Lagom luddiga tankar om fotografi och bilder av omvärlden med Färingsö som utgångspunkt

Reflektioner i novembermörkret

När novemberdagarna blir allt kortare och ljuset försvinner gäller det att hänga i med kameran och hålla inspirationen uppe! För min del handlar det om att ha ett antal projekt rullande parallellt att välja emellan, beroende på väder och ljusförhållanden.  

Just nu experimenterar jag med multiexponerade landskap där färg och form dominerar och de klassiska reglerna för landskapsfoto får stryka på foten. Målet är en färdig bildserie under nästa år. Samtidigt laddar jag upp för ett par stilleben att fokusera på när regnet och rusket pressar på utanför fönstret och man helst håller sig inomhus.

50 mm, f/16, 1/60 s, ISO 100

Jag botaniserar gärna på hårddisken bland gamla bilder så här års. Mycket kan städas bort för gott, men ibland dyker det upp bilder som jag tidigare dissat eller helt enkelt glömt bort. Dagens bild på reflektioner i dimman tog jag redan tidigt i våras, men sen har den blivit liggande.

Under hösten har jag lagt en del tid på att byta från Photoshop Elements till Lightroom 5 och Photoshop CC. Det blev ett klart lyft, men det kräver att jag lägger om det sedan länge invanda sättet att jobba på. Här finns en del att finslipa på under mörka vinterkvällar.

Vad skulle man göra utan internet?! Här finns massor med inspiration att hämta när de egna idéerna känns bleka och ospännande. Mina favoriter, som jag kollar på i stort sett varje dag är: Lens - New York Times, David Duchemin, Fadded + Blurred och COOPH. Just nu har COOPH en artikel om fotograf Bertil Nilsson, baserad i London.

Och skulle det knipa så kan man alltid köpa nya leksaker! Just nu står en ny porträttlins högt på listan. En Nikon AF-S 85/1.8G skulle sitta fint. Kanske går det att göra ett kap på Fotomässan om några veckor - något att reflektera över.

Ha en skön novemberhelg!

Inlagt 2014-11-01 11:50 | Läst 4290 ggr. | Permalink
Läcker bild som gör sig fint i svartvitt!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Thomas Johansson 2014-11-09 15:48
Tack Bjarne! ja här funkade svartvitt bra. Kul att du gillar bilden. Mvh Thomas