"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Rockfoto - Long Live The Rebels



Bilden på Andrew Stanton gitarrist i Disciple tog jag med en Sony A7s och ett 70-200mm.

Text och foto: Mikael Good

Postat 2017-05-26 18:35 | Läst 12002 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

80% av europas romer riskerar att hamna i fattigdom



Andelen människor som lever i fattigdom och extrem fattigdom är procentuellt låg i Europa jämfört med andra världsdelar. Men om man tittar närmare på den procenten ser man att en stor andel av dem som tillhör någon av Europas minoritetsgrupper är bland de allra fattigaste i Europa.

Enligt en EU-studie från 2016 riskerar 17% av Europas befolkning att hamna i fattigdom, bland Europas 14 miljoner romer är den siffran 80%: http://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2016/11/daily-chart-20

Text och foto: Mikael Good

  

Postat 2017-05-25 16:42 | Läst 8114 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Sveriges minsta skyddsrum?



Sverige är det land i världen som har flest skyddsrum per capita. Jag har besökt både stora som små skyddsrum runt om i landet. Men i april var jag inne i det minsta skyddsrummet som jag stött på hittills. 

Sveriges minsta skyddsrum?

Ett skyddsrum är till för att skydda människor mot bomber och andra typer av stridsmedel i händelse av krig. Under kalla kriget byggdes skyddsrum för 7 miljoner svenskar. Under de drygt 40 åren som kalla kriget pågick spenderade Sverige 80 miljoner kronor på att bygga skyddsrum. De byggdes i källare till  bostadshus, skolor, parkeringshus, fabriker med mera. Kalla kriget har satt permanenta spår i den svenska arkitekturen. Många av skyddsrummen som byggdes är övergivna. Men vet vi bara vart och  vad vi ska leta efter hittar vi snart spåren efter dem.

Sveriges minsta skyddsrum?

När jag besökte ett övergivet gjuteri i början av april hamnade en intressant liten konformad byggnad i mitt blickfång. Jag bestämde mig för att titta närmare på den. När jag gjorde det såg jag att det var ett litet skyddsrum. Det var byggt av pansarplåt och placerat på en betongsockel. Utifrån mina observationer tror jag att skyddsrummet var tänkt att ge splitterskydd åt högst fyra personer.

Sveriges minsta skyddsrum?

Gjuteriarbetarna var nog tacksamma över att det inte blev något skarpt läge. Bara tanken av att tvingas sitta i ett litet trångt skyddsrum vid ett bombanfall ger mig rysningar.

Sveriges minsta skyddsrum? Sveriges minsta skyddsrum? Sveriges minsta skyddsrum?

(Edit) Jag har precis fått reda på att skyddsrummet på bilden är en av luftskyddsinspektionen godkänd skyddskur för 6-8 personer som såldes för 1.350 kronor av stockholmsföretaget Jos. M. Marcus. Skyddskuren kunde även utrustas med telefon och belysning. När  skyddskuren testades klarade den av tryckvågen och splitterverkan från en 75 mm granat som briserade en halvmeter från kuren. Skyddskuren såldes bland annat till statliga verk och inrättningar, industrier och villaägare.

Text och foto: Mikael Good

  

Postat 2017-05-24 10:52 | Läst 14402 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Prideparad eller kommunistiskt demonstrationståg?

2 augusti 2014 åkte jag ned till Jönköping för att dokumentera och delta i organisationen A Demand for Action marsch i Jönköping till stöd för förföljda kristna i Irak och Syrien.

Men innan demonstrationen började skulle Kommunisternas parti demonstrera för Gaza mot Israel. Drygt 200 personer hade anslutit sig till deras demonstrationståg, många av dem var kommunister men det fanns även en hel del palestiner och mer liberala svenskar i leden. När jag ändå var på plats bestämde jag mig för att dokumentera deras demonstration.

När kommunisternas demonstrationståg nått fram till Pärleporten i Jönköping kom en överförfriskad man fram till mig. Han frågade om jag gick med i demonstrationståget? Nej svarade jag och sa att jag är en reporter som dokumenterar demonstrationen.
Mannen spände blicken i mig och sa på klingande finlandssvenska:
- Jag tycker inte att vi ska ha sådana där pridetåg här, det räcker att de homosexuella har dem i Stockholm!

Jag visste inte riktigt vad jag skulle svara och hade lite svårt för att hålla mig för skratt med tanke på att demonstrationståget nog var så långt från ett pridetåg som man kunde komma. Väl medveten om att Kommunisternas parti vill avskaffa demokratin och införa ett samhälle av sovjetisk modell svarade jag att jag tycker att alla som tror på demokrati, individens frihet och yttrandefrihet ska har rätt att göra sin röst hörd.

När kommunisternas demonstration var över gick jag ned till hovrättstorget och deltog i demonstrationen för förföljda kristna i Irak och Sverige tillsammans med 2000 andra deltagare. Bilderna som jag tog levererade jag kostnadsfritt till A Demand for Action och de visades på TV runt om i världen.



Text och foto: Mikael Good

 

Postat 2017-05-23 19:10 | Läst 7644 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Branden vid Rogbergavägen i Huskvarna



Klockan 14.58 fick räddningstjänsten i Huskvarna larm om att det brann rejält i en tujahäck vid ett hus vid Rogbergavägen på söder i Huskvarna. Enligt uppgift från närboende som larmade räddningstjänsten brann det med flera meter höga lågor och rökutvecklingen var stor. Risken var överhängande att elden skulle spridas till närliggande förrådsbyggnader och hus.

      

När brandkåren var på plats kunde de snabbt släcka elden som hunnit sprida sig från häcken till en lekstuga, ett uterum samt ett garage. Brandkårens snabba ingripande förhindrade att branden spred sig till fler garage och intilliggande boningshus. 



Varför det började brinna i tujahäcken är fortfarande oklart. Men enligt polisen är det inte troligt att branden hade en naturlig orsak och därför har de startat en utredning om allmänfarlig vårdslöshet.



Text och foto: Mikael Good


 

Postat 2017-05-22 16:22 | Läst 8607 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa