"Måla med ljus - Les Grands Moments"

Frilansreporter, fotojournalist och rockfotograf. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Contax G3 Digital mätsökarkamera

Först tänkte jag ge en kommentar i Johan Ericsons blogg, men jag tror att mina tankar i det här fallet har ett visst allmänintresse så därför valde jag att skriva min kommentar som ett nytt inlägg i min egen blogg.

I sin blogg skriver Johan Ericson lite om möjliga framtida mätsökarkameror. Bl.a. så funderar han över en Zeiss med fullformatssensor från Sony. Läs gärna Johans blogginlägg på nedanstående länk innan du läser mitt: http://www.fotosidan.se/blogs/photo/11622.htm

Mätsökarkameror är på ropet igen, det finns många fotografer som vill ha små lätta smidiga kameror med utbytbara objektiv att ha med sig vid reportage och gatufoto. Nackdelen är att det inte finns så många aktörer på marknaden för digitala mätsökarkameror. I princip finns det bara en aktör - Leica som har en prislapp på 47.000 kr vilket är oöverkomligt för det flesta. Det går självklart att använda mätsökarkameror för film, men har du höga krav på slutresultatet så kostar en proffesionell filmscanner från 25.000 kr, har du det i åtanke så är priset på Leican inte så högt längre.

Hade Contax fortfarande varit med på banan så hade det med allra största sannolikhet funnits en prisvärd Contax G3 Digital med fullformat- eller APS-C sensor. Nu finns inte Contax kvar längre då Kyochera valde att lägga ned kameratillverkningen.

Det spekuleras på nätet i att Sony vill köpa Contax namnet samt en del av deras patent och använda det i sina kameror. När jag läste detta började jag spekulera vidare på en möjlig väg för Sony (om det nu inte är som så att de redan börjat ta in på den vägen). Det skulle vara spännande om Sony utvecklade en digital mätsökarkamera som bygger på Contax G2. Jag tror inte att en exklusiv mätsökarkamera med 1.5 crop och utbytbara Carl Zeiss G-objektiv från Sony skulle behöva kosta mer än 20.000 kr inkl. ett ljusstarkt normalobjektiv och det är rimliga pengar för de flesta. Vad gäller namnet så är det inte osannolikt att den får heta Contax G3 Digital. Men jag tror inte att en eventuell digital mätsökarkamera från Sony får Leica M-fattning utan att de i så fall bygger vidare på Contax G-bajonetten med autofokus. Marknaden för kameran skulle säkert inte vara så stor för en digital G3'a men jag tror ändå att det skulle löna sig, då många efterfrågar tysta diskreta och framförallt billigare kameror för reportage och gatufoto. Jag lämnar över bollen och mina tankar till Sony!


Veckans skiva:  Louder Than Bombs - The Smiths

//Chasid

Postat 2007-10-01 13:00 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Leica-R med Canon EF och Nikon-F fattning...

... är det säkert många som drömmer om. I Leicas R-serie finns det mycket fin optik men tyvärr har kamerahusen i R-serien inte riktigt varit i topp. Det går att använda en del Leica-R optik på Canon med adapter och så har en del DRM besvikna Leica fotografer som vill in i digitalåldern samt en del aficionados som plockar russinen ur kakan gjort.

Leica har som sagt var mycket fin optik och leker man med tanken så skulle det vara kul om Leica följde Carl Zeiss i fotspåren och började leverera sin utmärkta optik med Nikon F och Canon EF bajonett till digitala och analoga fullformatare. Nikon skulle säkert direkt ge Leica licens att tillverka optik med F-fattning men Canon skulle säkert surt säga nej av rädsla för konkurrensen, precis som man gjort i Carl Zeiss fallet...



Resterna av slottsmuren i Jönköping.
Utrustning: Leitz Summicron-R 35/2.0, Canon

Veckans skiva: Compact Snap - The Jam

//Chasid
Postat 2007-09-29 21:15 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Det är skandal Canon! (Edit)

Det är skandal att Canon inte upplåter licensen på sin bajonett till en renommerad tillverkare som Carl Zeiss. De som har Canons digitala fullformatare har ropat efter objektiv med kantskärpa i många år och optik med kantskärpa det har Carl Zeiss.

Canon kanske är riktigt rädda för den konkurrens situation som skulle uppkomma om de skulle låta Zeiss tillverka optik med Canon EF-fattning. Det är väl som så att  många av Canons fullformatsanvändarna skulle köpa Zeiss optik till sina fotoapparater och Canon skulle förlora vidvinkelprofit.

Enligt ryktet lär Carl Zeiss fina 18/4 & 21/2.8 vara på gång till Nikon ZF, det går som tur är att använda Nikon F-optik på Canon med adapter, det är väl så man får göra tills dess Canon tänker om...

Edit: När den första Nikon D3 kommer ut på marknaden kommer Nikon folket ha ett stort antal fina Carl Zeiss objektiv med Nikon F-bajonett att välja mellan och fler är på gång! Att Nikon D3 kommer att ha så stora problem med kantskärpan som Canon har haft på sina fullformatare tror jag inte pga Zeiss fina optik! 

Kavlabron, Huskvara. 070704. Utrustning: Carl Zeiss 28/2.8, barnvagn med glad dotter. 

Bilden i större format:  http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/1122167.htm  

Veckans skiva:  Compact Snap - The Jam

//Chasid

Ps: Nu har jag köpt mig en analog Contax, en liten trevlig Contax 137 MA blev det! 

Postat 2007-09-28 13:30 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Gatufoto

Förra torsdagen när var jag ute och testade mitt nya klassiska gatufotoobjektiv på fältet, så råkade jag ut för något som jag bara har upplevt en gång tidigare.

Jag stod och tittade genom sökaren ut över en gata när jag kom på att jag glömt något , jag vinklade ned fotoapparaten för att ställa in exponeringskompensationen som stod i ordentligt + läge.  Då kom en välklädd man i 60-års åldern upprört fram och bad mig att radera den bild jag enligt honom nyss hade tagit på honom.
- Jag hörde minsann slutarljudet sa han småilsket.
Jag bedyrade att jag inte hade tagit någon bild och att han måste ha hört i syne.
- Får jag se sa han syrligt och pekade envist på displayen.
Jag tryckte igång fotoapparaten och visade honom den senaste bilden.
- Är det likt dig sa jag leende när jag visade upp en bild på en asfaltsläggare (se bilden nedan).
Han tittade noga på bilden, snörpte ihop munnen, vände på klacken och gick sin väg.

Edit: Om jag hade tagit en bild på mannen ifråga så hade jag aldrig raderat den, utan sagt till honom att han kan gå in på Fotosidan och se den i min blogg!

Att någon har lagt sig i mitt gatufotande har nu hänt mig två gånger.

One way Street. Leitz Summicron-R 35/2.0, Canon 

Bilden i större format:
http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/1118023.htm

Veckans skiva: The Turning Point  - John Mayall

//Chasid


Postat 2007-09-24 17:56 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Gott nytt år - Shana Tova!

ROSH HASHANAH - det judiska nyåret inleddes den 13 september enligt judiska kalendern: 1 Tishrei 5768. Gott nytt år - Shana Tova!

Även Ramadan inleddes samma dag och det vore trevligt om dessa båda firanden kunde leda till en bättre förståelse och förbrödring mellan släktfolken judar och araber!

Vi får hoppas att detta nya år blir ett bättre år än det förra!

 

 //Chasid 

Postat 2007-09-15 12:14 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 ... 246 247 248 ... 252 Nästa 
  • Intresse - Reportage / Situation
  • Intresse - Svart-vitt