Fotoklotter. Ett slags fotografiskt skissblock, där mina infall är en inbjudan till diskussion.

Variation på tema

Finns det någon vettig människa, som skulle ge sig ut och fotografera fåglar en gråmulen, mörk och regnig novemberdag, när klockan dessutom med råge passerat 16.00?

Troligen inte. Men det är i alla fall vad jag gjorde.

Jag åkte till Torup för att titta på Wofgangs bilder från Abisko, som visas där i november.

Jag är ingen resenär, så en resa på en mil med möjlighet att indirekt resa därifrån vidare till Abisko i Wolfgangs sällskap kunde jag inte motstå.

Efter att ha beundrat bilderna av den storslagna norrländska naturen, gick jag ut i den skånska bokskogen. Bokskogen men stort B. Malmöbornas rekreationsområde nummer ett.

Hade tänkt promenera runt och återuppliva gamla minnen från den tid, när jag själv bodde 'i stan' och ofta åkte hit. Men klockan hade sprungit iväg och det hade redan börjat skymma när jag kom ut.

Alldeles framför det gamla magasinet, där bilderna hänger, finns en liten damm med gräsänder.

OK! Det fick duga! För några foton var jag ju tvungen att ta.

Det finns fortfarande lite färg kvar i skogen och jag hoppades kunna hitta både en spegling av densamma och någon vinkel, där gräsänderna skulle kunna placeras i speglingen. När jag gått runt dammen uppenbarades Motivet. Ett fönster i byggnaden gav en läcker spegling, som avvek i både färg och form från trädens spegling.

Jag hann med en serie ganska likartade bilder med änderna mer eller mindre i speglingen innan det blev rikligt mörkt.

Inlagt 2014-11-20 21:53 | Läst 2227 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jaaaa, jag kan besvara din första fråga direkt! I skrivande stund sitter jag och överväger om jag kan klämma in ett stopp vid Råstasjön (Solna) före eller efter mässan i morgon, trots att SMHI spår helmulet (läs nästan regn). Pendeltåget stannar i Solna och det skulle vara möjligt........Dina bilder blev mycket lyckade tycker jag. I synnerhet den första och den tredje...men även den andra....bra helt enkelt. Det inspirerande är ju att det är bland de vanligaste fåglarna vi har och ljuset är verkligen på väg bort....ändå blev det så fint.
Hälsningar Lena
Svar från Karuzzell 2014-11-20 23:04
Det låter betryggande! Väl medveten om att gräset inte är grönare på andra sidan, skulle jag rysligt gärna vilja besöka den där Råstasjön. Får väl bli ännu en upplevelse via ställföreträdande fotograf! Ser fram mot dina alster!
Ha en bra och stimulerande dag på mässan! Får väl läsa om den också. Men jag tackar utvecklingen för att man kan ta del av så mycket hemifrån.
Tackar också för din kommentar! Och för att vi har alldeles underbara motiv i vår närhet!
Eva
Lena Holm 2014-11-21 21:15
Det regnade så jag skippade Råstasjön denna gång, men det kommer mer senare i vinter.
Hälsningar Lena
Jag skulle med all säkerhet inte komma på den tanken att gå ut vid den tiden en novemberdag, men i dina bilder ser man ju vad man då kan missa. Din första bild är en riktig läckerpärla. Den har låg midja och fina färger, tillräckligt med ljus för att så där lagom lyfta fram även mörkare detaljer. Det är alltid något speciellt med naturbilder och då speciellt med fågel i.
Svar från Karuzzell 2014-11-20 23:12
Jag tackar för din fina kommentar och beskrivning av min bild! Det tar jag med mig! Det är mycket man missar (åtminstone jag), eftersom motståndet mot kyla, väta, mörker eller för all del tidiga morgnar, ofta känns som oöverstigliga hinder. Dumt för de tillfällena ger ofta de största upplevelserna. Och bästa bilderna.
Ha en skön helg!
Eva
Ja, nog fungerar det där! Jättefint!
Jag förvånas ofta hur bra kameran klarar av även mörka motiv, den har en förmåga att suga åt sig mer ljus än vad mina ögon egentligen klarar. Och håller jag ner exponeringen rejält så brukar det bli riktigt bra, även utan stativ..
Mvh!
Svar från Karuzzell 2014-11-20 23:16
Imponerande! Här höll jag dessutom ner ISOt för att testa, då jag har fått påpekande om att mina bilder är brusiga. I sanningens namn kunde skärpan ha varit bättre men ändå. Nästa gång tar jag med stativet!
Tack för din kommentar och ha en fin helg!
Eva
Ja varför inte göra det för du fick en knippe fina bilder i novembermörkret.
Svar från Karuzzell 2014-11-21 12:41
Kan ju knappast klaga: vanliga änder i en vanlig damm i halvmörker. Det piggade upp!
Ha en bra helg!
Eva
Inte behöver man vara så vettig jämt, fråga mig:) Och det lönade sig, finfina bilder blev det, ha en ovettig helg!
Svar från Karuzzell 2014-11-21 12:44
Det kanske faktiskt, med facit i hand, var riktigt vettigt! Jag hade inte fått de fina speglingarna om det varit ljust.
Ha en vanvettigt bra helg du också, vett jag!
Eva