Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Nu blir det lite svartvitt ögongodis.

På förmiddagen  rasslade det in ett kuvert i brevinkastet hos mig med ett par gamla nummer av Aktuell Fotografi som jag köpt av en kille på tradera för 26 kronor. Fast jag väntar på ett annat paket som jag tror blir lite mera intressant för min del och det är två kompletta årgångar av Nordisk tidskrift för Fotografi 1962 och 1963. Det var just då, alltså i början på 60-talet jag halkade in på det här med bild och fotografering och jag tror att jag kan hitta en hel del läsvärt och ögongodis i dom två årgångarna.. Återkommer om detta längre fram.

De nummer av Aktuell Fotografi som kom är från 1973 och då låg mitt skapande fotograferande på is eftersom andra saker i livet hade kommit till. Den nya familjen och drivandet av mitt grafiska designföretag bland annat.

.

HANS GEDDA

Ett par tre fina bildreportage fanns det i tidningarna bland annat då ett om högaktuella porträttfotografen Hans Gedda som det kommer en dokumentär om i morgon fredag i K-special. Hans Gedda är en av Sveriges mest framstående fotografer. I svartvita, oftast kvadratiska format har han porträtterat personligheter som Nelson Mandela, Evert Taube och kung Carl Gustaf. Några bilder har blivit ikoner, bilder som de flesta av oss känner igen – långt fler än de som känner till Hans Gedda.

 

.

AUGUST SANDER

Och August Sanders fina bilder tycker jag nog också alltid är aktuella. ”1900-talets folk” - så heter August Sanders magnum opus som för alltid skrivit in sig i stillbildsfotots historia. Sander ville porträttera alla typer av människor, men inte poserande i studion utan i deras naturliga miljöer. Hans storhetstid inföll under 1920- och 30-talen i Köln. Sedan slog nazisterena tillmot hans verksamhet.

 

 .

/Bernt

Inlagt 2012-02-23 19:59 | Läst 7660 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Sinnessjukt bra bilder - man blir nästan gråtfärdig! ;-)
Jag tror att många inte inser hur stor Hans Gedda är egentligen.
Hej Bernt,
Ja, aktuell fotografi var nog den bästa tidningen som funnits i Sverige.
Redaktionen fanns på Sundstorget i Helsingborg.
Tidningen hade ett mycket bra och kompetent sammansatt redaktionsgäng.
Hälsningar
Ronny
Sanders bilder hade ett eget rum på Modernas fotografiutställning härförleden. Ett vansinnigt men fascinerande projekt. Annars ger annonsen för Nikon F2 rysningar av välbehag. En kamerornas kamera - underbar fotografisk pansarvagn. Mitt ex är pensionerad, men kanske kommer att rastas framöver. Min Nikon FM har faktiskt återinträtt i deltidstjänst igen. Old times, good times - sometimes.
/ FiCa1
Det var inte bara nostalgin som var bättre förr, så var även fototidningarna. ;)
-affe
Hyffsat bra grejer gjordes faktiskt förr! ;)
/B
Härligt, Aktuell Fotografi, Foto och ja, vad hette den nu? Hasselblad hade ju en egen skrift..... Nåja, dessa "blaskor" låg alltid hemma på vardagsrumsbordet hos mina föräldrar.... Så det blir ju lite nostalgi.....
Och F2:an, exakt, en sådan har ju jag.... så även det blir lite nostalgi.... :) Hmmmm, nu ökar "analogsuget" igen...
Ha en trevlig helg!! //Peter
Hej Bernt!
Underbara bilder. *Mmm*
Har alla årgångar av tidningen Foto, bra mycket av Aktuell Fotografi + lite annat av svenska och utländska skrifter.
En guldgruva att kika i när andan faller på.
Ska bli spännande att se vad du tycker om Nordisk tidskrift för Fotografi.
Ha det gott /Lasse
http://www.fotosidan.se/blogs/lassesblogg/tidningen-foto-en-samling.htm
För kanske drygt ett år sedan var jag ute vid ett gammalt fiskeläge och kollade. Där gick det en man med stor kamera och stativ. Till sist började vi prata. Han sade sig heta Göte Ask. Efter en tids prat kopplade det var jag mindes det namnet ifrån. Ifrån Aktuell Fotografi.
Men jag tycker att redan på den tiden när jag började fotografera och köpa AF (nummer 12/1980) var det för mycket teknik och för lite bilder. Fast just det numret har jag kvar eftersom det var mycket bra bilder.

För övrigt gav AF ut en pocket med Hans Geddas bilder. Den heter "Nuets iconer". Där insåg jag Geddas storhet.

Sedan tycker jag inte att August Sanders bilder verkar riktigt i min smak. Däremot torskade jag på C G Rosenberg när jag läste om en av Kurt Bergengrens böcker. Jag hittade då ett ex (det fanns två) av boken 'Svenskar i dagens gärning' (Svenska Turistföreningens årsbok 1939) på bokbörsen.se. Den innehåller bara bilder (förutom ett förord) av Rosenberg. Rosenberg är en mästare i bildkomposition. Det är det jag gillar med Rosenberg till skillnad mot Sanders (av vad jag ser ovan) motivet-i-mitten-kompositioner