"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Var inte en fotografisk härmapa utan försök att hitta ditt eget personliga uttryck!

I en del kommentarer har mina bilder jämförts med Sune Jonssons, Christer Strömholms, Dorothea Langes, Werner Bischofs och till och med Josef Koudelkas bilder. Det är alltid kul när mina bilder jämförs med mina hjältars bilder, men jag kommer nog aldrig att nå upp till deras nivå och det är inte heller min strävan. Jag är och kommer alltid att vara mig själv när jag fotar och jag har nog lagt ner mer än 10 000 timmar för att hitta mitt eget personliga uttryck som fotograf och skribent.


Istanbul, Turkey © Mikael Good, 2010

I början av min karriär försökte jag ändå att härma mina hjältar och ta samma bilder som dem men den tiden ligger nu långt bakom mig. Att härma sina hjältar kan ändå ha sina poänger, särskilt när man är ung och grön och ännu inte hittat sitt eget personliga uttryck. Men när man väl har hittat sitt uttryck är det bara dumt att vara en härmapa, då är det bättre att köra så det ryker! Det är ändå allt för många som är fotografiska härmapor och försöker kopiera andra fotografers högst personlig stil.


Riga, Latvija © Mikael Good, 2008

Jag har fått frågor om hur jag bär mig åt när jag fotar människor, hur jag kan få en sådan närhet och autenticitet i mina bilder? Mitt svar är: "- Jag är mig själv helt enkelt och det enda sättet att ta samma typ av bilder som mig är att bli Mikael Good". 


Jelgava, Latvija © Mikael Good, 2010

När jag var i Lettland förra året sa min tolk Liana till mig: 
"-Det är så kul att åka ut till familjer tillsammans med dig Mikael, du för med dig så mycket hopp och glädje till människorna du möter!"
Det var en komplimang som jag verkligen uppskattade, särskilt som den kom från en person som jag både respekterar och beundrar. Liana kallas med rätta för Ängeln från Riga för sitt stora arbete bland de minsta och svagaste i Lettland. Liana träffade på pricken med sin kommentar! Jag vill inte gräva ned mig i andra människors olycka utan vill försöka föra in hopp, ljus och glädje i deras liv! Det är sån jag är! Jag är glad, positiv och skrattar mycket trots att jag har gått igenom en del riktigt svåra stunder i livet, det förhållningssättet genomsyrar mina möten och sätter sin högst personliga prägel på mina reportage.


Waxi, Qinghai © Mikael Good, 2004

"- Photography for me is about Life, Death and Everything in Between!" //Mikael Good


Beykoz, Turkey © Mikael Good, 2010

Om ni gillar mina bilder så får ni gärna gå med i gruppen Mikael Good, Photojournalist and Writer på Facebook

Dagens låt: Burning Lights - Joe Strummer

//Chasid

Postat 2011-02-19 16:52 | Läst 6821 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Mätsökarkameror - vad är det som gör dem så speciella?

Det går nog inte en dag på Fotosidans blogg utan att det skrivs om mätsökarkameror. Vad är det egentligen som är så speciellt med denna smått antika kameraform och vad är det egentligen som gör att dess användare oftast är så analogt konservativa? Jag tänker inte försöka svara på frågorna i min blogg utan överlåter svarandet åt mina läsare och andra bloggare!


Fickvänlig fullformatare, Olympus XA © Mikael Good, 2011

Många användare av mätsökarkameror kan för sitt liv inte tänka sig en kamera som inte går att ladda med film. Även om jag i stort sett är heldigital idag så förstår jag dem och jag uppskattar  fortfarande charmen i att då och då ge mig ut med en helt mekanisk mätsökarkamera laddad med film. 


Yashica Electro 35, nattkameran © Mikael Good, 2011

När jag är befriad från lyx som ljusmätare, autofokus, förhandsvisning och filmframmatning så tvingas gammal inlärd kunskap fram från ryggmärgen och jag får själv ställa skärpan och syfta ljuset med hjälp av min egen inbyggda ljusmätare. Jag var faktiskt ganska så bra på att syfta ljuset en gång i tiden och det är en kunskap som jag gärna vill bibehålla och ett bra sätt att bibehålla den kunskapen är att då och då ladda min helmekaniska  japanska Leica med en rulle Tri-X och ge mig ut i verkligheten utan hängsle och livrem.


Berras Werra © Mikael Good, 2011

En del gamla mätsökarrävar drömmer om en digital mätsökarkamera och då gärna en digital Leica. Men Leica kostar mycket pengar och därför har de kastat lystna blickar mot den nya Fuji Finepix X100 som verkar vara ett litet kameralt Kinderägg för både gamla och nya mätsökarentuiasterna. 


Olympus 35 RD © Mikael Good, 2011

För min egen del har jag redan mitt på det torra, jag har en Lumix GF1 som jag monterat en riktig sökare på och den kameran fungerar utmärkt som digitalt mätsökarsubstitut för mig. Oftast får GF1:an kampera ihop med min japanska Leica och med hjälp av en adapter så kan jag även använda mitt Summicron på GF1:an.


FujicaV2, kameran går som en raket © Mikael Good, 2011

Den fickvänliga Japanen, Leica CL © Mikael Good, 2011

När jag varit ute och vädrat min Lumix GF1 så har det hänt att jag har fått frågan: - Går det fortfarande att få tag på film till en sån gammal kamera?
De skulle bara veta :)


Lumix GF1 Streetshooter © Mikael Good, 2011

Dagens låt: Sick on you - Hollywood Brats

//Chasid 

Ps: Filmkorn är snyggt! 

Postat 2011-02-18 10:41 | Läst 8979 ggr. | Permalink | Kommentarer (16) | Kommentera

Leica Oskar Barnack Award 2011

Egentligen är jag inte så mycket för fototävlingar, trots att det har gått bra för mig de få gångerna som jag skickat in material. Men det finns en tävling som jag inte vill missa att skicka in till och i år uppfyller jag alla kriterierna för att delta i Leicas Oskar Barnack Award 2011. Fördelen med den tävlingen gentemot andra tävlingar är att jag kan lämna in ett helt reportage och behöver inte plocka bilderna ur sitt sammanhang. Några av bilderna i reportaget som jag ska skicka till tävlingen skulle nog kunna bära sig själva men de trivs helt klart bäst i grupp.


Borderzone 1 © Mikael Good, 2010

Under året som gått har jag jobbat en del som frilansande fotojournalist och skribent och det ger mig tillträde till den mytomspunna tävlingen. Men jag har inga som helst förhoppningar om att vinna tävlingen, för min egen del är det bara kul att få vara med och se och lära, men det vore helt klart kul att få se mitt tävlande bidrag i tryck i ett kommande nummer av LFI Magazin :)


Borderzone 2 © Mikael Good, 2010

Mitt bidrag till Leica Oskar Barnack Award 2011 kommer inte att bestå av de bilderna som är med i min blogg idag, utan av ett helt nytt bildreportage som jag gjorde i slutet av förra året när jag var på uppdrag i södra Lettland. Familjen som jag porträtterade har i vart fall gett sitt tillstånd till en eventuell publicering och skulle jag mot förmodan vinna något så kommer de självklart att få ta del av vinsten!

 
Borderzone 3 © Mikael Good, 2010

Borderzone 4 © Mikael Good, 2010

Undrar just om det är någon mer medlem från FS som kommer att skicka in ett bidrag till Leica Oskar Barnack Award 2011, det vore kul att få veta det i så fall!


 
Borderzone 5 © Mikael Good, 2010

Nu ska jag sätta mig ned och plocka ut bilderna som jag ska skicka in till Oskar Barnack Award i slutet av månaden. Det är viktigt att jag får ett bra flyt i berättandet i de bilderna som jag ska samla ihop.

Dagens låt: Cavatina - John Williams

 

//Chasid

Postat 2011-02-17 08:41 | Läst 7425 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Nu är det snart slut på friden för mig!

Som ni säkert vet är jag inte en person som armbågar mig fram i tillvaron för att själv synas och få uppmärksamhet. Trots det har jag en förmåga att alltid hamna i rampljuset. Jag har faktiskt tappat räkningen på hur många intervjuer som jag har varit med om de senaste åren. Men oavsett om jag blir intervjuad av en journalist från Expressen eller om det är en gymnasieelev som intervjuar mig till en skoltidning angående mitt arbete så bjuder jag alltid på mig själv och går in för uppgiften.


I shall also be a Photojournalist when I grow up, Jelgava, Latvia © Mikael Good

Emma, Riga, Latvia © Mikael Good 

Children in a nursery class, Jo Ping, China © Mikael Good 

Som jag tidigare skrivit i min blogg är det svårt att livnära sig som fotojournalist idag och marknaden är högst begränsad men trots det så har jag lyckats att nå ut med mina berättelser till en betydligt större grupp än jag räknat med. Det är främst därför som jag ställer upp på intervjuer för att därigenom få lite extra fokus på dem som verkligen behöver vår hjälp och vårt stöd. Det har även lett till att mitt namn har blivit lite känt och gjort det lite lättare för mig att få ut med mitt material.


Mother and Son, Prejli, Latvia © Mikael Good 

I början av mars händer det något som kan leda till att jag blir internationellt känd! Jag kommer att ha med två av mina reportage  i ett nystartat internationellt magasin, även om jag inte får betalt så är marknadsvärdet högt och publiceringen kan leda till att jag får fler internationella jobb som fotojournalist. Det känns lite pirrigt då jag vet att tidningen har en del riktigt tunga namn bland läsarna och att förväntningar från dem på mitt material är höga. Hur som helst så tror jag att det kommer att bli slut på friden för mig och att publiceringen kommer att leda till att dörrar öppnas.

Det ska bli spännade att se vad framtiden för med sig för mig och jag kommer givetvis att låta er hänga med mig på resan i bloggen! Min förhoppning är att jag ska kunna kicka ut a-kassan från mitt liv och i en inte allt för avlägsen framtid kunna livnära mig som frilansande fotojournalist, skribent och filantrop med hela världen som arbetsfält!


Residental area on the Latvian Countryside © Mikael Good

Dagens låt: Peter Gabriel - Solsbury Hill

//Chasid

Postat 2011-02-15 13:52 | Läst 7317 ggr. | Permalink | Kommentarer (19) | Kommentera

Det är svårt att inte beröras av den vackra svenska naturen!

Drake?
© Mikael Good. 

För ett halvår sedan fick jag ett uppmuntrande mail från en av landets ledanda naturfotografer. Han hade gått igenom min portfolio och gillade vad han såg. Han tyckte att jag skulle satsa på att försöka komma med i Naturfotograferna (N).  Jag har hållt på med naturfoto så länge som jag har fotograferat och har tidigare sålt mängder av naturfoton till magasin och almanackor. Mina första omslagsbilder var förövrigt naturfoton. Det är svårt att inte beröras av naturen när man som jag bor i Sverige och naturen alltid finns runt knuten, även om jag inte tar fullt så många naturbilder idag så brukar det ändå bli en hel del per år.

Trollens biotop?
© Mikael Good 

Trollens bostad?
© Mikael Good 

Idag brinner jag inte för naturfoto på samma sätt som tidigare, jag brinner för dokumentärfoto och möjligheten som jag fått att vara med och förändra andra människors livssituation. Även om dokumentärfoto är en svår genre så har jag lyckats långt över förväntan med att förmedla mina bilder och texter. Men jag ska kanske ta och lyssna på naturfotografens råd i framtiden och åter lägga mer tid och energi på naturfoto, jag har i vart fall ett stort miljöengagemang som jag vill förmedla genom mina naturbilder!

Skogstroll?
© Mikael Good 

Ent with Enting?
© Mikael Good 

Dagens låt är vald med ett enda syfte! Jag vet att minst en av mina läsare behöver höra den här låten, klicka på den och lyssna noga på texten!

Dagens låt: Don´t Give Up - Peter Gabriel & Kate Bush 

//Chasid

Postat 2011-02-14 10:02 | Läst 8594 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera