Det blev några trevliga timmar på Ellens Bageri som vanligt, får se om jag kan vara med nästa gång om 14 dagar. Eventuellt har jag då dragit iväg på min vårresa till min kamrat Christer i Skåne.

 

 

Morgonens fikatidning!

 

 

American Photo/ Master Series #4

På vägen till Ellens igår köpte jag nya American Photo. Ovanligt bra nummer om man gillar Annie Leibovitz. Och det gör jag.

 

 

Flera intervjuver och många av hennes mest berömda bilder är med bland annat den på Yoko Ono och John Lennon tagen samma dag som Lennon blev skjuten utanför Dakota.

 

 

Några av hennes omslagsbilder. Jag kommer mycket väl ihåg hennes bilder som hon tog för tidningen Rolling Stone i början av sin karriär. Och speciellt dom från det år när hon följde med och fotograferade ”Stenarnas” stora världsturné 1975.

 

I American Photo´s Master Series har dom tidigare publicerat Rickard Avedon, Henri Cartier-Bresson och Helmut Newton.

 

Det var allt just nu!

Bernt

 

 

l

 

 

 

Postat 2009-04-16 12:06 | Läst 6370 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

I just grab the camera that look best for the day...

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

 

Det skrivs en hel del om olika kameror lämpade för Dogma och Gatufoto i vissa bloggar här på fs.;-)  Jag undrar hur min Cambo Wide skulle trivas i det sällskapet.

Lite svårt är det så klart att smygfotografera med den. Det är snarare så att den väcker alldeles för stor uppmärksamhet när man går omkring med den på stan.

 

Det här är vad jag har till min Cambo Wide:

1. Schneider Super-Angulon 47mm f/5.6 med avståndssnäcka. Bildvinkel 120 grader

2. Schneider Super-Angulon 65mm f/5.6 med avståndssnäcka. Bildvinkel 100 grader

3. Kamerastomme

4. Rullfilmsmagasin 6x12 cm

5. Rullfilmsmagasin 6x9 cm

6. Mattskiveadapter

7. Bladfilmskassetter

8. Spegelsökare

 

 

 

Vad annars...

En schysst Bogart rulle på eftermiddagen känns aldrig fel.

 

 

Sierra från 1941där hans motspelerska var denna donna, Ida Lupino.

 

 

Välkänd entré på Hornsgatspuckeln fångad med LX3:an.

 

Det var allt just nu!

/Bernt

 

 

 

Postat 2009-04-14 21:10 | Läst 5821 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 4 Nästa