Fotografiska

Jag och min fru hade en fin utflykt till Fotografiska för att se Christer Strömholms utställning. Vi tycker naturligtvis att utställningen var intressant med många fina bilder i svartvitt men de flesta bilderna var lite av en upprepning med alla dessa transvestiter. Men eftersom dessa fotograferats i den tidsepok då mycket var förbjudet och straffbart så har det sin poäng. Det som fotografen menar att betraktaren själv ska tänka sig vad bilden föreställer och säger, blir lite som frågetecken - särskilt då barn fotograferas tillsynes i ett slags fångenskap och utan förklaring om omständigheter och bakgrund till bilden. Lite dålig smak i munnen och en fråga som dyker upp kring fotografens egna tankar och (o)engagemang.

Inlagt 2012-09-09 20:02 | Läst 2593 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Skön sågning av en fotograf som många anser vara Sveriges främste genom tiderna :D
Svar från DanneWest 2012-09-09 20:28
Sågningen gäller inte bilderna, men Strömholms idé om att betraktaren själv ska finna ut svaren på det bilden säger fungerar inte - kanske för att man vill ha för mycket information helt enkelt, mvh Danne
Gun-Inger Arvidsson 2012-09-09 22:33
Om du vill kan du läsa mina tankar om utställningen nedan där jag skrev till fotovännen Wolfgang
.
Tur vi har rätt tycka precis vad vi vill i vårt underbara demokratiska Sverigen.
Häääärligt.
Gun-Inger
Intresserad vad tyckte dum om Sally Mans grymma blodiga bilder på barn.
Jag har aldrig riktigt förstått Strömholms storlek som fotograf. Jag har sett några av hans utställningar under årens lopp. Alltid samma bilder. Inte bättre än andra fotografer.
Jag tycker däremot att Sune Jonsson har varit den bästa dokumentärfotograf i Sverige.
Gun-Inger Arvidsson 2012-09-09 22:30
En bra bild är alltid en bra bild. Jag och John var också på Fotogriska i går. Åk upp så får du se många bilder du aldrig sett tidigare.

En mycket spännande hängning på en vägg som jag tyckte så mycket om. Skulle gärna vilja hänga bilder så en gång.

Visst är väl Christer Strömholm med många av sina bilder annorlunda än oss som inte har varit i de miljöer där han kunnat ta bilder för att visa oss att det finns utslagna människor och barn i en tid då allt var så annorlunda mot vad det är i dag.

Vad jag reagerade över var en del kopieringar som inte var som de han visade på Moderna och i Malmö. Vet inte om det använts digital teknik eller det var foto av Christers foton. Skall skriva och fråga Joakim om detta.

Minns du hur sympatisk Christer var när vi hade honom på Skånefoto
i Malmö. Jag fick en del bra bilder den gången.

Ha det bra Wolfgang detta är mina tankar där jag står i Globen vid deras laptop.
Gun-Inger

Sune Johnsson och Christer är svåra jämföra för de har dokumenterat i helt olika miljöer. Visst är Sune J den dokumentärfotograf som visat sitt Norrland på ett underbart sätt.
Turbo56 2012-09-10 00:08
Sunes fotografiska verk dokumenterar vanliga människor i vanliga miljöer, de är riktigt fina och nyanserade.
Strömholm fotograferade ovanligare människor i lite råare miljöer, när han tog sina bilder var det dessutom lite provocerande.
Svar från DanneWest 2012-09-10 07:04
Kan hålla med dig men det är väl kanske så att vi uppfattar bilder personligt och olika. En viss upprepning i utställningen fanns ju och den tillsammans med det råa inslaget passade inte oss . Gun-Inger frågade om tyckandet på Sally Mans utställning och för min egen del har jag svårt att titta på den typen av bilder. Så tyvärr var dessa utställningar en besvikelse för mig men jag respekterar båda som fotografer.