& funderingar

Magisk stund

Som liten ute med pappa och hunden minns jag väldigt tydligt vissa detaljer. En av dom var mörka höstkvällar vid stranden och vattnet bjöd på magiska blixtar. Fotsteg som glittrade långt efter du gått. När du badar blir allt ljust florenscerat. Nu vet jag sedan länge att det är plankton och det kallas mareld. I nov var jag en sväng med hjulihusen i Göteborgs yttre skärgård på hönö och kom att tänka på detta. Det var grått å regnigt men iaf lugnt på havet. På dagen gick jag och letade i vikarna efter det som i mängder ses och  blir mareld. Har man aldrig upplevt det på riktigt går det inte beskriva riktigt hur häftigt det är utan det måste nog upplevas och ses själv. Åkte runt på många av öarna å gick vik efter vik å runt bryggor med lä invind. Hade nästan gett upp.

När jag fick syn på ett litet stråk runt en sten i en vik.

Här är lite mer. Hit ska jag när det blir mörkt

Tyckte väntan till mörkret tog extrem lång tid. Åt funderade hur jag skulle få det bäst på foto. Här beskrivs mareld

Man kan säga att under tiden jag fotograferad var jag helt uppslukad och blev typ väldigt blöt men det kändes inte just då. Det regnade,  blåste lite och för att vara nära ytan och inte stativ skulle välta som stog i vattnet fick jag stå i och hålla i så gott det gick mycket halt på stenar och klippor. Det är som en gelesörja men det tänkte jag inte på förren jag såg mig själv efter :)

Tycker så mycket om bilderna trots att det inte är perfekt men för mig är dom det. Har inga foton från förr på det här som jag nu äntligen kunde fotografera.

Vågorna slår på en klippa och jag sitter precis ovan sedan flyttar jag ner

Rörde runt med en pinne..ser ni också ett ansikte :)

Kastade en (flera) sten som det stänkte hm jo även på mig

Ett 💙

Bryggstolpe som det passerade runt och blev ett spännande foto

Avslutar med en långexponering och översiktsbild lite innan jag började. Mareld syns svagt intill strandkanten

När jag var klar, fick sluta pga regn som tilltog, då var jag helt slut och kanske skulle varit roligt att se med tanke på dränkt sölig katt med trasig kamera.

Pst jo saltvatten å kamera är ingen bra kombo....men den är ersatt

Inlagt 2024-03-19 13:53 | Läst 291 ggr. | Permalink
Wow vilket fint inlägg och vad bra berättat. Bilderna blev riktigt fräcka också. Bra jobbat!
Svar från niniz 2024-03-23 12:31
Tack Morgan
En riktig minnesupplevelse
/N
Imponerande mörkerbilder, mycket trevligare än alla norrsken som man börjar tröttna på. Aldrig sett nåt sånt i verkligheten heller. Allt för konsten ;)
HaD/Gunte..
Svar från niniz 2024-03-23 12:32
Haha ja typ västkustens svar på norrsken...fast lite häftigare ;)
/N
Vad fint! Mareld är fantastiskt, ett fenomen som jag som dykare bara upplevt vid en utvidgad 'dykhelg' på Väderöarna för kanske 25 år sen i augusti, men troligen en av de mest spännande naturupplevelserna.. Om man låg på rygg i vattenytan och 'viftade' med armarna så kunde man göra 'snöänglar' fast i vattnet då, där änglarna fanns kvar som ett 'neonljus' ett antal sekunder i alla fall.. Jag och en arbetskamrat pardök på 15 m. djup vid ett kvällsdyk med en parlina mellan oss, och simmade framåt med några meters mellanrum och så släckte vi våra UV-lampor.. Då kunde vi ändå se varann simmandes som 'konturfigurer', inklusive parlinan mellan oss som ett streck i ett annars nattsvart mörker, och det var rörelsen framåt där fenornas rörelse åstadkom mest 'ljus', rörelse mot vattnet var det som höll igång/utlöste detta magiska ljus! Obeskrivligt vackert, och bör upplevas.. Hälsn!
Svar från niniz 2024-03-23 12:34
Haha ja och bada i det är otroligt eller paddla ro.
Helt makalöst och obeskrivligt
Håller med
/N
Intressant och vilka fina bilder. Jag visste inte att man kunde identifiera dessa planton i dagsljus för att hitta bra ställen. Jag kände till mareld men jag kan inte påminna mig att jag sett det, kanske inte Kungsbacka är idealiskt för detta? Kul att nu få se det på bild iaf.
Svar från niniz 2024-03-23 12:36
Jo detta måste du uppleva 👍🏻
Hela västkusten från norr strömstad å ner. Finns hos dig med.
/N
pdahlen 2024-03-23 13:49
Har ett svag minne att jag såg det när vi seglade från Göteborg till Lysekil för typ 45 år sedan. Men det skulle vara kul att se det igen. Har du någon beskrivning hur dessa planton ser ut i dagsljus?
Fina bilder igen som vanligt! Dessutom intressant läsning om sådant jag inte haft nån susning om. Tack för bilderna och lektionen i allmänbildning.

Tommy S.
Svar från niniz 2024-03-23 12:38
:) varsågod
Det var så lite så
/N
OJ så häftiga bilder det blev! Jag har ju sett mareld under nattdyk och det är helt enormt att vara mitt i det, i vattnet. Det "fastnar" på detaljer på dykare och ger dem konturer. Man släcker förstås sina dyklampor för att uppleva det. Jag har dock aldrig kommit på tanken att försöka fotografera det. Kanske för att min undervattenskamera nog inte riktigt räcker till, men på land som du gjorde, wow! Det måste jag testa någon höst. Sista bilden är också väldigt fin och det syns ju lite i kanten. Annars tycker jag nog att den näst sista med bryggstolpen är den läckraste.
Hälsningar Lena
Svar från niniz 2024-03-23 12:43
Ja det måste du testa. Jag har med badat i det ( nu var det för kallt i nov) det är ju lite hala kulor i mängder som känns på kroppen.
Du gillar min favorit har fler med stolpen.
Som jag skrev ovan västkustens svar på norrsken
/N