Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Sensommarpromenad och ett bokbordsköp på söndagen för 25 kronor…

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE

Sitter här och väntar på att ”konstnärslönen” skall trilla in på kontot om en vecka eller så. Pank men fågelfri är det liv man lever för det mesta nuförtiden. Sensommardagarna flyter annars på stilla och fint.

 


Vad gör man då för att fördriva tiden? Jo man kan till exempel besöka Drottninggatan och "Världens längsta bokbord". Knökfullt med folk var det som vanligt fast inte så många fyndböcker inom mina intresseområden. Fast ett litet fynd gjorde jag.


Stig T Karlssons ”Rumpan har gått”.  Stig T Karlssons legendariska flottningsbilder tagna i slutet på 50-talet och vid utgivningen av boken kompletterade med bilder tagna 1974. Texterna av Stig Sjödin, Aktuell Fotolitteratur 1977.


Sommaren 1957 följde Stig T Karlssons under tre månader flottarna från det vida sjösystemet ovanför Lilla Luleälv ned till Voullerim där Lilla Luleälv ansluter sig till Stora Luleälv.


Kanske är det inte så många som känner till Stig T Karlsson numera?´ Men för mig är han en av våra stora dokumentärfotografer. Och varför det då? Stig T Karlssons sätt att fotografera, förmågan han har till kontakt med dem han fångar på bild – förtroendet som finns, mötet som sker mellan fotografen och den som är framför kameran. Och hur han konsekvent söker sig till miljöer och människor, där arbetet är det viktigaste, vare sig han har tagit sina bilder i Kina, Indien, på Sicilien eller längs Lule älv

Stig T Karlssons fotografi är fast förankrad i den klassiska dokumentärfotografiska traditionen. Han tar i sina bilder ställning för den arbetande människan. Och han talar samtidigt om var han själv står, vilken hans människosyn och hans samhällsuppfattning är.

 

Annars då…

Maud Olofsson borde snarast förklara vad hon menar med sitt ständigt upprepade ord ”vänsterkartellen”. Att S, MP och V är en brottslig sammanslutning?

 

/Bernt

 

 

Inlagt 2010-08-16 13:49 | Läst 8276 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Bernt,
Gratulerar till fyndet.
Svensk fotografi i toppklass.
Många bra böcker i samma serie från förlaget.
I övrigt - håller med dig angående det sistnämnda.
H/ Ronny Persson Helsingborg
Kikade också vad som fanns på det långa bokbordet. Fast det var inte alltid lätt att komma fram till godbitarna. Fastnade ett tag hos Eyvind Johnson-sällskapet och fick med mig några böcker, och en medlemsinbjudan. Jag anser att Johnson är en av de allra största författarna det här landet har producerat. Fick också med mig hem den gigantiska samlingsboken från LIFE - Fotografering. Det finns fortfarande en hel del matnyttigt och intressant att läsa. Fast den närmar sig de 40.
Skönt att se en blogg från dig igen!
Har en annan bok av Stig T Karlsson, "Leva på Sicilien"
"Jag hör protester som riktas mot denna bok..."
skriver Danilo Dolci i sitt förord...
"Även om dessa fotografier och berättelser tycks vilja väcka dig hårt som en örfil, vädjar de tyst och utan krav, som en bror till en annan, till alla dem som har ett förstånd och ett hjärta..."

Vad gäller Maud O och de Nya Moderaterna,
(för det är väl så hela gruppen M, KD, FP kallas)
så va det inte så smart det där med Pensionärerna liksom... ;)
Tänk så det kan bli! :)
/B
Jag undrar om inte ord som "knarkkartell" fått dig att tänka i lite andra banor än Maud Olofsson avsett. Nationalencyklopedin: "kartell ... grupp av politiska partier som samverkar för att undvika underrepresentation som en följd av valsystemet". Det borde vara helt neutralt och oantastligt att kalla gruppen runt Mona S för "vänsterkartellen".

Kartell kan också betyda sammanslutning av företag för att undvika konkurrrens. Kanske det skulle vara bättre att tala om knarksyndikat.

Jag måste ha sett bilder av Stig T Karlsson, jag tycker mig känna igen stuket. Högklassigt foto!