Fotoklotter. Ett slags fotografiskt skissblock, där mina infall är en inbjudan till diskussion.

Dimma

Det är fortfarande både grått och mörkt i mitt skånska landskap.

Men det gör mig alls inget.

Mesta tiden tilbringas ändå inne framför datorn.

En riktigt fin dag kastades bort sedan jag av misstag sparat mina bilder i rawformat och sedan inte kunde öppna dem.

Det blev nästan panik innan jag fått upp dem.

Sedan gällde det att kunna gå genom dem och gallra.

Har ännu inte riktigt fått kläm på det.

Samtidigt väcktes (på nytt) tanken på att övergå till RAW.

Men då måste jag nog kunna lite om både filformat, hantering och bildbehandling.

Så jag började kika på Camera Raw, som jag har installerat på datorn.

Fortsatte med att påbörja en kurs i bildbehandling, för att lära mig hitta i programmet och dess verktyg.

I förlängningen av röran

blev mitt fotoliv närmast ett gungfly.

Det snurrar i huvudet av bildbehandlingstermer.

Och jag har lite svårt att greppa det där med hur och var bilderna sparas.

Nya filbegerpp har flyttat in i min värld men ännu inte bott in sig.

Om jag vill spara bilderna jag ändrat, måste det då betyda, att jag måste behöver göra nya kopior i nya filformat för att kunna öppna dem i mitt Lightroom?

Detta medan jag med möda försöker kasta bort bilder för att lätta på trycket på datorn.

Puh.

Det är många hinder, som dyker upp på min väg.

Jag lär nog behöva köpa ett nytt Lightroom. Ny version är på gång men när?

Och hur kommer det att fungera med allt det, som jag har på det gamla?

Kanske krävs det rentav en ny dator???

Aj då!

I så fall vad?
Vad krävs egentligen för att kunna hantera stora mängder bilder och ha flyt i bildbehandlingsarbetet?

Måste googla och läsa på sidan forum men tiden räcker inte riktigt till.

(Korta tips om miniprestanda mottages tacksamt.)

Så jag kliver lite planlöst runt och letar info om alldeles för många saker på en gång.

Följer bildbehandlingskursen.

Testar lite här och lite där.

Började med att plocka fram och pilla på ett gammalt porträtt

och  fortsatte med att konvertera en färgstark fasanbild till svartvitt och försöka mig på att göra lite mer än just bara det.

Riktigt spännande men det krävs nog mycket träning för att hitta rätt bland reglagen.

Gav några naturbilder mer stuts och färg.

Jo, det blev ganska bra men var i hela fridens namn blev de av?

Men rawbilderna, de som det egentligen handlar om, känns bara just 'råa' och grova också sedan jag försökt framkalla dem i Camera Raw.

Ska man visa misslyckade bilder på sin blogg?

Jag tycker det!

För mig är misslyckandet ett steg på vägen.

Varje gång man börjar lära sig något nytt, blir det med nödvändighet nästan alltid sämre än det man hittills gjort.

Utveckling eller inlärning fungerar oftast så
Några steg fram och så ett (eller flera) steg tillbaka, för att sedan att kliva flera steg framåt.

Något vi ofta glömmer.

Eller i alla fall inte vill visa utåt.

Men så ser inlärningstrappan nästan alltid ut.

Lite som trädkryparen, som jobbade sig upp för trädstammen i sitt letande efter något matnyttigt, för att sedan börja om nerifrån på nästa stam.

(Bra för mig, som fick flera chanser att fotografera den.)

Jag har alltså tagit några pauser från datorn och ut i den faktiska dimman.

Jag fotograferade mestadels som vanligt i jpeg men flera av bilderna är efterbehandlade i Camera Raw.

Om ni tycker, att inlägget var ovanligt rörigt och spretigt, så motsvarar det alltså min bildvärld för tillfället.

Var jag kommer att landa vet jag i vart fall inte just nu

men jag hoppas, att det klarnar så småningom.

Inlagt 2015-01-26 16:05 | Läst 3598 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Det kommer att gå utmärkt när du väl lärt dig att hantera RAW-filer! Det är så mycket bättre, bilderna tål mer redigering, lättare att hämta hem information i mörka skuggor och ljusa högdagrar m.m. Du lär gilla det när du fått kläm på det. Fast du måste spara bilderna i ett annat format när du är klar, t.ex. PSD eller JPEG. Om du inte kör Lightroom, då sparas ändringarna i katalogfilen och du får exportera när du vill ha ut "färdiga" bilder i lämpligt format.

Många bra bilder på fåglar och annat! Mina favoriter är första som är ett sånt härligt landskap, femte som har en underbart dov stämning, åttan som blev snygg i svartvitt, tian där du fångat fågeln riktigt nära och skarpt, elvan där det är en sån fin sammanhållen grupp och sista skuttaren!

Hälsningar, BJarne
Svar från Karuzzell 2015-01-26 17:35
Är det önsketänkande, om jag tolkar din kommentar om Lr så, att jag kan använda det som vanligt för bildhanteringen om det bara är aktuellt för kamerans råfiler? Om så är fallet är jag helt med på noterna, även om de stora filerna är lite oroande. Att resultatet blir bättre i de flesta fall när man väl lärt sig använda det tycks 'alla' vara eniga om. Men varför upplever jag bilderna som 'grova'? Skulle jag ha dragit på med mer brushantering?
Tack för både bildkritik och uppmuntran!
Eva
Bjarne 2015-01-26 21:45
Om jag förstår dig rätt, så Ja, i princip använder du Lr på samma sätt för JPEG och RAW, fast det finns skillnader t.ex. för färgbalans där du får Kelvinvärdet för RAW men bara plus och minus för JPEG i förhållande till det Kelvinvärde den är tagen.

Grovheten vet jag inte. Kan vara brusreduceringen. Kan vara export med för få pixlar.

Lycka till!
Bjarne
Svar från Karuzzell 2015-01-26 22:16
Tack för svaret! Det låter bra! Vad jag efterfrågar är ju biblioteksmodulen och sedan tänker jag mig, att man kan öppna filerna i Camera Raw om man så önskar för framkallningen.
Eva
Bjarne 2015-01-27 10:03
Det kan du förstås göra. Skillnaden är inte så stor. Det ser lite olika ut layoutmässigt, men reglagen är i de flesta fall desamma.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Karuzzell 2015-01-28 15:38
Yes, jag tutar och kör!
Eva
Bra text till dina bilder. Det är väl precis som det känns ibland
Marianne
Svar från Karuzzell 2015-01-26 17:59
Tänkte först skriva, att det inte är någon bra känsla men hejdade mig. Det känns faktiskt ganska bra. Lite spännande men nog framför allt utmanande och löftesrikt om än initialt arbetskrävande och rörigt.
Eva
Hej! Om några av dina bilder här ovan är från RAW, så tycks det som du är på god väg redan nu, dom är jättefina!

Jag använder en ett år gammal HP Envy (bärbar) på 17 tum. Den har 12 Gb. i Ram och en hårddisk på 1,5 Tb. Processorn är på 2,7 Mhz (tror jag). Jag tycker den känns fullt tillräcklig trots att mina RAW bildfiler oftast ligger på mellan 70 - 75 Mb/bild.

Jag laddar alltid in alla bilder i datorns medföljande "bildvisningsprogram" först, utan att ha öppnat Lightroom eller annat bildredigeringsprogram som PS.

När det är klart så öppnar jag Lightroom (5.7) och går till "Bibliotek/Importera", och letar där upp den mapp där de senaste bilderna ligger. När sedan alla nya bilder finns importerade till Lightroom så trycker jag på "Framkalla" och börjar redigera.

När jag är klar med en bild så väljer jag "Exportera" via "Arkiv" uppe i vänstra hörnet. Där väljer jag vilket format och kvalitet, och var den ska sparas. Jag väljer alltid JPG och bästa kvalitet, dessutom väljer jag alltid att ha mina JPG bilder i en annan mapp än den mapp som RAW bilderna ligger i. Jag har en övergripande mapp som heter "JPG från RAW" där jag lägger in mina JPG bilder, och då i mappar som heter likadant som RAW bildernas mappar. Låter kanske krångligt men gör att det går väldigt snabbt för mig att hitta en bild, om det nu är RAW bilden eller JPG bilden som jag vill ha tag i.

Väldigt ofta så tar jag också in en JPG bild i Photoshop och ger den lite extra skärpa via "Oskarp Mask", jag tycker PS är bra på det! Lightroom kanske är lika bra på det? Men jag kan inte det programmet lika bra, än så länge..

Sorry för att detta blev långt, men lider med dig i din situation, och övergången till RAW.. :-/ Jag har upptäckt hur bra det är, och har ganska lätt glidit in i det formatet nu. Men det är nog också med hjälp av datorn ihop med Lightroom 5.7 som gjort det ganska enkelt. Inget har heller krånglat för mig, hittills..

Eftersom mina RAW filer är så stora så får jag kopiera ganska ofta till andra hårddiskar och sedan radera de äldsta bildmapparna, för att inte fylla datorns hårddisk helt..

Lycka till nu! Hälsn!
Svar från Karuzzell 2015-01-26 18:41
Tack för ditt utförliga svar, som gav mig lite nya tankar ang. min egen dators prestanda. Den är superslö och hänger sig (programmen svarar inte) och alla manövrar tar fruktansvärt lång tid. Men när jag jämför med dina värden, tycks min dator ha mer krut än din! Det jag undrar över är processorn, som jag aldrig funderat över. Den är på 3,40 Ghz, vilket skulle vara 1000 gånger starkare än din. Orimligt. Men både ramminne (12GB) och lagringsuttrymmet (3TB) borde i så fall räcka. (Har dessutom kompletterat med en extern hårddisk på 3 TB, som jag nu lägger de nya filerna på direkt.)
Jag har nu testat lite med Camera Raw och Photoshop men saknar möjligheten att snabbt gå genom bildmaterialet, så som jag brukar i Lightroom. För att förtydliga importerar jag bilderna direkt till Lr (och förstår inte riktigt varför du går omvägen om ett annat program). Därefter kan jag snabbt x-markera de bilder jag direkt ser är oanvändbara. Efter denna första snabbgranskning kan alla dessa kastas med ett enda klick. Därefter gör jag ofta (främst vid fågelfotografering) en grov beskärning av en bild i en serie likartade bilder och synkar allihop. Därefter är det lätt och smidigt att göra nästa gallring och ev. jämföra bilder sinsemellan. Detta har jag inte hittat någon motsvarighet till i Bridge.
Jag har förstått, att jag måste spara filerna i ett annat filformat om jag ska 'använda' dem. Redan nu sparar jag om en majoritet av bilderna för exempelvis bloggar eller annat sätt att dela med mig av dem i mindre format.
Just nu försöker jag lära mig bildbehandlingens grunder i både PS och ACR. Tror mig ha någon grunduppfattning om hur det fungerar men har aldrig utnyttjat sådant som lager eller masker, för att ta några exempel.
Roligt, att du tyckte, att resultatet av mina försök var lovande. men vad säger du om bilden på den flygande nötväckan? Varför är den så grov? Tror, att jag hade sparat den i både jpeg och raw och tycker, att den från kameran färdiga jpeg filen var 'renare'. Varför?
Mitt svar blev nog minst lika långt som din kommentar men det är svårt, att vara kortfattad om det ska bli begripligt.
Eva
ehrsa 2015-01-26 19:10
Hej! Sorry, min bärbara har naturligtvis 2,7 GHz och inte MHz.. :-)
Hälsn!
ehrsa 2015-01-26 19:48
Hej! Igen. Anledningen att jag låter datorn först ta in alla bilder till ett redan installerat program ("Foton" i Windows 8.1) är att jag tycker bilderna (och alla bildmappar i datorn) struktureras på ett väldigt enkelt och överskådligt sätt, utan att behöva gå via något som helst annat program. Dessutom visas bilderna med svart ram runt, som det gör på Fotosidans bilder när man klickar fram en enskild bild som mest. Jag tycker det är vackert, och skönt att slippa andra strukturer i bilden när jag sorterar och slänger.

I Programmet/Appen "Foton" så kan jag se alla bilder (RAW-bilder) i storlek som "Thumbs" eller som enskild bild, som anpassas efter skärmens storlek. Dessutom går det där att förstora bilden väldigt mycket genom "ctrl och + eller ctrl och - för att minska bilden igen. När jag trycker ctrl och + så förstoras bilden och vid en viss förstoring så framträder plötsligt väldigt mycket mer detaljer i bilden, samtidigt som färger ofta blir blekare.. När bilden blir så, så verkar det som att jag ser bilden i sitt rena RAW-format, men det här är jag inte inläst på.. Jag upplever det som att jag ser lika mycket detaljer i bildvisningsprogram "Foton" när jag förstorar en bild, som när jag förstorar en bild i Lightroom i RAW-format. Om jag tittar på en "stor och fin" JPG-bild i mitt "Foton" program, och sedan använder ctrl och + för att förstora den bilden så kommer inte den här "Aha-effekten" med så mycket mer detaljer, som när samma bild är i RAW-format. Det känns som att när jag först tittar på en nyss importerad bild (RAW) via "Foton" så är det den "inbäddade" JPG bilden som visas, men när jag sedan förstorar bilden så övergår den till den rena RAW-bilden, i och med att så mycket mer detaljer (skärpa) kommer fram, och att bilden blir blek. När jag sen zoomar ut bilden så förblir den blek och extra detaljrik. Inte förrän jag går till nästa bild, och sedan kanske backar tillbaks till den första bilden, så har den återgått till sin lite färggrannare och inte så detaljerade ursprungsskick, det vill säga JPG-formatet. Zoomar jag då återigen in bilden via ctrl och + så kommer den där "Aha-effekten" igen, när plötsligt alla små detaljer framträder, och så blir bilden blek igen..

Jag sorterar alltså och kastar mina bilder först i "Foton" eftersom det fungerar så bra för det, utan att behöva blanda in Lightroom. När grovsorteringen är klar, då blandar jag in Lightroom.. Och jag raderar även där och då en hel del bilder som jag märker att dom inte duger.. och det är ju enkelt där också!

Varför din dator med så pass bra prestanda går så trögt låter ju konstigt! Nån har skrivit att en välfylld hårddisk kan slöa ner en dator rejält, men det kanske du inte har? Eller så är det några program i datorn som inte går ihop, på nått sätt? Hur gammal är den? Har den fått nått virus? Det kanske har blivit nått "fysiskt" fel på någon enhet?

Kan man via "Aktivitetshanteraren" se vad den håller på med när den är så långsam? Vad går all kraft åt till när den är så seg?

Glömde frågan om Nötväckan.. Jag vet faktiskt inte varför den är så? Alla RAW-bilder behöver ju jobbas med, dom är ju bleka och tråkiga, och kan väl vara lite grov också.. Men jag vet inte RAW-datan för just den bilden?

Hoppas det löser sig!
Hälsn!
Svar från Karuzzell 2015-01-26 22:35
Ja du, om jag bara vetat var problemet med segheten låg, så hade det inte varit något problem. Datorn är nog drygt 3 år men konstrade redan för ett år sedan. För många bilder, sa 'experten som skulle hjälpa mig då, varpå jag flyttade över det mesta till en extern hårddisk och raderade det på datorn. Den externa hade dittills varit min backup, så då började jag kopiera bilderna till en annan för säkerhets skull. Då pajade den fulla disken och 40 000 bilder 'försvann'. Så jo, jag har många bilder, allt för många. Mitt rensande hänger alltid efter betänkligt. Om några program sinsemellan skulle interagera vet jag inte. Jag har nog laddat upp ett och annat, som jag skulle kunna avinstallera. En rejäl rensning skulle nog inte skada.
Tack igen!
Eva
ehrsa 2015-01-26 23:00
Hej! Ok, det låter ju som du redan gjort mycket för att datorn skulle fungera bättre.. Det kanske är så "enkelt" som att det är något "fysiskt" fel på din dator! Jag har en 10 år gammal stationär som la av i juni, men inte helt. Den ville inte starta helt fullt ut. När jag klickade på ett program så började "timglaset" rotera, och kunde fortsätta så i evighet..

I november lämnade jag in den i en datorbutik för att höra om jag ska kasta den på "tippen".. Datorfirman hittade efter ett par dar några "korrupta filer" och fick igång den så att den blev som förut! Jag tog hem ett "gratis virusprogram som jag använt tidigare (Avast), och plötsligt uppstod samma fel igen..

Jag lyckades sedan via nått "felsäkert läge" vid uppstarten, avinstallera Avast igen, efter det fungerar datorn klanderfritt igen.. och har så gjort sedan november. Datorn är gammal och ganska trött, men jag använder den i stort sett bara till mejl och lite annat smått, och det är den bra på! Skulle jag köra RAW-filer och Lightroom på den så skulle den säkert vara lika seg som din dator verkar vara.. Den kommer bytas ut framöver, men jag vill vänta till Windows 10 kommer ut, det är på gång, hoppas den kommer det här året, men detta vet jag inte.

Det kanske är så illa att det behövs en ny dator trots allt? Du har inte nån datorrepartionsfirma som kan titta på den, utan att radera saker eller ominstallera en massa saker? Det kunde min affär, dessutom kunde dom rädda alla mina sparade mejl till ett USB-minne. Bl.a 400 mejl från min far som dog för 1,5 år sen. Jag trodde allt var borta for ever.. 1200:- kostade allt.
Hälsn!
Den nya, kommande, versionen av LR kräver betydligt mer av hårdvaran än nuvarande.
Läs mer här: http://www.fotosidan.se/cldoc/adobe-lightroom-6-kraver-moderna-datorer.htm
Svar från Karuzzell 2015-01-26 17:53
Svarar dig först för att det är lättast: Jo, jag har läst kraven för 6:an men såvitt jag förstår uppfyller min dator de kraven. Kanske behöver jag uppdatera mitt Windows 7 Home Premium men det ska väl fungera. Ramminnet räcker (12GB) och jag har 64 bitars operativsystem. Egentligen finns det också plats på datorn men den är redan fruktansvärt seg och hänger sig stup i kvarten, så det krävs nog någon form av uppgradering. Det hade onekligen varit skönt att slippa köpa ny dator.
Tackar för din kommentar!
Eva
Svar från Karuzzell 2015-01-28 15:39
Tack igen!
Jag tar in och begrundar.
Eva
Fina bilder från dig som vanligt! Tycker mycket om bilderna från det skånska öppna landskapet, så annorlunda mot den miljö jag lever i. Ja det här med teknik och utveckling tar sin tid, men kanske är det också det som är en av tjusningen med foto, att det finns så mycket att lära. Gick över till att fota med raw för några år sedan och tycker verkligen det har sina fördelar. Har också gått en kurs i fotoredigering där bl.a. behandling av raw-bilder ingick. Att lära sig själv genom manualer kan jag tycka tar för lång tid vad gäller vissa saker, så varför inte få hjälp. Detta med bildflöde och sortering har jag fortfarande inget vettigt system för. Något jag måste ta mig tid att skapa. Ha en fin kväll! Yvonne
Svar från Karuzzell 2015-01-26 19:00
För att börja från slutet, så fungerade Lightroom helt otroligt bra. Det var som en Gudagåva när jag först köpte det och jag är fortfarande så otroligt nöjd och tacksam över det. Med dess hjälp kan jag snabbt gallra, sortera, sätta nyckelord, betygsätta eller flagga bilderna och lika lätt hitta precis den eller de bilder jag söker, oavsett om jag vill hitta en bild på en gråsparv, från ett evenemang, en speciell dag eller kolla bilder tagna med en viss utrustning. Eller helt enkelt bara njuta av de allra bästa bilderna jag tagit Dessutom kan man gruppera bilder i Samlingar på ex egna teman. Detta ingår i Biblioteksmodulen. Utan Lightroom vore jag totalt vilse bland alla mina bilder. Jag har inga tillräckliga ord för dess förträfflighet och förstår inte hur man kan klara sig utan det. Framkallningsmodulen tycks i stort vara identisk med den i Camera Raw. Mitt eget problem är alltså, att mitt Lr är så gammalt, att det inte kan läsa de nya råfilerna. Om jag bara kan utgå från Lightroom i en nyare version tror jag nog, att jag ska fixa resten. Kursmaterial finns det gott om på nätet.
Roligt, att du gillar det skånska landskapet. Jag älskar slutna, mörka skogar men också just det öppna landskapet.
Tack för din kommentar och ha en skön kväll själv!
Eva
Vilka vackra Skåne bilder i dimma Mina favoritbilder blir trädkryparen och den sista med häger som landar Snyggt Ha det gott : ) // Gert
Svar från Karuzzell 2015-01-26 20:37
Tack Gert och ha det gott du också!
Eva
Tycker alltid det är så kul att kolla på dina bilder !
Dom är så vackra, gillar verkligen ditt sätt att fånga det som skall fångas !
Det tekniska kan verkligen sätta myror i huvudet. Jag kan nog bara en bråkdel av vad man borde kunna.
Raw har jag kört med ett tag men med Lightroom har jag inte firat ett År ännu :-)
Ing-Marie
Svar från Karuzzell 2015-01-28 15:30
Tack snälla du! Det gör mig riktigt glad, att du tycker om mina bilder.
Jag är inte alls intresserad av den tekniska biten. Den ska bara fungera! Däremot tycker jag, att den kreativa delen av bildbehandlingsprogrammen förstås verkar väldigt spännande, även om jag ännu inte behärskar det. Som jag skrev ovan i mitt svar till Yvonne är jag också oerhört tacksam för mitt Lightroom, som ger mig möjlighet, att ta mig runt bland mina bilder och kan nog svårligen undvara det.
Eva
Använder nästan aldrig Raw, men vet hur man gör o har programmen, tycker jag klarar mig alldeles utmärkt utan, tycker fördelarna om man vet vad man gör när man fotograferar är rätt överdrivna, må gott, LO
Svar från Karuzzell 2015-01-28 15:36
Du har säkert helt rätt! Gör man rätt från början, är nog dagens jpeg filer tillräckligt bra. Men å andra sidan kan det mesta ändå bli bättre och med lite hjälp tror jag, att en lätt ansiktslyftning gynnar de flesta bilder. Nu verkar framkallningsmodulen närmast identisk med Camera Raw men med en råfil som utgångspunkt blir förstås möjligheterna större. Om det är mödan (och storleken) värt vet jag inte. Roligt, att höra att du valt bort det. Det perspektivet behövs verkligen också bland alla övertalningsförsök.
Ha det bra!
Eva
Så glad jag är över att ha hittat din blogg med underbara bilder... och så bra text. Det du skriver känns så befriande.
Det är mycket att hålla koll på i teknikens värld. Det får komma efter som... Jag fotar i raw men sen vet jag inte så mycket mer. I början tyckte jag att raw filerna var sååå dåliga, men nu vill jag inte ha jpg när jag ska redigera. En vanesak är det nog. Men du har ju så bra och underbara bilder så jag tror väl inte att du har några misslyckade, men det vet man ju bäst själv.
Nu känner jag mig glad av att få se så många vackra fågelbilder... och andra. :)
Ha det bra.
/Lena
Svar från Karuzzell 2015-01-28 15:45
Tack rara du för din vänliga kommentar. Jag blir förstås väldigt glad över att du gillar mina bilder men visst har jag många misslyckade. Men framför allt är jag nog aldrig riktigt nöjd med de bästa heller. Det finns mycket att förbättra. Sagt i positiv mening, som ger mig lust och anledning att jobba vidare. Det vore väldigt trist om man slutade utvecklas.
Angående RAW så tänker jag i alla fall ge det en chans och kan nog tänka mig, att det blir som du säger.
ha det bra du också!
Eva
Först: en lång rad av bilder så fina. Fina är ett enkelt ord men dom har mkt mer. Men just nu några rader om program
Jag kör alltså RAW och LR och har gjort nästan sen jag skaffade digital systemkamera. Fn ligger ca 75 000 bilder i LR. Såvitt jag kan kommer ihåg hade jag inga problem överhuvudtaget när jag gick över från jpeg till RAW, ur vad ska jag kalla det, bildbehandlingssynpunkt i LR. Det tar lite längre tid att importera filerna eftersom dom är större, men själva bildbehandlingen är vad jag kommer ihåg helt lika.
Jag har också bytt till nyare LR två eller kanske tre gånger och har alla gånger gruvat mig lite för risken att inte få med alla gjorda bildjusteringar men det har alltid fungerat utan problem.
Har bara en enkel fundering beträffande det du kallar råheten på RAW-bilderna - jpeg-bilderna är ju redan bildbehandlade av kameran när du importerar dom till datorn, inte minst brusreducerade men också en del annat. Med RAW är ju bilderna verkligen ( i alla fall nästan) obehandlade = råa och har alltså ett annat "startvärde". Men säkert är det något du redan vet och kanske menar du att råheten finns kvar även sedan du bildbehandlat så långt du vill/ kan.
Fö bytte jag min fasta dator i somras och det har funkat bra, om än inte helt smärtfritt. För mig kändes det som en ny dator behövdes inte bara för att den gamla var långsam och full, vilket den var. Jag ville också ha lite bättre möjligheter med ingångar - framförallt HDMI men också USB 3, jag var väldigt angelägen om att få en tystare dator plus en del annat. Nya datorn fungerar precis som jag vill, är helnöjd! I dialog med leverantören, Inet, satte vi ihop en dator som passade mina behov och önskningar och jag var noga med att undvika W8 som operativsystem utan valde W7.

Hälsningar/ Björn T
Svar från Karuzzell 2015-01-28 15:57
Tack Björn! Det känns så uppmuntrande, att ta del av dina (och andras) erfarenheter.
En ny dator står på önskelistan men där står redan mycket... Jag kommer, att ge RAW en chans även om jag till en början nog kommer att växla. Mycket beroende på det där med Lightroom. Men med en nyare version och fortsatt möjlighet, att snabbt hantera bildmaterialet tror jag, att det ska gå bra. Just nu känns den delen otroligt rörig. Själva bildbehandlingsdelen är ju, som du säger, tämligen likartad men med större möjlighet både att rädda en misslyckad bild och till mer kreativitet med råfilerna.
Tack för att du tog dig tid, att delge mig dina tankar!
Ha det bra!
Eva
Detta med RAW har jag enbart använt några gånger...har inte fattat finessen ännu.
Jag sparar alla bilder rakt emot er andra nämligen i TIFF än de blir tunga...för då
vet jag att jag har min bild kvar så som jag tog den...
Antikt är det och många tycker dumt också...
Struntar jag fullkomligt i.
Här har du igen statisterna som poserar som du vill de skall göra.
Härligt härligt
///Gun-Inger
Svar från Karuzzell 2015-01-31 22:45
Var och en må bli salig i sin tro.Jag har envist uthärdat och motstått alla övertalningsförsök men nu börjar jag ana, att det finns en poäng med raw. Jag ska ge det en chans och se om det är mödan värt.
Tack för din kommentar!
Eva