Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Odenplan i går klockan 17:42 eller en rapport från en gnällgubbe!

I Odenplans östra ända ligger ett övergångställe för oss gående som kommer eller skall till tunnelbanan eller Systemet som ligger en bit ner på vänstra sidan. På eftermiddagen i går var jag på väg över där när jag blev träffad ganska hårt av en cyklist som tur var ganska lindrigt. Jag har vid ett antal tillfällen sett att våra cykelvänner tycker det är grönt ljus för dom på cykelbanan som går in till höger när det är rött ljus för övriga och grönt för oss gångtrafikanter som skall över. Jag undrar vilka regler som gäller här. På hemvägen stannade jag och inväntade rött ljus. Det tog inte många sekunder innan en cyklist brakade in, snart kommer det säkert att smälla ordentligt där.

Då och då funderar jag på vad som är bra fotografi och vilka det är som bestämmer vad som är bra fotografi. Mycket nuförtiden tycks auktionsfirmorna och gallerierna bestämma. Ibland tycks det vara så att högt pris är lika med bra fotografi. Det som också verkar vara på modet just nu är färgbilder och gärna då i stort format ibland jätteformat. Det här är ju väldigt mycket tycke och smak såklart och jag skall ärligt erkänna att jag inte är någon större beundrare av navelskådande gallerifotografer.

Mycket idag kretsar kring fotografernas egna känslor, tankar och upplevelser. Det krävs ofta ord för att vi ska förstå innehållet och då, men först då, blir det förklarat och intressant. Teknik och konsekvens imponerar, men den som vill låta sig fångas av det avgörande ögonblicket kommer för det mest att bli besviken på auktionsfirmorna och galleriernas utbud. Den magiska 125-delen av en sekund har reducerats till konst – och navelskådandet har blivit en dygd.

Kanske bäst att påpeka att min illustrationsbild ovan har ingenting med textens innehåll att göra.

Lev väl!

Bernt

Inlagt 2014-03-12 16:48 | Läst 3988 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jo detta vad som är bra är en het fråga. För egen del tycker jag att det som berör mig är bra som regel, och den introverta, navelskådande ångesten är sällan tillräckligt allmängiltig för att beröra mig. :)
Man hänger inte med i tiden kanske?
-affe
Mycket möjligt att man inte hänger med juniorerna längre även fast man tror det...:-)
En bild säger mer än tusen ord... ;)
Nu e det där talesättet litet långdraget kanske,
men numera så verkar det behövas nästan tusen ord för att förklara en bild så man fattar vad fotografen va ute efter i sin konstnärlighet! Då först fattar vi vad hen menar med sin bild! :)

De finns ju tydliga konsttendenser även här på FS i vissa pooler...
Text till en bild kan vara: "Gammal man sitter på en soffa och drömmer om gamla tider"
Nu e det här inte så utstuderat eller konstigt kanske,
för det e ofta en gammal man som sitter på en soffa som man fotograferat!
Det som tillkommer e fotografens tankeläsning! :)
/B
Cykelbanan som svänger av till höger och på så sätt undviker trafikljuset är en riktigt korkad trafiklösning. Även om jag anser att en skrämmande stor andel av Stockholms cyklister är egoistiska idioter så måste jag säga att den korsningen på något sätt lurar både cyklisterna och fotgängarna. . Det blir inte tillräckligt tydligt att man som cyklist korsar ett övergångsställe.
Alltför många cyklister ser cykelbanan som nån sorts motorväg eller tävlingsbana, de klarar inte av vanlig hänsyn. Rött eller grönt är de enda två lägen många klarar. Taskig gråskala skulle man kunna säga om många cyklisters beteende och omdöme i trafiken :-)
Mvh
Pa
Undrar över lagen som säger att man inte får köra bil och prata i mobil...
man kanske ska göra så med cyklister med. Och fotgängare.
Skrota cyklar helt i innerstaden? Bojkotta staden så blir det inga övergångsställen där folk svinar.
Då kan vi gå tillbaka till att det enda man ska passa är då bonden tar kossorna i korsningen för att få in dom i ladugården så folk får kaffe med mjölk till foto fikat. =)

//Johanna
Kom på en sak som jag tyckte redan för en tjugo år sedan...
Det här litet för snabba cyklandet i sta'n, racecyklandet!
Jag cyklade till jobbet under några år, under 30 år kanske? (Bla Farsta - Skanstull, Rönninge - Gallerian) Och alltid fanns det cyklister som körde tävling på smala cykelbanor även i sta'n....suck......
Jag som tävlat i cykel, gillade inte det här, för har man vurpat, så vet man! Och en gångtrafikant kunde ju kliva litet snett, och att mötas i en skymd kurva me en så'n här!
Så det va först när jag kom utanför tullarna när jag cyklade från jobbet som jag kunde börja köra litet hårdare, lägga i tyngre växlar, men då blev jag plötsligt ensam! :)
/B
Svar från kreatören 2014-03-14 17:35
I senare hälften av70-talet hade jag också en racer, en vit snygg Peugeot. Det var samma modell som Bernt Johansson körde på i OS. Jag var alltså ingen tävlingscyklist men bytte till mig en cykel när jag formgav en katalog åt den svenska Pegeot importören. Vi bodde ute i Danderyd då och jag brukade ibland ta den in till min studio i stan. Det fanns alltid andra cyklister efter vägen som ville att man skulle tävla med dom speciellt i backen förbi Naturhistoriska. När vi mycket senare flyttade in till stan blev Peugeote cykeln stulen första veckan...