Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Minnesdagen över förintelsens offer den 27/1

Den 27 januari för 62 år sedan så befriades det grymma och hemska förintelselägret Auschwitz  av sovjetryska soldater, därför så firar vi idag minnesdagen över förintelsens offer. Du kan läsa mer om Auschwitz här.

År 1989 så lyssnade jag på ett föredrag om Auschwitz av en gammal judisk man som hade tvingats dit, jag kommer tyvärr inte ihåg hans namn men vi kan kalla honom Josef. Josefs historia var skrämmande och jag minns att jag baxnade över den grymmhet och den inhumanitet som han beskrev. Några dagar innan de sovjetryska soldaterna befriade Auschwitz så evakuerades Josef tillsammans med 66 020 andra fångar till andra läger. Josef hamnade efter hemska stapatser där många dukade under i koncentrationslägret Bergen-Belsen i Tyskland  där han fick uppleva fler nästan omänskliga ting innan Bergen-Belsen slutligen befriades av brittiska soldater den 15 april 1945.

Efter det starka och hjärtegripande föredraget gick jag fram till Josef presenterade mig och började samtala med honom, jag berättade för honom att jag besökt Bergen-Belsen som 12-åring och hade blivit djupt berörd av de bilder och de berättelser som jag sett och läst där. Josef tog min hand tittade mig djupt i ögonen och sa "-Mikael lova mig att du aldrig glömmer det du tidigare sett, läst och det du hört denna kväll, detta får aldrig hända igen."

Jag gav Josef mitt löfte att aldrig glömma förintelsen. Idag är detta löfte viktigare än någonsin när de flesta ögonvittnena har dött och förintelseförnekarna runt om i världen blir fler och fler. Så länge som jag lever så kommer jag aldrig att glömma vad jag sett och hört, därför så bär jag en Davidsstjärna runt min hals som en ständig påminnelse för löftet jag gav till Josef.

Det är viktigt att aldrig glömma sin historia, historien har en otäck förmåga att återuppstå i nya otäcka former. Se bara på Kambodja, Rwanda och det forna Jugoslavien där folkmord har skett helt nyligen. Idag står Kenya på randen till etnisk rensning och folkmord i stor skala...

Those who cannot learn from history are doomed to repeat it.
(De som inte kan lära av historien är dömda att återuppleva den.)
George Santayana



Minnesmärket över förintelsens offer i koncentrationslägret
Bergen-Belsen. Juni 1980.

Veckans skiva: The Lost Jewish Music from Transylvania - Muzsikas

//Chasid

Inlagt 2008-01-27 10:54 | Läst 11480 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
viktigt och bra inlägg Chasid....
Vi får inte glömma, men inte bara det som skedde under andra världskriget.
Vi måste se till att de som hänt senare också belyses och lyfts fram.
Fast med tanke på det media ofta förmedlar är väl risken stor att sådana händelser förträngs till förmån för att lets dance-xx eller idol-yy stukat lilltån.
Detskulle vara intressant med fördjupade reportage från Kenya idag.
Svar från Chasid 2008-01-28 09:02
Det är tragiskt att tidningarna allt mer fylls med lättnyheter och att de fördjupande reportagen trängs undan. Det har hänt fruktansvärda folkmord efter andra världskriget men Nazisternas folkmord skiljde sig på den punkten att det var så djävulskt uträknat och administrerat in i absolut minsta detalj.
Mvh//Chasid
Och...? Det du skriver är självklarheter, Mikael.
Hur vi verkligen undviker att göra det igen är ingen lätt sak. Det räcker inte att konstatera att Förintelsen var hemsk och att vi skall minnas den som ett historiskt faktum. Den viktiga lärdomen är att vem som helst kan bli bödel. Det var inga monster som bar fram nazismen och Förintelsen, det var vanliga människor, som vi. Om vi bekantar oss med våra mörka sidor och har ett levande förhållande till dom, är vi bättre rustade att hålla den djupa ondskan borta. Det kan vi lära våra barn, när dom är redo för det.
Hej Pär! Det är självklarheter för dig och mig Pär, men det finns allt för många både i Sverige och världen som tror att förintelsen är en judisk Hollywood fabrikation, de vägrar inse vidden i det fruktansvärda trots att många fler dokument om Nazisternas kallt beräknande grymheter kommit i dagen efter berlinmurens fall och de östtyska arkiven öppnades. Vem som helst kan bli bödel som du skriver men för att vem som helst ska kunna bli bödel behövs det starka manipulativa ledargestalter som kan leda folk att göra vad som helst för att de ska få sin vilja igenom. Som kristen så tror jag att man kan fördriva mörkret inom sig med det levande ljuset som är Messias Jesus, jag tror att ju närmare Jesus jag är desto bättre rustad mot ondskan är jag - det ska jag lära mina barn när de är mogna för det!
Mvh//Chasid