Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Lite igen om min fotobok AS I SEE MYSELF + en pensionärsträff på Fotografiska och en tung fikabok.

Jag har ännu inte fått något svar från Blurbarna när det gäller problemet med det grönblå sticket i mina svartvita bilder i min senaste bok ”AS I SEE MYSELF”. Dom kanske tycker att jag är en fluglort och en gnällspik efter mina något vässade mejl. Men jag har inte lust att skippa boken.  Så nu har jag kalibrerat om min laptop, kollat alla bilder en gång till och lagt in dom i boken igen plus ett par nya bilder också. Avvaktar ett tag innan jag gör en ny beställning för att se om Blurbarna hör av sig, Vi får se vad som händer där…

.

Möte på Fotografiska

På eftermiddagen var vi några pensionärer (+ en junior)som kulturdrogade oss lite på Fotografiska. Jag hade stämt träff med Affe Johansson, Krister Klereus och Mats Adsten anslöt sig också till gubbgänget. Anledningen till att vi möttes var att vi tillsammans skulle titta på André Kertész utställningen. Men det pågår ju några andra intressanta utställningar också.

Vi beslöt oss för att börja med  Anton Corbijns kändisbilder. Som jag tyckte var så där halvbra.  Hans nya Hasselbladskändisbilder har inte alls samma kraft som de han gjorde tidigare när han dansade runt med sin småbildskamera  som tex dom man kan se i hans bok Famouz.

Efter Corbijn blev det fikapaus i en timme eller så flera intressanta ämnen behandlades, allt från priser på bostadsrätter,bristen på empati och girigheten i dagens samhälle Blurbböcker, nattfotografering, Slussen och kvalitén på Corbijn digitala printar (som vi tyckte var urusla). Åsså lite om kameror och objektiv. Affe hade med sig sin ganska nya Zeiss 24 mm 1,8 optik på sin Nex. Mats kollar på Zeiss optikens krispiga skärpa på full glugg.

Sen tog Affe en bild på Krille i kraftigt bakljus när han testade den elektroniska sökaren på min Nex.

Och sen tog jag en bild på Affe med Nexen i något bättre ljus.

Sen blev det Steve Schapiro utställningen med bilder från olika filminspelningar bla Gudfadern och Taxi driver och porträtt på kulturpersonligheter. Fina saker det mesta tycker jag. Krille kollar in en serie bilder på Andy Warhol.

Sen avslutade vi då med den ungerskfödde fotografen André Kertész ”My France”. Och som Affe sa när vi kom till Fotografiska: –Vi  spar det bästa till sist! Och Kertész var verkligen riktigt, riktigt bra, inte bara underbart bra bilder utan också snygg hängning och snygga kopior. Rekommenderas på det varmaste och jag kommer med säkerhet att göra minst ett återbesök.

Sen blev det hemgång i strilande regn mot Slussen och därifrån tuben till Vasastan efter en trevlig och givande kultureftermiddag.

Jo det blev ett bokköp på Fotografiska också, Elliot Erwitts ”Snaps”, över 500 sidor street photography av  högsta klass.

.

Åsså fikaboken!

Christer Strömholms LES AMIES PLACE BLANCHE Aman Iman Éditions/ Dewi Lewis Publishing.

En mycket generös nyutgåva med extra allt. Många ej tidigare publicerade bilder finns med i boken men också de mest kända (med alternativ exponeringar) från den tidigare klassikern, Vännerna från Place Blanche från 1983.

När det gäller bildåtergivningen måste jag nog vara lite kritisk. Lite för hårt digitaliserade och en aning för mycket sotighet i trycket.  Det verkar också som bilderna kornstruktur ibland trasats sönder av tryckrastret vilket gör att bilderna ser murriga ut. Jag har ju några gamla Christer kort, ni kan själva lite av skillnaden på bilden ovan även fast bilder på webben med sin dåliga upplösning inte kan återge känsliga gråtoner så bra. Nu vet jag av egen erfarenhet att Christer ville ha ordentlig svärta i sina bilder men det kan man få utan att bilderna för den skull blir murriga och sotiga. Trots det som jag tycker lite undermåliga trycket så är det en bok som jag inte skulle vilja vara utan.

I samband med arbetet med den internationella nyutgåvan av boken gjorde en av initiativtagarna, Anna Nilsdotter, en intervju Jackie och Nana som ni kan läsa här.

Christer och Sabrina, 1967.

Trevlig helg!

/Bernt

Inlagt 2012-03-30 13:22 | Läst 5867 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Intressant läsning, intressanta kommentarer.Tack för det!
- Hawk
Svar från kreatören 2012-03-31 14:52
Trevligt att du "hänger" på min blogg Håkan!
Det var en lyckad rundtur igår!
Och det blir ju skarpt med din glugg också! ;)
-affe
Svar från kreatören 2012-03-31 14:51
Man tackar för trevligt sällskap. Och "kiten" är helt ok så länge det är bra ljus...
Lite Snaps passar väl bra till påsken också. Till sillen, menar jag...
Svar från kreatören 2012-03-31 14:54
Lagom dos av ägg "Snaps" och sill känns helt ok!
Fina bilder och intressant läsning, Bernt. Jag är också lite sugen på Christers "nya" bok. Har redan Vännerna från Place Blanche i bokhyllan, men här verkar finnas en del nya bilder, plus att de gamla bilderna inte är riktig lika hårt beskurna, som i utgåvan från 1983 som ETC gav ut (om jag minns rätt?). Men visst, lite tråkigt om den blivit dåligt tryck. Såg nån bild på Nana (det är väl hon som är på omslagsbilden?) i en ny intervju, och "hon" är ju nästan lika snygg nu som då :)
Svar från kreatören 2012-03-31 15:21
Boken är snyggt gjord och det är massor av nya bilder plus alternativexponeringar. Jag kanske är lite miljöskadad när det gäller trycksaker och har kanske lite för stora krav. Men det är ändå ett av Christers mest genomarbetade projekt och att dom säljer boken worldwide så kan man nog ställa lite krav på trycket tycker jag. Och om man tex jämför trycket med Gunnar Smolianskys One picture at the time och varför inte med en av de bästa i klassen Irving Penns Passage så är det som natt och dag. Men är man stor beundrare av Christers arbeten så är boken ändå ett måste...