Att fotografera det som ögat inte kan registrera, och allt annat.

Min utrustning för närbilder

Kanske dags att nämna lite om den utrustning jag helst använder. För de mer traditionella makrobilderna som t. ex. mina bilder på orkideer använder jag en Canon 50D med ett makroobjektiv Canon 50/2,5.

 

Ljuset är antingen naturligt ljus eller blixt om fotograferingen sker på platser som t. ex. i Göteborgs Botaniska Trädgårds växthus. Blixtarna är en ringblixt, som ger jämnt lite tråkigt ljus och en handhållen 580-blixt som ger struktur och form.

 

Ett exempel på ringblixt och 580.

 

Jag har också en Panasonic GH 1 som införskaffades för dess suveräna videokvalitet. Det har visat sig att Pansonicen är väldigt användbar vid foto på nära håll.

 

En skärm som kan vridas i olika positioner tycker jag är bra vid riktigt små motiv!

 

Som denna stekel av något slag. Eftersom jag inte kan någonting om insekter så vet jag inte vad det är för art! De fascinerar mig eftersom de ser ut som små maskiner, som någon byggt ihop dem. Belysningen här här tre små halogenlampor från IKEA (Jansjö) diffuserade genom en vit plastflaska.

 

Det finns många objektiv som kan användas vid större förstoringsgrader än naturlig storlek, ett vanligt standardobjektiv kan fungera utmärkt om det används bakvänt på mellanringar eller bälgtillsats.

 

 Bilden visar, från vänster Luminar 25 ett specialobjektiv avsett för förstoringsgrader mellan 6-25 gånger, El-Nikkor förstoringsobjektiv 50/2,8, ett 50/1,8 normalobjektiv, ett 28/2,8 vidvinkel. Luminaren skall användas rättvänt, alla de andra bakvänt vid förstoringar större än 1-1.

 

 

Inlagt 2012-02-05 12:32 | Läst 3966 ggr. | Permalink
Hej Kjell och Tack för informationen!

När du fotograferade stekeln, flugan och myran i tidigare inlägg, har du mellanringar, bälg eller omvänt objektiv då? *Nyfiken*
Håller med om att naturen är fantastisk, insekterna blir nästan lite kusliga när man ser deras uppbyggnad...

Trevlig söndag /Lasse

P.S. Glömde skriva det, fina bilder också! =) D.S.
Svar från Kjell Nilsson 2012-02-05 17:57
Som jag minns det så är de fotograferade med en mellanringsats och Luminar 25 mm objektiv.
Sista bilden gillar jag =) längtar till sommar då blir det mycket makro!