CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Kortrapport 11 från Brödåkra våren 2009.

 

I morgon onsdag tänker jag ta mig en heldag i Helsingborg som jag brukar göra då och då under mina Skåneresor. Där lär bli väckning i Brödåkra ganska tidigt, sådär runt sex misstänker jag eftersom Christer har ett ärende i stan vid 07.30. Han åker därefter vidare till sitt arbete i Påarp och kommer att hämta upp mig igen frammåt kvällen när han är klar med sina körningar.

 

Efterlysning!

För något år sedan när jag var här i Skåne såg jag en bok i en bokhandel som hette "Min plats i Skåne" där olika kulturpersonligheter berättade om sina favoritplatser i Skåne. Jag har letat efter boken på biblioteken i Helsingborg och Landskrona utan att lyckats. I boken berättade Jan Troell om en plats han brukade besöka då och då. Av den lilla bilden jag hittat på nätet ser det ut som en gammal ugn av något slag som naturen håller på att återta. Vad jag kommer ihåg så var det någonstans i närheten av Smygehuk. Christer och jag har lite planer på att åka neråt Malmö i helgen och titta på några utställninger och också kanske ta en liten tur österut läng Österlen.

Jag tror det här är en bild från platsen. Är det någon därute som har boken och kan ge oss lite mer exakt info om var platsen ligger eller någon av er kanske tom kanske känner igen sig?

 

Gårdagens middag var stekt kalkonkorv med potatis och stuvade morötter i sås. Kanonkäk av Christer som vanligt.

 

Stillheten inföll sig...och den kom ensam.
Allt var helt annorlunda...och ändå det samma.
Jag undrar ibland  om livet förundras...över sig själv.

 

Slacker livet i Brödåkra fortsätter...

/Bernt

Postat 2009-05-12 17:32 | Läst 4862 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Kortrapport 10 från Brödåkra våren 2009

En vanlig måndag i Brödåkra. Det är arbetsdag för Christer igen så han går upp en bra stund före mig. Vid halvåtta tiden hör man:

- Bernte!...kaffet är klart!

Christer som arbetar äter en ordentlig frukost. Jag dricker mest kaffe. Vi snackade lite om det som varit och lite om vad vi skall hitta på frammåt helgen. Eventuellt kan Christer ta ut två semesterdagar igen vilket betyder att vi kanske tar en tur söderut i slutet på veckan.

Strax efter nio åker Christer till jobbet och jag tog ytterligare en kopp kaffe, tittade lite på nyheterna. Jag saknar DN lite som jag normalt brukar ta bra stund med varje morgon. Vid tiotiden gick jag upp på övervåningen och startade upp Christers och min dator. Kollade först mejlen och sen fs. Sen gick jag igenom en trave andra bloggar som jag lite snabbt läste av för att eventuellt gå tillbaka till lite senare.

Frammåt tolvtiden gick jag ut och utförde lite trädgårdsarbete som jag fått till uppgift att göra.

Senare på eftermiddagen satt jag på furstutrappen i det fina vädret en bra stund tillsammans med bok...och en liten wirre.

 

Life in Brodakra goes on!

/Bernt

Postat 2009-05-11 19:20 | Läst 5215 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Kortrapport 9 från Brödåkra våren 2009

Vi kom igår ivag till Louisiana som planerat. Lite sent kanske beroende på att fredagskvällen också blev lite sen. Det var ganska mycket folk där som vanligt. Men inte för packat, det gick rätt bra att se konsten utan att trängas.

Max Ernst på Louisiana "Dröm och Revolution"

Den tyske konstnären Max Ernst är en av 1900-talets mest inflytelserika konstnärer. Han var ledande i den surrealistiska rörelsen och fortsätter fortfarande att fascinera och inspirera. Han ändrade sitt tillvägagångssätt och sin stil genom hela sin konstnärsbana. Den konstnärliga strategin i Max Ernsts konstnärskap är att återanvända visuellt material som sätts ihop till nya bildvärldar. Collaget blir hans genomgående konstnärliga metod. Begreppet "dröm" i utställningens titel anspelar på drömmens och det omedvetnas betydelse i hans verk, medan "revolution" står för ett ifrågasättande av konventionella synsätt och förväntningar i konsten.

Utställningen visar över 200 av hans konstverk, och dom spänner över måleri, collage, teckningar till skulpturer. En mycket sevärd utställning som redan nu känns som en av årets höjdare, den också visats på Moderna tidigare. Här några "snaps"!

Max Ernst på Louisiana "Dröm och Revolution"

Mer att läsa om Max Ernst utställningen "Dröm och Revolution"

 

 

Just push the big button!

Så sa den ena damen i det amerikanska sällskapet då jag fick uppdraget att fotografera dom i Louisianas park. Foto: Christer Smedberg.

Det kan vara svårt att se "fullträffarna" på displayen ibland. Foto: Christer Smedberg.

 

Vi åkte kustvägen upp från Humlebæk mot Helsingör och tog en liten promenadpaus i Skotterup. Lite som att promenera på Strandvägen i Djursholm, där dom rika och berömmda har sina hemman. Men även jag skulle naturligtvis kunna tänka mig att bo så här med strandtomt mot Öresund och egen brygga och Jaguaren eller Alfan i garaget.

 

Christer plåtar ett av Skotterups hemman.

Som också jag tog en bild på.

Och så här såg det ut när man vände sig åt andra hållet.

 

Idag är det trädgårdarbete som gäller för Christer och antagligen lite vedsågning och huggning på eftermiddagen. Och jag har just plitat ner min blogg och ett av äppelträden utanför står i full blom.


/Bernt

 

 
Postat 2009-05-10 15:10 | Läst 4831 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Kortrapport 8 från Brödåkra våren 2009.

Man behöver inte vara nyttig jämt...jag fick en kort men klarsynt kommentar i bloggen från herr Berg på Erstagatan, Sthlm Sö.

"Herrejävlar, snacka om slacker...det är rätta takterna...".

Jag tycker att pensionärslivet för mig är helt ok och det känns i sina bästa stunder som när man ser kor som släpps ut på grönbete om våren. En fin frihetskänsla med andra ord, och det känns utomordentligt bra och skönt att man ibland kan släppa allt och under en tid vara en riktig "slacker"...bara softa omkring och ta dagen som den kommer. Här i Brödåkra hos Christer blir jag dessutom bortskämd med massa god mat. Christer har tidigare i sitt liv också arbetat som kock så det blir lite fest varje dag. En hel del smör, grädde och annat onyttigt blir det...men gott!

"Slacker eller slackare, (slashas sa man förr), kallas en person som tycker att han eller hon har mycket att göra trots att personen i fråga i själva verket inte har det. Ofta har det med konstnärlighet att göra, kanske känner du någon som hela tiden säger att han eller hon håller på med någonting som aldrig blir färdigt. En slacker är helt enkelt en person med höga ambitioner men med låg självdisciplin. Jämför slappis, latmask".

Till slut...

Man vill  ju gratulera mannen i MickeBerg Land som fått Lennart af Petersens fotopris 2009 av Stockholms stad. Lång och trogen tjänst på Stockholm Sö:s gator. På bilden under en intervju utanför Mullvaden 1978. Foto: © SVT.


Bestämt till 95% att vi i morgon lördag kör över till Danmark och ner till Louisiana för att bland annat titta på den stora Max Ernst utställningen.

Trevlig helg!

Bernt

Postat 2009-05-08 15:01 | Läst 4906 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Kortrapport 7 från Brödåkra våren 2009

När man slog upp sina korpgluggar i går morse var det riktigt busväder här i Brödåkra. Regn och blåsigt. Christer drog iväg till jobbet igen strax efter nio efter ett par dagars ledighet. Vädret har slagit om helt. I förra veckan när jag kom ner var det 20-23 grader, i går morse var det 12 grader ute och 16 grader i huset. Så då blev det att köra igång vedpannan lite.

Christer kallkällare/pannrum är inte stor och knappt i ståhöjd.

I vintras la hans gamla vedpannan av så det här hans nya fina och effektiva turbovärmemaskin. Man kan undra över hur dom bar sig åt för att få in pannan på plats.

Trångt också med alla anslutningar.

Sista vedladdningen. Efter tre laddningar var innertempraturen upp i 20 grader. Skönt tycker jag som gillar värme.

Onsdag förmiddag vid tiotiden, regn och mycket kraftig blåst.

Onsdag eftermiddag vid sextontiden, vädret hade klarnat upp och solen bröt igenom då och då.

 

Anamorfos perspektiv
Dök på ett anamorfosverk av konstnären Hans Hamngren häromdagen då vi besökte biblioteket i Landskrona.

En anamorfos är en deformerad bild som uppstår i sin riktiga form då man ser den speglat i en cylindrisk, konisk eller pyramidformad spegel. Redan Leonardo da Vinci experimenterade med anamorfoser på 1400-talet men fenomenet var sedan länge känt i Kina.

 

Bonusbilder

Ytterligare en LX3 "höftis" från 1 maj Helsingborg.

Min transportabla workstation. Annar flyter livet i Brödåkra på fint. Troligtvis blir det en tur till Danmark och Louisiana i helgen. Fast mycket kan hända innan dess så inget är säkert...

/Bernt

Postat 2009-05-07 14:23 | Läst 6001 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 4 Nästa