Ögonblick i min verklighet

En bild ljuger aldrig

En bild ljuger aldrig. Det är ett gammalt och välkänt uttryck. Jag vet inte var det kommer ifrån. Kanske stämde det för länge sedan, när någon stod med en storformatskamera på stativ och tog en bild på en grupp människor eller en byggnad.

Idag går det att ljuga och förvränga verkligheten hur mycket som helst med en digitalkamera och en dator. Redan på Stalins och Hitlers tid var det vanligt med historieförfalskning. Man tog helt enkelt bort någon från ett foto om den personen råkat i onåd.

Om dagens massmediafotografer manipulerade bilderna, så vore det ett hot mot demokratin. Kan vi lita på sanningshalten i tidningarnas bilder?

På amatörnivå går det också att ljuga med en bild. Som den här bilden som jag tagit vid stadshuset i Stockholm. Engelbrektsstatyn ser ut att vara lika hög som Stadshustornet. Så är det inte i verkligheten. Med brännvidd och kameravinkel skapas en falsk bild.

Det vore kanske bra att tala om när en bild inte beskriver verkligheten.

 

 

Inlagt 2014-08-28 13:34 | Läst 2429 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Det är nog klokt att inse att bilden precis som ordet är subjektiv, men kan användas för att göra en hyfsat objektiv beskrivning.

Både en reporter och en fotograf måste sålla och välja vad som ska tas med. De väljer vad som är kärnan i historien och som därför måste lyftas fram tydligare. Om artikeln handlar om ett avtal så låter fotografen en person lyfta fram avtalet mot kameran så det blir oproportionerligt stort. Vi vet ju alla att ett avtal inte brukar vara i affischformat, och inte folks händer heller, så det blir ingen manipulering eller lögn.

Det är först när fotografen försöker luras, exempelvis genom att lägga till och ta bort något i bilden, som det sker en manipulering. De flesta fotografer är ense om att detta inte är okej och på de flesta tidningar skulle det leda till sparken.
Svar från Jon Anders Klockar 2014-08-28 18:28
Tack för din kommentar Magnus! De flesta förstår säkert att även en bild är subjektiv.
I vårt land, som har demokrati, kan vi med största sannolikhet lita på det bildmaterial som massmedia presenterar för oss. Men hur är det i diktaturer utan fri press? Kan inte bilderna där vara manipulerade för att passa ledarens syften? Diktaturer finns det gott om.
Ha det bra!
Jon Anders
froderberg 2014-08-28 19:15
Visst är det annorlunda i demokratier. I en del av dem vet nog folk att de inte kan lita på medierna.

Här på fotosidan finns det en möjlighet att ange om en bild är manipulerad. Men att ange att perspektivet kan vara missledande, att bilden bara föreställer ett utsnitt ur verkligheten och bara ett kort ögonblick ur ett skeende, vilket alla kan ge en felaktig bild, behöver nog inte påpekas.
Svar från Jon Anders Klockar 2014-08-28 19:22
Du menar väl diktaturer, och inte demokratier?
froderberg 2014-08-28 20:06
Naturligtvis
Jag tror nog att vi både kan och måste, utgå från att bildrapporteringen stämmer. Däremot kan det ju alltid vara bra att ha kritiska ögon! Och talar man om demokrati, så tror jag att det skrivna ordet, är en större risk för demokratin än vad bilder är. Även om jag förstår din point... Ärligheten, i båda är ju ett måste!!
Jag har ju tagit en bild, nästan likadan som din, men utan statyn. Den är ju också sann... :) Men jag skulle kunna skriva att stayn inte fanns längre... ändå, hade min bild varit sann... Ärlighet i Allt, varar längst!!
Ha det fint Jon Anders!! Och, det är en fin bild du tagit!! //Peter
Svar från Jon Anders Klockar 2014-08-28 18:35
Tack för din kommentar Peter! Visst kan vi för det mesta lita på både text och bilder i en demokrati. Och naturligtvis måste vi ha våra kritiska glasögon på oss.
När det gäller min bild i den här bloggen, så vill jag inte ha den publicerad i en utomlands med bara bildtexten "Stockholm".
Ha det gott!
Jon Anders
Det är oftast inte bilden som ljuger, den är objektiv, utan vad man påstår den beskriver. Ha det fint, LO
Svar från Jon Anders Klockar 2014-08-28 19:24
Tack för din kommentar LO!
Du har helt rätt!
Ha det fint du också!
Jon Anders