Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Kronblomliv på Rotbacken!

Ännu en fin försommarhelg i soldattorpet på Rotbacken. Ett soldattorp bekostades av roten som anställde soldaten och skulle enligt stadgan vara 8 x 4 meter och sju stockar högt (cirka två meter). Denna specifikation bestämdes av armén i mitten på 1600-talet för att soldaterna skulle få likvärdiga bostäder. Därför har de flesta soldattorp samma grundplan, men många har utökats och förbättrats av sina rotebönder och/eller "hyresgäster". Åtskilliga av de gamla soldattorpen finns kvar efter att indelningsverket upphörde 1901 och används i dag mest som sommartorp. Bilden ovan på familjen Levin som bodde i torpet 1933. Dottern som står till höger född i torpet nu 82 år var förra sommaren och hälsade på oss med bla amerikasläkten som totalt ca femton personer och de flesta trängdes i vår storstuga där hon berättade hur det var för henne och hennes familj när hon växte upp där.

Just den här helgen brukar jag, som jag skrev om i en tidigare blogg ta en "gullvivebild" i ena hörnet på tomten och så blev det också i år. Inte riktigt lika stort antal blommor just i hörnet men dom sprider sig desstomer runt övriga tomten. Och det har man ju ingenting emot.

För första gången sen vi skaffade torpet för fem år sedan fick vi möjlighet också att se tomtens syrener i full blom eftersom också hustrun numera också är pensionär, vilket betyder att vi kan åka upp när vi har lust.

Som sagt långhelgen från fredag em till måndag em var kanon, lite över +24 på måndagen vid 14-tiden, det tar lite tid att vänja sig vid värmen. Upptåget och SL pendeln gjorde sitt jobb vid hemresan.

.

Snart är sommar som vi längtar efter så mycket här och man kommer att leta efter en plats där man kan sitta i skuggan.

/Bernt

Inlagt 2016-05-24 15:06 | Läst 5831 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fint med besök av gamla boende, måste varit kul att höra berättelser från förr.
Ha det fint i värmen, så får vi hoppas att den snart går över. ;)
/Affe
Trevligt ställe måste varit roligt att få besök av dom som växt upp där /Ronny.