Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Breaking News - Leica M10

Nu är det bara en dryg månad kvar tills prototypen av Leica M10 kommer att presenteras på Photokina. Om nu inget skulle komma i mellan och grusa företagets planer.



En liten fågel viskade i mitt öra att en prototyp på Leica M10 kommer att visas upp på Photokina och att kameran ska vara leveransklar i början av nästa år. Såvitt jag har förstått ska kameran ha en sensor i småbildsformat. Kameran kommer att få M-fattning, CMOS-sensor, både Live View och EVF vilket gör att du även kommer att kunna använda dina R-gluggar med hjälp av en adapter. Enligt uppgift ska det även att gå att filma med kameran.

Jag bryr mig egentligen inte så speciellt mycket om nya kameror. Jag är mer än nöjd med min gamla digitala Leica och jag kommer att behålla den ett bra tag till. Men det verkar som om Leica är på väg att bygga en liten smidig digitalkamera helt i min smak och det ska bli spännande att se vilken typ av EVF som de har valt. Personligen hoppas jag att de har valt Fujivägen vad gäller sökaren.

Om det stämmer att kameran kommer att behålla den traditionella sökaren och det kommer att gå att ansluta en EVF liknande den för X2, kommer M10:an att bli än mer intressant. Leica M10 kommer säkerligen att ligga en bra bit utanför min budget men förhoppningsvis kan tänket smitta av sig på andra kameratillverkare så att vi får se fler liknande kameramodeller i framtiden.

Jag tror att ryktet kan stämma för fågeln som viskade i mitt öra är djupt involverad i företaget :) Steve Huff har också skrivit om Leica M10 i sin blogg och där kan du få ta del av ännu fler uppgifter om den kommande kameran.

Om du inte har läst det senaste numret av Le Viseur Magazine kan du passa på att göra det nu:  

Om den inbäddade versionen krånglar klicka på följande länk

Du kan även ladda ned tidningen i PDF-format och läsa det på din läsplatta: http://leviseurmagazine.com/Le_Viseur_2_2012.pdf

Text och foto: © Mikael Good. All rights reserved.

 

Inlagt 2012-08-08 18:56 | Läst 15066 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hmmm, med tanke på hur groteskt ålderstigen teknik man fram till idag använt för sin bakre display så blir jag rent av orolig om det skulle visa sig bli en kamera med EVF. Jag har faktiskt väldigt svårt att tro det. Däremot kanske den får stöd för en extern sådan som kan sättas i blixtskon, vilket vore mycket smutt.

Man får tänka på att Leica M8 och M9 är vad de är för att de INTE försöker tilltala alla fotografer. Det innebär stora begränsningar, men också en stor charm. Den tror jag inte att Leica vill döda i första taget, för de är säkerligen medvetna om att marknaden kommer att översvämmas av spegellösa, "perfekta" kameror (med grusig EVF) inom bara något år.
Svar från Chasid 2012-08-08 19:32
Tack för din kommentar Martin :)
Förhoppningsvis blir den bakre displayen betydligt bättre än den på M8 och M9. Leica M10 kommer förmodligen att få en EVF som går att montera i blixtskon som ett komplement till den klassiska mätsökaren.
/Mikael Good
Det var många som gnällde på att Leica inte hade någon inbyggd ljusmätare, och då släppte Leica sin groteska M5 - den gick inte hem i stugorna direkt :)

Får se om de lyckas med samma bedrift med M10.
Svar från Chasid 2012-08-08 19:34
Tack för din kommentar Anders :)
Med M5:an i åtanke kommer M10:an säkerligen att bli så lik en traditionell Leica som möjligt.
/Mikael Good
Jag laddade ner tidningen och fick en angenäm stund framför skärmen!
Mycket snyggt jobbat,starka bilder och en bra tidning helt enkelt :-)
Keep up!
Pelle
Svar från Chasid 2012-08-08 19:40
Tack för din kommentar Pelle :)
Kul att du gillar Le Viseur
/Mikael Good
Du är nog inte ensam om samma gissning.
Svar från Chasid 2012-08-09 21:05
Tack för din kommentar Magnus :)
Det som är mest intressant med uppgiften är att Leica medvetet läcker uppgifter om en kommande kameramodell. Mig veterligen har det inte skett tidigare, men det ligger säkerligen i linje med deras nya marknadsföringspolicy.
/Mikael Good
Mycket tilltalande fotomagasin. Många starka bilder., av duktiga fotograferar som har något att berätta. Det är du som gör lay-outen, eller?

Att Leica släpper en M10:a är väl kul för alla Leica-nördar, men även om jag hade gott om slantar, vilket jag sannerligen inte har, ligger den utom räckhåll för mig.
Svar från Chasid 2012-08-09 21:09
Tack för din kommentar Urban :)
Jag ligger bakom layouten på i stort sett allt utan bildsidorna. M10 kommer nog att vara en kamera helt i min smak särskilt om den får möjlighet till en blixtsko monterad EVF. Men den kommer nog att ligga en bra bit utanför min budget.
/Mikael Good
Tack för härlig läsning och bildnjutning! (har en XPro-1 själv :) )