Kameran ljuger inte......

Dag 29 Fiber eller inte...

det är frågan. Vi har fått erbjudande i Storvreta att teckna avtal med Telia om att få fiber till en kostnad för lite drygt 16000kr (10000kr i rabatt). Nu är frågan om det blir billigare framöver och om det finns andra leverantörer. Det verkar ju som det är fiber som är framtiden. Är det någon som har erfarenhet av fiber och leverantörer?

Ha de gott
//B-O 

Inlagt 2014-01-29 20:30 | Läst 3735 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Usch ja, mycket pengar, men kanske det bästa ändå. Hils, LO
Svar från Bert-Ola Ekh 2014-01-29 21:32
Ja det är mycket pengar, svårt val. Kanske bäst att avvakta.
//B-O
När jag läste din rubrik så tänkte jag på musli och sånt.... Hur kan ett hus bli bättre med fiber? Det här är inte mitt bord.
Hälsningar Lena
Svar från Bert-Ola Ekh 2014-01-29 21:36
Lite spännande med valet av rubrik. :-) Man säger att det är framtiden med snabb uppkoppling och massor av funktioner som man inte vet riktigt idag. Men kanske bäst att avvakta ett tag till.
//B-O
Så bråttom kommer jag aldrig att ha att jag skulle lägga såna pengar på bredband.
Svar från Bert-Ola Ekh 2014-01-29 21:38
Det gäller att hänga med i utvecklingen. :-)
//B-O
Konstigt, jag förstod direkt detta var ditt inlägg?
Svar från Bert-Ola Ekh 2014-01-29 21:38
Hur kunde du förstå det. :-)
//sB-O
Jag har fått samma erbjudande, men eftersom jag tänkte sälja huset då tackade jag nej.
Har ett bra ADSL som räcker för mina behov.
Svar från Bert-Ola Ekh 2014-01-31 09:43
Ja det känns rätt dyrt, men förr eller senare kanske man måste ha fiber.
//B-O
Vi tackade ja till fiber genom Stadsnät här i Västerås för mer än 10 år sedan. Kostade 23000,- SEK och jag fick gräva sista 10 metrarna själv. Huset stiger i värde med minst samma belopp är min uppfattning.

Fördelen med vårt Stadsnät är att det är öppet , vi äger nätet i närområdet och det är ihopkopplat med Stadsnät i kanten till området så om någon annan operatör har något frestande förslag så är det lätt fixat. Stadsnät här i Västerås är ett öppet nät så jag väljer själv om jag vill ha Tele2, Quick net, Telia eller någon av de andra av Stadsnät godkända operatörerna. Min operatör betalar nätkostnaden till Stadsnät så det är billigt jämfört med ADSL eller Mobilt nät och hastigheten är 100 Mb. Eftersom vi har två fibrer in i huset funkar det bra med både TV och "fast telefoni" via fiber. Under många år betalade vi 180,- SEK i månaden för "fri" surf och vi är fortfarande under 300,- SEK trots hastighetshöjningen de senaste åren.

Vad man kanske bör tänka på är att inte låta en operatör få monopol på fibrerna in i huset, det är inte bra för priset.
Svar från Bert-Ola Ekh 2014-01-31 09:46
Vi tillhör ju en samfällighetsförening så vi får nog avvakta lite och kolla prisläget. Men förr eller senare behöver man nog fiber helt säkert.
Tack för dina synpunkter
//B-O
Trevligt att se en till fotonörd i storvreta:)
Jag signade upp oss på Uppsala stadsnät (IP-only) när de kom med sitt erbjudande så vi kommer att köra på det. Fördelen med telia är att de med största sannolikhet inte behöver gräva upp tomten samt att de verkar vara lite frikostigare med vart de placerar fiberkonvertern inne i huset.
Dock verkar månadskostnaden i Uppsala stadsnät vara lite lägre då de antagligen inte tar lika mycket betalt av de operatörerna som finns i deras nät. Jag känner mig nöjd med att vi ska köra på uppsala stadsnät men jag tror att det kvittar vilken man väljer.

Sen om man ska ha fiber eller inte.. är man teknikintresserad och vet att man antagligen kommer att hänga upplösningshetsen i tv-sändningarna, har barn hemma så man är flera som kommer belasta nätet samtidigt, vill vara säker på att man aldrig kommer sitta med för slö uppkoppling. Ja, då ska man nog skaffa fiber.
Klarar man sig bra på låg surfhastighet idag, kollar bara rapport och inte laddar ner eller streamar en massa film.. ja då kanske man kan fundera en extra gång. Om behovet skulle uppstå om fem-tio år så är det bara att slanta upp pengarna då, även om kostnaden då blir lite högre (vilket inte är säkert när det gäller telia då de ju inte behöver gräva)

Vet inte om jag tillförde nått...

Ha det gott o lycka till med valet.

/Mikael
Svar från Bert-Ola Ekh 2014-01-31 09:48
Tack för dina synpunkter Mikael. Ja det finns nog många nördar i Storvreta också. :-)
Vi bor ju i samfällighetsförening så vi avvaktar nog och kollar prisläget framöver, men helt säkert blir det väl fiber här också.
//B-O
Det beror väl mycket på hur mycket man utnyttjar den digitala tekniken. Den kommande 4K-upplösningen lär väl nästan kräva fiber. Apparaterna säljs ju redan och snart dyker det upp media...
Svar från Bert-Ola Ekh 2014-02-01 22:18
Ja, det är bara en fråga när man går in.
//B-O