Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Kortrapport nr 8 från Brödåkra maj 2011.

 

Varje gång tidigare vid mina höst och vårbesök hos Christer i Brödåkra har vi  gjort ett besök på Lousiana som för det mesta har intressanta utställningar. Så söndags förmiddag tog vi kontakt med Håkan som sedan hakade på i Helsingborg.  Med färjan Tycho Brahe tog vi oss över sundet till Helsingör för vidare fär ner till Louisiana och Picasso utställningen.

På vägen över sundet mötte vi ett regnväder men drog över ganska raskt.

Lousianas Picasso utställningen var mäktig. Massor av fantastiska verk som man aldrig tidigare sett av denne gigant i konstvärlden. Temat för utställningen är ”Fred & Frihet” och är en samproduktion med Tate Liverpol. En del kanske tänker…inte en Picasso utställning till!!! Det är Picasso och kubismen, det är Picasso och klassicismen, det är Picasso och kvinnorna, det är Picasso och gitarrerna, det är Picasso och Matisse, det är Picasso och Medelhavet, det är Picasso i Zürich 1932, det är Picasso och Guernica, det är Picasso ända från El Greco, det är ...

Men att få krypa in i hans flyhänta oljemålningar och eleganta teckningar och skisser tyckte jag i alla fall var en stor upplevelse som jag kommer att minnas länge.

Knökfullt med besökare var det.

Christer närstuderar Picassos ”Couple” från 1969.

Fotoförbud var det som vanligt men många mobiler gick ändå varma. En vakt högg Christer nästan omgående medans jag kunde härja ganska fritt med LX3:an på bröstet.

Håkan kollar in ett verk ur Picassos serie ”Kvinnorna från Algeriet”

Efter Picasso som tog ca en och en halv timma att klara av gick vi en runda i Lousiana parken. Fika med godiskakor var inga större problem att få ner.

Christer och Håkan studerar sina "snaps". Håkan hade lämnat sin storkamera (5D markII) hemma för dagen och körde med sin lilla Canon kompakt i stället.

Efter fikapausen kollade vi upp de övriga utställningarna. Här är vi på tur i några rum där det visades grafik av den amerikanska konstnären Al Taylor.

Intressant var också Dawid Hockneys arbeten som han gjort i sin iPhone och på sin iPad.

I Lousianas nedre regioner visades en mycket fin utställning med reportageteckningar av den litauenska konstnären Mindaugas Lukosaitis.

Några fina Giacometti bitar hittade vi också.

En fotobok införskaffades i Lousianas bokshop ”Belgrad Belongs To Me” av den för mig okände fotografen Boogie. Maffigt råa och hårda bilder från Belgrad. Här kommer några uppslag.

 

Här kan ni se mera reportagebilder av Boogie!

När vi kom hem till Brödåkra efter Lousiana besöket mötte vi Christers grannar Veijo och Ragnar på gatan som hade en del synpunkter på Christers tidsaspekt med med sin sågning och huggning. Lagom äldre herrar med stor personlighet.

 

Jag forsätter att njuta av livet som pensionär och ta dagarna som de kommer…

/Bernt

Inlagt 2011-05-17 15:57 | Läst 7674 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Verkar vara rena bildkulturresan det där!?
Hoppas ni också hinner ta en pilsner mellan kulturbesöken!?
/B
Svar från kreatören 2011-05-18 14:12
Så e re...en å annan pilsner hinns också med så klart.
Du har det oförskämt bra med din konstnärslön :-)
Svar från kreatören 2011-05-18 14:16
Pensionärslivet är som att ha semester året runt...:-)
Sista bilden är lysande. Så känns det efter ett gott dagsverke.
Svar från kreatören 2011-05-18 14:21
Tack Bertil. Bilderna i min blogg är för det mesta kanske inte några höjdare men ibland får man till det hyggligt...