Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Inte lär man bli någon ny Bruno Liljefors.

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE

Som gammal grafisk formgivare och illustratör så gillar jag att ibland snurra runt med mina bilder i photoshopen, och det har jag gjort här ganska ordentligt. Bilderna på rävvalpen tog jag i somras vid min fjällstuga i norra Härjedalen där vi under en tid hade besök av totalt sex rävvalpar.


 

Annars då…

Jag har börjat planera en bok med ett urval av mina bilder. Det kommer inte att bli något genomgående tema i boken utan i stället lite olika saker som jag och min kamera fångat. Några sidor med Stockholmsbilder, lite turistbilder, några Skånebilder och naturligtvis en del självporträtt.


För att få riktigt bra bilder för tryck så måste jag göra en del nya bearbetningar av mina filer, så här kan det se ut före och efter. Originalbilden från Rotterdam tagen 2009-08-04 med Panasonic LX3 1/1000 sek f/7.1 @ ISO 200. 



Jag tänker rensa lite i mitt kameraskåp.

 

Nikon F hus (1966) med Nikkor18 mm f/4 (1974).


Gert has left the building!


Jag har under två dagar haft norrlandsbesök i min bildverkstad av min kamrat Gert från Sundsvall. Vi har känt varandra sedan början på 70-talet och har bland annat gjort en hel del minnesvärda fjällfisketurer tillsammans. Gert arbetar numera med marknad och försäljningfrågor på ett företag i Njurunda som håller på med laserskärning.


Fikaboken!

Så här när höstrusket tränger sig på och inspirationen kanske tryter lite känns det inte dumt att plocka ner en fotobok från hyllan för att pigga upp sig lite. Den här blev det i morse till fikat.


Bill Brandt “Shadow of Light”

Bill Brandt (1904-1983) tycker jag är en av de riktigt stora fotograferna under 1900-talet. Bill Brandt arbetade i början av sin karriär i slutet på 20-talet som assistent till Man Ray i Paris. I början på 1930-talet flyttade Brandt till London där han skildrade det brittiska klassamhället och förödelsen av London under andra världskriget. Efter kriget ägnade sig Brandt mycket åt författarporträtt, landskapsfotografering och nakenstudier i vilka han ofta arbetade med dramatiska skuggspel. Han har också fotograferat för diverse tidskrifter såsom Harper’s Bazaar och Picture Post.

   

Brandts arbeten har visats på många utställningar i Europa och USA. Under sin karriär bland annat två stora separatutställningar på på Museum of Modern Art 1948 och 1969. Det finns ett stort antal böcker publicerade med hans arbeten från 1930-talet och framåt. Hans finns representerad på bla Victoria and Albert Museum, London; Bibliotheque Nationale, Paris och Museum of Modern Art, New York.

    


Mitt tummade, vällästa och något gulnade exemplar av Shadow of Light är från 1966.

Bill Brandt biografi på Victoria and Albert Museum.

 

Det var allt!

/Bernt

Inlagt 2010-10-28 14:58 | Läst 14772 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej Bernt,
Mycket info.
Förstår att du har fullt upp.
Lycka till med boken.
En fin svart F, men jag har redan d:o.
Det blir en bra kamera för någon annan.
Ha de!
H/ Ronny Persson Helsingborg
Härligt Bernt, en kreativ karl behöver projekt
hela livet.
F-n va bra du är på bilder och bildbehandling,
jag har lärt mej och inspirerats av dej.
Lycka till med bokprojektet.
Men nog var det bra likt Bruno Liljefors ;-). Rävarna alltså. Jag undrar om han använde uppstoppade djur som förebilder när han målade. Han kanske t o m använde en fotografisk förlaga? Jag väntar med spänning på min första bok från Blurb med inskannat material. Kommer du att göra din bok publik?
Det finns väl bara en Liljefors. Men Jan Sharkey Thomas (en kvinna, faktiskt) är inte så dum heller. Jag tror inte att hon målat uppstoppade djur, och inte heller använt fotoförlagor. Fast det senare är jag inte säker på. Men däremot vet jag att hon haft tama ozeloter som hon målat.
Hade jag bara haft mera pengar så hade jag nog velat lägga ett bud på din Nikon och 18mm. Snyggt!