Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Lördagsmix från min kammare.

Slank i går in på Fotografiska för att titta på fotografen Albert Watsons retrospektiva utställning. På utställningen visas 120 bilder allt från små kontaktbilder till saker på flera meter. Modebilder, porträtt av kändisar som Kate Moss, Alfred Hitchcock, Jack Nicholson och Michael Jackson, dokumentärt präglade fotografier från Marocko och bilder av extremt färgstarka människor i Las Vegas. Watson har i sin långa karriär arbetat för de flesta stora kända magasinen, Harper’s Bazaar, Rolling Stone och Vouge bara för att nämna några. Albert Watson har under hela sin långa karriär pendlat mellan olika uttryckssätt (genrer). Snygg hängning trots så varierade bilder och en klart sevärd utställning.

Man skulle kunna tro att den här killen brutit ihop efter sitt besök på Fotografiska Gallerixet. Men så är det inte, han tar bara stöd för sitt långa teleobjektiv.

 

Gregory Crewdon en gång till.

Efter Fotografiska gjorde jag ett återbesök. Jag har de senaste veckorna hört och läst en hel del recensioner och blogginlägg om Gregory Crewdons utställning på Kulturhuset. Jag tillhör hans beundrarskara och jag gillar förbehållslöst hans filmiska, melankoliska, mystiska och skrämmande bilder. Crewdsons bilder tycker jag illustrerar mötet mellan det vardagliga och det lite oförklarliga på ett spännande sätt. De dokumentärt ”preparerade” bilderna av småstadsgator och människor i sina vardagsrum berättar om underliggande stämningar och svårförklarliga gåtor.

Och har ni inte möjlighet att besöka utställningen så kan ni få ett hum om vad Crewdsons bilder handlar om genom att lyssna på Göran Segerholm och Hannah Goldsteins samtal på Bildradion HÄR!

 

Annars då…


I mitt förra inlägg berättade jag om mitt besök i källarregionen och mina gamla bilder från Roslagsbanan som jag hittade i en flyttkartong. I en annan kartong ”hittade” jag en gammal ringblixt som jag införskaffade till min ”bladare” någon gång i början på 80-talet inför ett fotouppdrag.  

Så här ser det ut när man monterat den på en modern digitalare. Den har en reglerbar styrka från10 till 60 WS. Någon TTL mätning fungerar naturligtvis inte med den här gamla apparaten men med den medföljande räknesnurran kan man lätt räkna ut bländarvärdet. Men jag har en Minolta Flash Meter så jag tog fram värdet med den i stället.

20 WS på 1 meter med 400 ISO gav f/22. Kommer jag då att använda ringblixten i fortsättningen? Troligen inte, så den blir nog nerpackad igen, eller såld.

 

Bonusbilder!

 

Till slut!

Tänker också lite på hur fjällstugan i Ljungdalen klarat av vintern. Den här bilden tog jag vår sista kväll där förra året.


Digital kasset för analoga 35 mm kameror. RE-35!

Det var allt just nu!

/Bernt

Inlagt 2011-04-09 12:17 | Läst 9203 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Vilken nyhet! Som det har talats om en sådan grunka i många år. Och så var det ett aprilskämt. Tråkigt.
/John-Erik
Bra tips och fina bilder och som vanligt intressant läsning.

Var visst ett aprilskämt dessa digitala filmrullar, men i det digitalas barndom kommer jag ihåg att man laborerade med någon sorts digital film, undrar vart det projektet tog vägen? Det skulle ju onekligen vara smart med en moduluppbyggd småbildare så att man inte behövde byta hela kameran vid varje uppdatering, men hur skulle det då gå för "tillväxten"? ;)
-affe
Euro-blitz! Det låter ju modernt och bra... Tycker att blänket i dina pupiller blev lite konstigt, beror väl antagligen på att ljuset kommer från olika riktningar eftersom du står så nära?
Den där filmrullen har vi suktat efter länge. Men den lär nog aldrig komma. Och nu när det finns vettiga scannrar till överkomligt pris är det väl inte lika nödvändigt längre. Den skulle aldrig få samma upplösning som film i alla fall.
/Ylva
Gillar din blogg!
Det var allt.
En skön vår önskar jag Dig.
mvh.Mårten
Ja, nog vore det trevligt med "digital film". Jag skulle inte tvekat. :-)
Det här aprilskämtet var snyggt gjort.
För ~10 år sedan var det nästan en sån på gång på riktigt, kanske...
I alla fall var nog intresset ännu större då, när alla fortfarande använde sina film-kameror, och suktade efter digitala d:o. Nåt som i praktiken blev "vapour-ware" var Silicon film.
http://www.dpreview.com/news/0109/01091702siliconfilmvaporizes.asp
De fick det aldrig att funka ordentligt, och det som visades upp var väl bara en attrapp. Till slut tog pengarna slut.