Lumakranen

Gick förbi denna gamla kran från svunna tider i hamnen. Lumakranen står i Hammarby sjöstad och utgör en mycket skön kontrast till allt nybyggt där. Här har det bildats en grupp som heter Lumakranens vänner som sköter om den till det bästa och finns på Facebook. Ska försöka återvända på någon kväll eftersom den är upplyst på ett speciellt vis.

Inlagt 2014-12-03 16:01 | Läst 1968 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fina bilder Stefan.

Lumafabriken

Lumafabriken, Södra Hammarbyhamnen


I Södra Hammarbyhamnen ligger den gamla Lumafabriken som räknas som Sveriges första funktionalistiska industribyggnad. Den ritades för Kooperativa förbundet av Arthur von Schmalensee och Eskil Sundahl och stod färdig 1930. Lumakranen från 50-talet får mig att tänka på Mekano.
Ha de gott
/Hans-åke
Svar från DanneWest 2014-12-03 18:00
Kul att du hade en sådan grym koll på detta och alltid roligt att få information runt ett sådant motiv! Mecano helt klart// Ha det gott!
Jag håller med dig, de kvarvarande gamla kranarna är ett fint bidrag till stadsmiljön. Men jag minns den tid när de sågs i arbete. I dag framstår de som opraktiska och kan inte fylla någon annan funktion än en rent dekorativ. Vad jag förstår har de försvunnit från de hamnar som fortfarande används som hamnar. Men en och annan relik från den förgångna måste bevaras, så att vi känner att vi lever i ett tidsflöde. Miljöer utan någon alls tradition känns stumma.
Svar från DanneWest 2014-12-03 18:02
Visst är det roligt när de kan bevaras till vår moderna bebyggelse. Finns visst några gamla kranar i Norrland som kan användas fortfarande läste jag. Ha det bra Ernst Göran!
Jag bestämde mig direkt när jag såg första bilden, detta ser ut som ett Mecano bygge. När jag sedan läser Hans-Åke's text så kan jag ju inte annat än le:) Kul att de försöker bevara denna kran.
Svar från DanneWest 2014-12-03 18:04
Kul med dessa gamla Mecanokranar är det verkligen. Den såg jättehäftig ut när den var upplyst på kvällen. Ha det gott!
Väldigt annorlunda o intressant kran, kul att den bevaras, och visst påminner den om Mekano - denna fantastiska leksak! Må gott, LO
Svar från DanneWest 2014-12-03 18:05
Ja vi är nog eniga allihop att den påminner starkt om ett Mecanobygge! Ha det gott LO
Mycket fin bild på kranen Den är tjusig gammal kran Ha det gott : ) // Gert
Häftigt med dessa gamla kranar. Förstår att man vill bevara denna bit av historia. Blev en bra bild med höjdkänsla i!
Ha det gott!
Som ett mekanosmycke är kranen. Blev en bra bild. Läckert med dessa maskiner tycker jag
Riktigt fin bild på denna kran, härliga färger.
Ha de gott
//B-O
Skarpt och fint med läckra färger! // Sören