Att fotografera det som ögat inte kan registrera, och allt annat.

Epson R 3000 och Hot Press Bright

Ett år sedan senaste bloggandet. Nåväl, har inte hunnit med eller kanske inte haft viljan. Fotosidan svämmar över med bloggar ändå så varför skall jag bidraga med ytterligare ett inlägg. Hoppas ni förstår skämtet...jag läser en del av bloggarna med stort intresse.

Fick en förfrågan för ett år sedan om jag ville ställa ut lite bilder på orkidéer som jag plåtat i Botaniska Trädgården här i Göteborg. Hade redan skaffat en Epson R 3000 som jag funnit vara fantastiskt bra. Brukade skriva ut på Epsons eget papper Premium Semigloss med bra resultat. Inför utställningen funderade jag på att välja ett papper med än bättre hållbarhet och läste runt på nätet om folks uppfattningar om diverse papper. Fastnade för Epson Hot Press Bright som verkade ge bra svärta trots matt yta. Beställde hem A3+, kalibrerade min skärm och finputsade några bilder för utskrift. Såg till att ladda hem profilen för papperet. Kunde inte hitta den i Photoshop men gissade att det var den som hette Velvet Fine Art. Körde ut och tyckte nog att resultatet kunde var bättre. Jag skulle ju hänga en utställning, folk skulle komma och beskåda bilderna... Kan detta verkligen vara det bästa som papperet presterar?

Börja om från början alltså, ladda hem profilen på nytt och se var den hamnar för det var definitivt inte "Velvet Fine Art" som skulle användas. Det blev gjort och se där var den ju även om jag fick leta efter den en stund. Den lade sig inte bland Epson-profilerna till att börja med men har krupit på plats nu? Jag gjorde allt riktigt (efter mitt kunnande), klickade i korrekturfärger osv. Justerade bilden lite efter det och skrev ut. Vilken skillnad, helt plötsligt liknade utskriften skärmbilden, svärtan var djup och omfånget suveränt. Detta papper kan jag verkligen rekommendera och jag förstår att det kostar en slant.

Nu har jag skrivet ut alla bilderna och monterat dem i IKEAs Ribbaram! Hur blev bilderna då? Ja det får ni se om ni tar er till Botaniska Trädgården i Göteborg, utställningen pågår 1/3-23/3 i samband med Botaniskas årliga "Orkidéefrossa" i växthusen.

Kan inte ha en bildblogg utan bild förstås så här kommer en...

 

På begäran en i större format. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inlagt 2014-02-03 16:36 | Läst 4675 ggr. | Permalink
Kul att du är nöjd med Epson R 3000. Jag har precis köpt den men inte kommit igång med några utskrifter ännu. Bilden på orkidén ser väldigt fin ut. Det skulle vara kul att se den i större format.
Svar från Kjell Nilsson 2014-02-03 19:36
Helnöjd med skrivaren, fantastiskt bra utskrifter. De större färgpatronerna ger lite bättre utskriftsekonomi (men det är inte kul när man behöver köpa nya). Skall se om jag kan fixa en lite större bild!
Ruskigt snygg bild och utskrift på min ära !
:)
Sugen men lite rädd köpa fin skrivare, man hör så mycket att skrivarhuvuden torkar
fort och det blir fasligt dyrt att skriva ut om man inte nu använder ofta och håller
igång maskineriet ?
mvh/Dieter
Svar från Kjell Nilsson 2014-02-04 11:46
Har inte upptäckt några problem med intorkning på min skrivare. Den har stått still i flera månader utan problem. Har haft ett problem och det var att det blev lite "ränder" en gång men det fixade sig genom att köra skrivarens egna repprogram. Dyrt är det, blir säkert billigare att lämna in för utskrift om man skriver ut få bilder, men det är gott att ha hela processen i sin egen hand.
Dirre40 2014-02-04 12:29
Kul att höra Torbjörn !
:)
Epson ska vara bra, även Canons finare serie.
Det är lite roligare med bilder på papper än på skärmen i datorn, hålla i de och visa
upp till vänner o bekanta, ha några på väggen som man byter ut då o då.
Japp vi får se framtiden.
mvh/Dieter
pic-tor 2014-02-04 15:30
Jag har inte alltid varit nöjd med bilder från labb och vill gärna ha full kontroll. Dessutom kan man ju välja bland massor av olika papper. Det blir säkert dyrare men det här är mitt stora intresse och då tar jag den kostnaden.
Väldigt fint. Måste testköra med det snaraste.