Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Mätsökarkameran är mitt arbetsredskap

Die Silbervetter und der reporter

För mig är en kamera ett redskap som jag använder för att få med mig de bilderna som jag vill ha. En mätsökarkamera råkar vara det redskapet som jag föredrar i mitt bildskapande. Men tyvärr finns det inte så många olika mätsökarkameror att välja på om man vill fota digitalt.

Mätsökaren ger mig möjlighet att få en bättre överblick över motivet och den tillåter mig att gå ett par steg närmare utan att jag stör när jag fotograferar i lite känsligare miljöer. Med mätsökaren gömmer jag mig inte bakom kameran utan är mer aktiv i dialogen och umgänget med dem jag möter. Idag ska jag göra ett reportage om fotbollsmatchen mellan Makrillarna och Husqvarna FF på Vapenvallen på Söder. Min mätsökarkamera tillsammans med ett 20 och 50mm objektiv är som gjorda för det ändamålet.

För dem som fotar analogt finns det ett smörgåsbord av mätsökarkameror från olika tillverkare att välja på. Men om man som jag vill ha en digital mätsökarkamera finns det i nuläget inte så mycket att välja på än Leica. Leicas kameror är oftast väldigt dyra men det går att göra begagnatfynd om man inte vill ha det allra senaste. Kameran på bilden tillsammans med sex stycken högpresterande M-objektiv från Leica, Jupiter, Voigtländer, Konica och Zeiss har inte kostat mig mer än drygt 20 000 kronor.

Som ni säkert har förstått på min objektivuppräkning spelar inte märket någon större roll för mig. Hade jag varit ett märkesfreak hade jag på min höjd kunnat tänka mig ett eller annat Carl Zeiss objektiv. Men vad gäller mätsökarkameror så är det funktionaliteten som är viktigast för mig. Och jag skulle inte ha något emot att jobba med en robust digital mätsökarkamera från Zeiss eller Voigtländer.

Till sist vill jag passa på att utmana er att gå ut och fota i vårsolen istället för att bry er så mycket om vad det står på kamerorna och objektiven för till syvende och sist är ju det ändå målet som är det viktigaste och inte vägen dit. Missar man målet spelar det inte någon som helst roll hur bra eller komfortabelt man åker!

Text och foto: Mikael Good

Inlagt 2014-04-26 09:14 | Läst 9605 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver