Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

Emaks betraktelser 121/Kvadratiska betraktelser från Skruv.

Jag fortsätter mina kvadratiska betraktelser med ett par bilder från Skruv. Ett litet samhälle i glasriket som byggdes upp kring järnvägen och fick sitt namn efter byn Skruv (numera Skruvby) 3km utanför nuvarande samhälle. Stationen förlades till en mosse som betraktades som den sämsta marken, den kunde staten ta. Bryggeri och Glasbruk växte sedan upp där och var de största industrierna på den tiden det begav sig. Idag är det träindustrierna som dominerar. Det finns även ett bageri, en mataffär, en pizzeria och lite till. Bryggeriet är nyligen nedlagt och glasbruket inte så stort längre. Kring 400-500 invånare bor här. Tågen har slutat stanna för länge sen, men man har nyligen dragit igång en kampanj för att de ska göra det. En skola, en förskola och ett fritidshem finns också. En 12 meters inomhus simbassäng kan vi skryta med, samt en fin vildmarkscamping där man kan bada balja året runt. Ja, så ser det ut i Skruv ungefär. Här kommer ett par nytagna och nykopierade betraktelser från orten. Dessutom framkallade i ny EKO 4812 miljöanpassad kemi från Moersh. Den fungerade fint.


Bakom Lådfabriken.


Ålabäcken - Ångsågsvägen.

Inlagt 2015-05-23 23:05 | Läst 4259 ggr. | Permalink
Bilder i en stil jag gillar och känner igen från eget arbete, det är alltså en ny Lomomodell? Den verkar ha ett bättre o skarpare objektiv än jag förväntat mig, gillar resultatet, bra! Hils, LO
Svar från Nils Bergqvist 2015-05-24 09:12
Det var det som tilltalade mig, bättre och skarpare än vanliga toycams men ändå lite speciell med vinjetteringen. Och så den kraftiga vidvinkeln 38mm, med väldigt lite distorsion. Min 45mm till Pentax 67 böjer sig mera i kanterna.
Fina smått poetiska vardagsbilder från Skruv. Lomo LC-A120 vekar ha en fin optik men ack så mycket pengar för en plastkamera. EKO 4812 verkar fungera utmärkt.
Svar från Nils Bergqvist 2015-05-24 09:20
Just, det prisvärd är knappast ordet. Väl plastig och simpel för de pengarna. Filmladdningen kunde lösts bättre också. Men optiken är i glas och jag gillar den skarpt. Smart exponeringsautomatik också och lätt att kompensera med Asa-ratten (såvida man inte kör med 100 -film, då går det bara kompensera åt "fel" håll). 4812 utan hydrokinon och annat lurt verkar lika fin som SE4 Neutral. Så det blir EKO framöver för min del. Ska även prova EKO filmframkallare när min Rodinal tar slut. Fast Rodinal/R09 är ju så speciell ändå.
Grattis till mycket fina bilder! /JE
Fina kvadrater, Nils.