Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Kortrapport nr 3 från Brödåkra maj 2011.

Söndag och alla i huset sov länge och jag fick stund över med min reselitteratur. Micke Bergs ”Fotograferna” tex kan man med behållning läsa om vart annat år, passar kanske bäst under den mörka årstiden. När alla fått sitt morgonkaffe och efter lite dribblande bestämde vi oss för att ”kulturdroga” oss lite genom en tur ner till Malmö. Jag hade vid mitt samtal med Johan Pihl på lördagen fått tips om några utställningar där sen var jag/vi lite sugna på att besöka Malmö-Moderna. Kontakt togs med vännen Håkan som sen hängde med.

”Rutan” i Håkans iPhone lotsade oss fram till första adressen. Galleri SAGOY.

Galleri SAGOY visas just nu en fin Ralph Nykvist utställning ”Nya bilder från Skåne”.

Ralph Nykvist fotograferar det liv som pågår medan vi sysslar med något annat: någon går på en gata, en bil stannar till, en hund bajsar. Ingen tittar, alla har bråttom någonstans. När jag tänker på Ralph Nykvist ser jag framför mig svartvit traditionell gatufotografi som tex i hans bok ”I Sverige” från 70-talet (som jag så sent som för ett par veckor sedan bläddrade i på Ellens). Här fick jag se hans traditionella gatufotografi fast i färg. En fin liten utställning och utställningen pågår t.o.m. 21 maj.

Blomsterkrängaren Håkan och galleristen Sally.

Av galleriägarna Sally och Goy kunde man om men fått skatteåterbäring köpa Ralph Nykvist bilder för 6 000 pix.

Den andra utställningen ”En bild av Skåne” på Galleri Vision of Öresund som vi också tänkt spana in var tråkigt nog stängd.

 

Så det fick bli Moderna Museet i stället och där höll dom tråkigt nog på och hänga om så halva museet var stäng och dom hade bara en liten ganska tunn utställning ”Den tidiga mornanismen: 1900-1920 ur Moderna Museets samling” plus en liten separatutställning med Marcel Duchamp verk. Vad jag inte hade en aning om tidigare är att Moderna Museets Marcel Duchamp samling är repliker (kopior) gjorda av bla Ulf Linde.  

I förgrunden kubisten Heri Laurens "Clown" från 1915.

Somjit har fortfarande besvär med sin fot som hon skadade i vintras, Christer sympati går.


Christer hade för dagen en tröja som matchande Modernas fasad.

Annars då…

Måndag och Gustav jobbar vidare med Christers vedhög. Först kör han en tank med motorsågen och det brukar bli kubbar som fyller åtta kärror. dessa kärras sedan in för  huggning  på bakgården.

Bonusbild!

Det är inte alla som gillar det vackra försommarvädret. Bilden från Helsingborgsturen i lördags.

Klart-slut…

/Bernt

Inlagt 2011-05-10 15:35 | Läst 9214 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Kopior är väl en specialitet för Ulf Linde. Jag tänker på Warhols Brillokartonger?
/John-Erik
Svar från kreatören 2011-05-11 11:24
När det gäller Warhols grafik så finns det nog en hel del "kopior" på konstmarknaden. Och konstbluffen med Brillokartongerna var Pontus Hulténs verk, dåvarande chef på Moderna.
Det förundrar mig så att sådana där små gallerier (som Sagoy) kan existera i Sveriges ekonomiska klimat. Är det hobbyverksamhet, eller ger det något ekonomiskt utbyte till ägarna? Här är situationen lite bättre. På ön har vi ett antal konstgallerier. Men bara ett som är specialiserat på foto, och det är till salu just nu. Det ligger dessutom inte så bra. Men det är ändå storslaget, med tanke på vårt lilla ösamhälle. Kanske är det turismen som håller gallerierna i luften.
Svar från kreatören 2011-05-11 16:20
Det förundrar mig också hur alla små gallerier får det att gå runt, om dom nu gör det. Sagoy var på knappt 20 kvm och låg inte speciellt bra till heller. Nu visar dom rätt många olika typer av konst vilket gör att dom kanske har större kundkrets. Mycket trevliga galleriägare var det, och man får väl hålla tummarna på att dom klarar sig...
Fin "hundbild" du fick med dig från ditt besök i hbg, Bernt!

Jag och en kompis åkte ner till Malmö och såg de två utställningar jag tipsade om. Tråkigt att Skåne-utställningen på Caroli-city hade stängt när ni var där. Den var helt okej, men Ralphs utställning var aningen bättre (och den fick ni ju se).