"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Otryggheten stor i kylans Lettland

När jag googlade runt så upptäckte jag att det fanns en PDF-fil för nedladdning med bilder som jag tog på min senaste reportageresa i Lettland. Klicka på länken nedan om du är intresserad av att läsa den välskrivna texten och titta på bilderna.

Otryggheten stor i kylans Lettland


Dagens låt: Nationalteatern - Barn av vår tid

//Chasid

Postat 2009-05-18 11:23 | Läst 8362 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Det är tur att det finns försäkringar när olyckan är framme!

För en dryg månad sedan höll jag på att byta objektiv på kameran samtidigt som jag höll i grabben. Grabben krängde oväntat till och jag var tvungen att fånga honom så att han inte skulle falla i den hårda grusiga backen med huvudet före. För att genomföra denna manöver var jag tvungen att använda två händer därför släppte jag objektivet som jag höll i handen och det föll i backen med ett kras. Det tråkiga med det hela var att det var mitt fina och ovanliga tysktillverkade Carl Zeiss Distagon T* 18/4 som föll i backen och gick sönder, men jag är samtidigt mycket glad och tacksam att min lille grabb klarade sig helskinnad!

Även om just Carl Zeiss Distagon T* 18/4 är ett objektiv som är mycket svårt att få tag på begagnat, så går det alltid att ersätta. Jag letade efter mitt exemplar i ett par år innan jag till sist fann ett till rätt pris. Tyvärr hann jag bara att använda det ett par månader innan det gick sönder, som plåster på såren får jag i alla fall tillbaka inköpssumman minus självrisken från försäkringsbolaget. Även om det är ett par tusenlappar under objektivets faktiska värde på 6500 kronor, är det bättre än ingenting. Det är tur att det finns försäkringar när olyckan är framme!


Carl Zeiss Distagon T* 18/4. Fotot är scannat ur en gammal Zeiss broschyr.


Min lilla helskinnade buskille vid olycksplatsen ett par dagar efter olyckan © Mikael Good

Som avslutning bjuder jag på en låt av en av mina absoluta favoritgrupper: Toots and the Maytals.

Dagens låt: 54-46 Was my Number - Toots and the Maytals

//Chasid

Postat 2009-05-01 19:10 | Läst 7878 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Lettlands sak är vår!

Under den senaste tiden har fler och fler kort lagts på bordet angående de svenska storbankernas vanvettiga och agressiva utlåning i Baltikum och Ukraina. Störst risker har bankerna tagit i Lettland där de lånat ut stora pengar i euro till lyxkonsumtion och oseriös fastighetsspekulation, i många fall har bankerna inte ens kontrollerat låntagarnas kreditvärdighet. Nu när den ekonomiska bubblan i Lettland har spruckit och miljardförlusterna ökar för de svenska storbankerna så slår dessa förluster även mot oss vanliga löntagare i Sverige med prisstegringar på importerade varor på grund av att kronkursen kraftigt försvagats mot andra valutor.

Skulle läget förvärras i framtiden på grund av en eventuell devalvering av den lettiska latten kommer även vi i Sverige att drabbas hårt på grund av de svenska bankernas allt för stora girighet i Lettland, detta med tanke på att merparten av lånen har skett i euro. Den svenska regeringen har gått in med garantier för att förhindra att bankerna går i konkurs och att de fortsatt får låna de pengar som de behöver till sin verksamhet via staten. Faller Lettland kommer även Sverige att skakas. Lettlands sak är så att säga vår sak! Jag tror inte att Sverige kommer att dras med i ett eventuellt fall men vissa av oss medborgare kommer att få det mycket tufft ekonomiskt.

Den krisen som vi  upplever i Sverige idag har inte med partifärg att göra. Vi kan inte skylla krisen på vare sig borgare eller socialdemokrater. Krisen beror delvis på att tre av våra fyra storbanker och deras stora risktagande i Baltikum och Ukraina. För en sund bank är det brukligt att inte låna ut mer än 20 procent än summan av de pengar som banken själv har lånat av små- och storsparare allt för att banken risk ska bli så liten som möjligt. I Baltikum och Ukraina har de svenska storbankerna i sin girighet övergett det sunda banktänkandet och kastat sig in i kortsiktigt vinsttänkande med stora risker som följd och lånat ut betydligt mer än de brukliga 20 procenten. Hade inte storbankerna agerat som de gjort i Baltikum och Ukraina skulle Sverige ha stått väl rustat att rida igenom den världsomspännande ekonomiska krisen. Jag förstår att finansminister Borg håller hårt i statens börs och inte gör åt pengarna i statens kista innan han har sett och förstått den fulla vidden av de svenska storbankernas vanvettsaffärer i öst.

Som det ser ut idag är det de svagaste i det lettiska samhället som får bära den ekonomiska bördan som följt i spåren av att den ekonomiska bubblan har spruckit. Enligt IMF´s kalkyler kommer över 50% av Lettlands BNP att behöva gå till att betala av krislån under nästa år och redan idag har Lettland mycket stora svårigheter att uppfylla IMF´s krav trots mycket stora nedskärningar i sin budget. Det står tyvärr klart att det kommer att ta mycket lång tid för Lettland att återhämta sig. Det talas redan idag om att skolor för handikappade barn, ålderdomshem, psykiatriska inrättningar, skolor, daghem och andra viktiga offentliga instutitioner kommer att behöva stängas som en följd av den stora ekonomiska krisen i Lettland, det finns helt enkelt inga pengar till löner eller underhåll kvar. Vart barnen, de gamla och sjuka ska ta vägen talas det inte om men förmodlingen hamnar de på gatan. Den lettiska polisens löner har sänkts vilket har lett till att kriminaliteten ökat lavinartat, framförallt har äldre män och kvinnor på landsbygden drabbats hårt av den ökade kriminaliteten. Arbetslösheten i Lettland kommer enligt en del bedömmare att vara mellan 15 och 25 procent i slutet av år 2010, många av dem som blir arbetslösa i Lettland har bara ett socialbidrag på litet mer än en tusenlapp att leva av och på grund av att administreringen av socialbidrag går trögt kan det ta flera månader innan de får sina pengar om de inte ger en gåva till handläggaren dvs (mutor är tyvärr vanligt förekommande i Lettland). Risken för att många letter framförallt på landsbygden kommer att svälta i vinter är överhängande. Allt detta har letterna de svenska storbankernas aggresiva jakt på fler marknadsandelar och kortsiktiga vinster att tacka för.

Vad gäller Sverige så kommer vi med största sannolikhet att ha en svag kronkurs i många år framöver tills de utländska investerarna har återfått förtroendet för våra banker igen. Bankernas miljardlån från staten kommer så småningom att betalas tillbaka, precis så som skedde efter krisen 1992. Men det är beklämmande att vi inte kan använda alla de miljarder som finns i statens börs till att satsa dem på vård, skola och omsorg samt arbetsskapande åtgärder, än att använda våra pengar till att ånyo rädda klantiga banker som återigen riskerar att spela bort hundratals miljarder kronor.

Vi ska heller inte agera oförnuftigt och straffa de ansvariga bankerna genom att byta bank. Ett sådant förfarande kan i nuläget resultera i att krisen i Sverige fördjupas, bankernas likviditet skulle i sådana fall försämras och staten skulle bli tvungna att skjuta till ännu mera pengar. Vänta i stället ett par år med eventuella bankbyten tills läget på finansmarknaden stabiliserats!

Jag avslutar detta långa inlägg med frågan: Varför lär vi oss aldrig av våra misstag?

Källor: The Baltic Times, IMF, TT, Dagens Industri, egna intervjuer med företrädare för olika lettiska handikapporganisationer, biståndsorganisationer samt en högt uppsatt internationellt meriterad lettisk politiker.


Mörka moln tornar upp sig över Riga © Mikael Good, 2008


Ett bostadsområde som byggdes under sovjettiden, nu är många av lägenheterna kraftigt belånade © Mikael Good, 2008


En svensk storbanks pampiga kontorsskrapa i Riga © Mikael Good, 2008
(fotot är taget genom en bilruta, därav de konstiga skiftningarna i himlen)

Dagens låt: Money - Pink Floyd

//Chasid

Postat 2009-04-30 14:55 | Läst 8760 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Har pressfotografer en framtid på landets dagstidningar?

Under många år har pressfotografer rationaliserats bort från dagstidning efter dagstidning. Istället får journalisterna ta merparten av fotona och övriga foton som behövs till dagstidningen köps in från bildbyråer, heltidsarbetande frilansare eller hobby frilansare. Hobby frilansarna tar i många fall alldeles för dåligt betalt för sina foton, detta i kombination med minskande lönekostnaderna för anställda gör att dagstidningarna kan spara mycket pengar.

Tyvärr så blir bildkvaliteten lidande då allt för många journalister och många hobby frilansare med en del undantag är rätt så dåliga fotografer. Jag tycker att det är en tråkig utveckling då många pressfotografer är mycket yrkesskickliga och har förmåga att lyfta den redaktionella texten med sina foton. Som tur är finns det fortfarande en del dagstidningar som har en stab av duktiga heltidsanställda pressfotografer och en del extraknäckande frilansare som är knutna till tidningarna, vi får hoppas att dessa dagstidningar inte drabbas av allt för stor spariver i dessa kärva ekonomiska tider då annonsintäkterna som driver tidningarna framåt bara blir mindre och mindre och därmed rationaliserar bort sina duktiga pressfotografer...

Även om jag själv inte arbetar som pressfotograf har jag stor respekt för denna yrkeskår. Jag hoppas att jag har fel i min bedöming och att heltidsanställda pressfotografer fortfarande finns kvar på landets dagstidningar om fem år. Frilansande heltidsjobbande pressfotografer kommer säkert att kunna överleva trots den allt hårdnande konkurrensen från hobbyfotografer som ofta nöjer sig med "pizzapengar" för sina foton.

För den som är ung och ändå vill jobba som pressfotograf trots en viss framtida ovisshet för yrket, kan jag bara ge rådet: Lär dig att skriva! Jag tror att framtiden ligger i händerna på fotojournalister som är bra på att utrycka sig både i text och bild. Även om det kan vara svårt att dubblera så går det med viss träning att göra både och.


Badrum/tvättstuga i ett litet hus på den lettiska landsbygden © Mikael Good, 2008


Köket i ett litet hus på den lettiska landsbygden © Mikael Good, 2008

Dagens låt kommer från skivan Only Visiting This Planet av Larry Norman som kom ut 1972. Skivan är tyvärr ganska så svår att få tag på. Men den platsar ändå lätt in på min privata tio i topp lista över 1900-talets bästa skivor!

Dagens låt: Larry Norman - The Six O'Clock News

//Chasid

Postat 2009-04-27 10:56 | Läst 9206 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Höstens stora fotonyhet!

En ny professionell digital systemkamera är på gång och den kommer med största sannolikhet att presenteras i  augusti eller september. En ny kamera är väl iofs ingen nyhet, marknaden formligen gödslas med nya teknikspäckade skapelser allt för att vi ska luras att konsumera mer än vi behöver och egentligen har råd till... Det intressanta med den nya kameran är dock att den kommer att ha en fast spegel vilket kommer att göra den mycket snabb och även relativt tyst. Tyvärr kommer kameran att bli alldeles för stor och tung för de flesta men för den som verkligen vill glänsa kommer den säkert att passa som sand i handsken.

När ska kamerafabrikanterna börja lägga sitt krut på att utveckla små, lätta, rena, billiga och diskreta kameror i småbildsklassen som det inte går att kulspruta fram onödiga 16 bilder/sekund med... Less is more som Ludwig Mies van der Rohe uttryckte det :)

Strävan © Mikael Good, 2008

Dagens låt: Toots & The Maytals- Johnny Cool Man

//Chasid

Postat 2009-04-25 13:58 | Läst 7781 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 241 242 243 ... 317 Nästa