Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Så var det fredag igen och möjlighet för er att i helgen titta på konst i ”luppnivå”.

Vi börjar oss närma slutet på tredje novemberveckan och jag har suttit inne hela veckan förutom min avstickare upp till söder i onsdags.  Många filmer har fladdrat förbi mina ögon under veckan både på datorn och på teven.

En hel del bläddrande i fotoböcker har det blivit under veckan också och böcker från de här tunga ”elefanterna” ligger framme just nu. Aders Petersen, Christer Strömholm och Sune Jonsson.

 

In i luppnivå på Botticellis Venus födelse plus några andra konstverk.

Ett italienskt fotoföretag som har lagt ut ett antal högupplösta bilder på några av de mest kända konstskatterna från Uffizierna, museet i Florens. Bilderna har en upplösning på upp till 28 miljarder pixlar. Detaljer på tavlorna som är så små som en hundradel av en millimeter görs synliga. OBS! Det tar en stund att läsa in bilderna som ni hittar här! Och glöm inte att dra upp sidan till fullskärm!

 

En liten bortglömd “gobit” från 70-talet (ur ”min” låda)!


Olympus 35RC verkar vid första anblicken vara en ganska vardaglig liten kompakt 70-tals mätsökarkamera, men den är troligtvis en av de bästa och troligtvis den minsta 35 mm mätsökarkamera som någonsin gjorts med automatiska och manuella exponeringinställningar.

Olympus 35RC är en enkel kamera som bara råkar ha allt vad en fotograf behöver. Och den har dessutom ett bra och mycket skarpt objektiv och ett exponeringsystem som ger perfekta exponeringar varje gång med ett minimum av krångel. Visserligen med ett fast objektiv (42mm f/2.8), men annars nästan i samma klass som tex Leica/Minolta CL tycker jag.

Det är inte bara jag som gillar min gamla fina Olympus 35RC, så det finns en hel del att läsa om på nätet om ni är intresserade:

Scott Young´s 35 RC sida.

Ken Rockwell´s 35 RC sida.

Steve Gandy´s 35 RC sida.

Andrew Yue´s 35 RC sida.

 

Tvåmillioneretthundratusen kr för en Helmut bild på Bukowskis!.

Det är ju ingenting man snyter ur näsan direkt, så då får man nöja sig med en A4 print. Sen kan man fundera över om det är bra eller dåligt för fotokonsten när priserna drar iväg så här.

 

Bonusbild!


Hovs hallar på Bjärehalvön i Skåne. Det var just på den här stranden den berömda shackscenen mellan riddaren och döden ur Bergmanfilmen ”Det Sjunde Inseglet” blev inspelad.

 

Trevlig helg från Carlzonz kammare!

/Bernt

Inlagt 2010-11-19 15:15 | Läst 10624 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
En liten läckerbit till kaffet är inte så dumt ;-). När jag och en kompis var till Berlin i somras besökte vi den stora Helmut Newton-utställningen på fotografiska museet där. Tack för länken. Det var en fantastisk djupdykning in i konstverken man bjöds på där. Det är något Bergmanskt ödesmättat över din fina bild från Hovs hallar.
Du kanske skulle prova att lämna in ett av dina självporträtt på Bukowskis =) Har du tur kan du leva gott resten av livet.
Jag har en Olympus 35 RD som jag gillar skarpt. Samma storlek som RC:n men objektivet är lite vassare, 40 mm/f1,7. Ett härligt stycke kamera som passar utmärkt på stan och är mindre än en M-Leica.
En guldlänk! När det blir för jobbigt att plöja bilder på FS är målningarna balsam för själen.
Trevlig helg till dig också!