Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

Emaks betraktelser 149/RETROGRAD



Några av bilderna som jag tagit med en gammal Leitz Summar SUMUS 50mm f:2 från 1935 (tillverkades 1932 - 1939). Överstrålningseffekten är en kombination av att linserna är helt obehandlade mot reflexer, samt att sk "haze" eller ånga från det  smörjmedel man använde i optiken, kondenserats och lagt sig på linserna. Man kan få detta rengjort, men jag tror jag behåller den som den är. Köpte den för några år sedan och det har blivit några bilder, ska försöka ta fler framöver.  RETROGRAD är samlingsnamnet för bilderna.














Inlagt 2016-02-14 11:53 | Läst 1659 ggr. | Permalink
Tycker det blev en skön känsla av slöjningen i bilderna. Man kan ju alltid rengöra senare om man tröttnar på det...
Svar från Nils Bergqvist 2016-02-14 13:07
Jovisst blir det vackert! Och även om man vill rengöra den så kommer en del av effekten finnas kvar.
Summaren är ju ett objektiv med dåligt optiskt rykte även när den är felfri. Korrektionstillståndet för de optiska felen anses vara i sämsta laget (totalt utskåpad av den samtida Zeiss Sonnar). Transmissionsförhållandena är dåliga tack vara att det innehåller fler fristående linselement än vad som är lämpligt för ett objektiv utan antireflexbehandling.
Det är den formella bilden - men se vilka snygga bilder du åstadkommer! Detta är en slags oskärpa som man inte åstadkommer genom att smeta vaselin på ett UV-filter.
Din fina bildserie stöder i högsta grad vad jag alltid brukar hävda: Man skall ha en hel palett med olika slags objektiv, att använda för olika typer av fotografering.
Svar från Nils Bergqvist 2016-02-14 13:06
Jo, tack för det! Jag gillar de här effekterna som blir. Var också därför som jag köpte den, efter att ha sett bilder som någon tagit i en gammal fabrik. Hade tur att få en optik som motsvarade förväntningarna direkt. Jag har använt den en del men det ska bli mera så småningom. Kanske kan det bli en utställning även av detta, namnet har jag ju redan RETROGRAD.
Mycket sköna bilder, Nils. Ett sånt objektiv skulle jag aldrig åtgärda. Jag hade något liknande i en Elmar f3,5/5 cm men den har jag gjort mig av med. Men jag har en FED f3,5/5 cm som ger en fin aura på bilderna.Jag får helt enkelt använda det lite oftare =)
Svar från Nils Bergqvist 2016-02-14 20:02
Nej jag ska inte röra den så länge bilderna blir så vackra. Har faktiskt beställt även en FED Industar 50mm/3,5, tillsammans med ett gäng andra ryska linser i en lott på ebay. Den är troligen en tidig från 1930-talet, helt utan antireflexbehandling.
Väldigt spännande att använda objektiv med lite originell karaktär.
En skön stämning i dessa bilder.
Kan bara instämma. Myckt fina bilder.
Du har använt Summaren väl. :-)