"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Jag blev varslad från mitt arbete för att jag var föräldraledig

När min fru och jag bestämde oss för att skaffa barn så bestämde vi oss även för att dela på föräldraledigheten. Jag tror att det är viktigt för barn att få lära känna båda sina föräldrar från tidig ålder och för min del så tycker jag att det var kul att få följa mina barns utveckling från första parkett. Det händer så enormt mycket i ett litet barns liv det första året och det ville inte jag missa :)

Jag fick ett nytt jobb i augusti 2007 och min fru blev gravid med vårt andra barn i den vevan. Vi bestämde oss för att min fru skulle ta den första delen av föräldraledigheten och jag skulle ta den andra. I god tid underättade jag min chef att jag skulle gå på föräldraledighet och att min fru och jag skulle dela jämt på de 15 månaderna som vi skulle vara hemma med vår lille son. Det syntes på chefen att hon inte gillade att jag skulle gå på föräldraledighet. När jag hade varit hemma med min son några månader blev jag i februari 2009 kallad till ett möte med min chef och VD:n på det företaget som jag arbetade på och fick då besked om att jag skulle varslas från min tjänst från och med den 1 augusti samma år.

När jag återkom från min föräldraledighet blev jag mycket riktigt varslad från min tjänst och under de fem månadernas uppsägningstid var min lille son ofta sjuk, det är i och för sig inte så ovanligt att barn är sjuka mycket under sin första dagistermin och då jag var förklarad icke önskvärd så tog jag alla vabbdagarna. Det var något som inte var populärt hos min chef. Chefen undrade vid ett tillfälle om jag inte hade någon fru som kunde dela vabbdagarna med mig… Det hände mer negativa saker för mig på min arbetsplats under hösten 2009 men det tänker jag inte gå in på här och nu. Jag skötte i vart fall mitt jobb professionellt och försökte göra mitt bästa gentemot kunderna trots det jag utsattes för från min chef och en av mina arbetskamrater!


Matheo och jag © Mikael Good, 2009

Den 1 januari 2010 skrev jag in mig på arbetsförmedlingen som arbetssökande. Innan dess hade jag fått ett muntligt löfte från min fd chef att jag skulle bli återanställd eller i vart fall bli kontaktad om det dök upp någon ny tjänst på avdelningen, jag blev förvånad över erbjudandet och tackade så myckt för det. Ett företag är skyldiga att återanställa varslad personal inom 9 månader efter att uppsägningen har trätt i kraft och i december 2010, 11 månader efter det att jag hade blivit uppsagd anställdes en annan person i mitt ställe, utan att jag först hade blivit tillfrågad om jag ville ha tjänsten eller inte. Pga det anser jag att jag blev uppsagd från min tjänst bara för att  min fru och jag delade på föräldraledigheten och att jag inte fick den nya tjänsten för att jag vabbade så mycket under hösten 2009. Att en annan person anställdes  i mitt ställe stryker bara under mina misstankar.

Men jag är inte sur eller bitter för det som har hänt mig utan jag har förlåtit min f.d. chef och min f.d. VD för lögnerna och sveket samt mina f.d. arbetskamrater för deras tystnad gentemot mig. Anledningen till att jag berättar detta är inte för att jag själv ska få upprättelse utan för att hjälpa andra människor som är i samma situation som mig. Om du är rädd för att förlora jobbet om du är föräldraledig kom då ihåg att den bästa investeringen som du kan göra i livet är att investera mycket tid med dina barn :)


Marcia och jag © Mikael Good, 2010

<Edit> Jag är inte svår att samarbeta med utan har lätt för att ta människor och få dem att trivas i min närvaro. Vad gäller mitt arbete har jag ett klart mål och det är att använda mina kunskaper och de gåvor som jag fått på ett så effektivt sätt som möjligt så att det gynnar andra människor. Det är den grundinställning som jag har oavsett vilken arbetssituation jag hamnar i eller hur jag behandlas på min arbetsplats. De som verkligen känner mig vet att jag har stått ut med mycket utan att knorra. <Edit>

Dagens låt: Klezmer kids Tanz - Amsterdam Klezmer Band står för musiken

//Chasid

Postat 2011-03-04 12:48 | Läst 7928 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Dörrarna håller på att öppnas för mig :)

Det senaste året har jag jobbat en del som fotojournalist och skribent. Även om jag inte har tjänat så vidare värst mycket pengar på mitt jobb så när jag ändå en förhoppning om att kunna försörja mig på det jag gör i framtiden och helt sparka ut A-kassan ur mitt liv.


De Yaqu © Mikael Good, 2004 

 

Två av mina reportage finns nu med i LIFE Force Magazine. Jag tjänar inga pengar på publiceringen utan ser det som ren och skär marknadsföring och hoppas på att den kommer att leda till fler jobb som fotojournalist och skribent för mig i framtiden. Även om LIFE Force Magazine är relativt nystartad så har tidningen redan en hel del inflytelserika läsare. Dörrarna håller på att öppnas för mig och det som jag såg som omöjligt igår kan bli möjligt imorgon :)


Damu © Mikael Good, 2004

Om du är intresserad av bildreportage och dokumentärfoto så tycker jag att du ska hålla ögonen på LIFE Force Magazine. Jag tror att den tidningen kommer att utvecklas till något mycket intressant! Kanske kommer LIFE Force att bli den nya internationella dokumentärfoto-arenan som så många längtar efter.

 




Dagens låt:
Atlantic City - Bruce Springsteen

//Chasid


Postat 2011-03-01 10:01 | Läst 5743 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera