Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

Emaks betraktelser 99/Lith-kopiering hela helgen.

Det började rätt dåligt i fredags. Provade att lithkopiera på ett gammalt papper från Fotokemika som jag hittade, en oöppnad 100-pack 30x40 i botten av fotofrysen. Efkebrom K10 som det heter, gav iofs det lite grövre lith-kornet, men färgtonen var för neutralt vek i jämförelse med en del andra papper som ger snyggare ton. K10 passar nog bättre till helt vanlig svartvitkopiering, speciellt med tanke på att papperet förmodligen innehåller mera silver än de moderna, då det är tillverkat i de gamla Adox-maskinerna från 1950-talet som gjuter tjockare emulsionslager. Bättre högdagerteckning brukar vara en egenskap som skiljer ut silverrika papper från de med mindre silver. Svärtan kan också vara djupare, men det är svårare att se med blotta ögat som jag upplever det.


                       Fotokemika Varycon 30x40cm, Fotospeed Lith Developer 20.

Lite bättre att lith-kopiera på var då Fotokemikas Varycon, ja jag har några paket kvar även av detta papper som ju försvann när fabriken i Kroatien lades ner för ett par år sedan. Såldes även som Adox Vario Classic sista åren. Papperet ger i den lith-framkallare jag använde, en svagt gulbeige färgton i högdagern, liknande sephia, samt en lite svagt grönaktig svärta. Kan passa bra för vissa bildtyper, tycker dock inte dessa bilder med växter passar så bra på Varycon. Det kan nog användas bättre till mera urbana motiv. Bäst för lith-kopiering av Fotokemikas papper är som jag ser det Emaks K888. Precis som Varycon såldes det under de sista åren under annat namn, Adox Nuance Warmtone. Det papperert har jag väldigt mycket lagrat av. Vid vanlig svartvitkopiering ger K888 dessutom en oöverträffad högdagerteckning.

Men de bilder jag kopierat i helgen passade allra bäst på det papper som jag inte har så mycket kvar av, Kemtmere Art Classic. Ett matt papper med grov struktur typ akvarell/koppartryckspapper. Slutade tillverkas för 10 år sedan. Harman/Ilford som köpte upp Kentmere har dock ett nytt papper av liknande typ, Ilford Multigrade Art 300, vilket jag inte provat ännu. Det ska vara väldigt fint att lith-kopiera på enlig vad jag läst. Tror dock inte det ger lika kraftiga färgtoner som Art Classic. Färgtonen kan dock styras ganska mycket med olika metoder och eftertoningar. Så en tekniskt skicklig lith-kopist kan troligen få fram lika kraftig färgton i andra papper, som Art Classic ger direkt med enkel lith-framkallare i normal spädning/proportion av A och B. För den moderna digitalfotografen som sitter i lugn och ro vid datorn och färdigställer sina bilder med fina bildprogram, låter det här säkert som rena rama grekiskan. Och visst är det så, för det är ett helt annat sätt att ta fram bilder på än den nyare tekniken. Dessutom är det pappersbilden som är målet och resultatet, vilket det alltmer sällan är för digitalfotografen eller den som scannar sina negativ idag. Jag ska inte närmare gå in på hur det fungerar i mörkrummet, utan du får istället titta på några av bilderna som blev resultatet av helgens mörkrumssessioner, här i scannad och digitaliserad form.


                      Kentmere Art Classic 30x40cm, Fotospeed Lith Developer 20.



                      Kentmere Art Classic 30x40cm, Fotospeed Lith Developer 20.



Lith-kopierade bilder kan ju bli så förbaskat snygga och väldigt speciella. Vill du se lite mer vilka variationer i bildresultat som kan åstadkommas med lith-kopiering, och vilka otroligt vackra och magiska nyanser det går att få fram, kolla då de här länkarna till två mästare på området, Tim Rudman och Wolfgang Moersch.
Tim Rudman
Wolfgang Moersch
                                                                        ____________

Inlagt 2015-02-01 21:42 | Läst 1526 ggr. | Permalink
Den första bilden blir en klar favorit idag, riktigt snygg tycker jag. :)
-affe
Svar från Nils Bergqvist 2015-02-01 22:36
Det kan du ha rätt i, gjorde den även på Art Classic men denna blev nog bättre. Tyvärr går det inte få tag i Varycon längre, men Fomabrom Variant 111 ger liknande resultat, kanske med lite mera färgton i högdagern. Det papperet är också kanske det bästa variabla papperet jag provat för vanlig kopiering, och det är ju ganska nytt och tillverkas fortfarande. Får nog skaffa lite mera av det, har det bara i 20x25cm nu.
Hej! Vackra dova färgtoner! Den sista bilen har en så fantastiskt djup. Hälsningar, Marie
Svar från Nils Bergqvist 2015-02-01 23:03
Kul att läsa, tackar!
Men Nils, här sitter jag och Googlar " Fomabrom lith gold toning" och så hamnar jag på fotosidan.se...och i ett inlägg 2015. Jag blir sååå glad.
Har börjat smycka väggarna med "egenkonst" på allvar senaste tiden och varvat nytaget digitalt med gamla mörkrumskopior. Hängde bla upp ett par lithkooierade Forte Polywarmtone från säg 2006 och fick blodad tand. Grävde i både de färdigefterarbetade arkiven samt i den hög där lithkopior-i-väntan-på-toning ligger. Det är ganska många...
Framförallt finns en del Fomabrom med underbara (om man får säga det själv) hamnmotiv i dimma (2011) som kopierats både på Foma Fomatone såväl som Fomabrom. Eftersom jag inte har direkttillgång till mörkrum numer får det krävs en dedikerad och effektiv toningsession för att färdigställa varför jag söker "teoretiska" svar på hur Fomabrom och guldtoner fungerar ihop. Landar i en hel del av mina egna lithdiskussioner och kommentarer på apug.org men hittar inte många egentliga svar. Har man inget mörkrum, men småbarn, samt ont om tid blir det snabba puckar när det väl gäller.
Har du nån erfarenhet av just denna kombo?

Snackar gärna massor mer om lithkopiering då det är fantastiskt roligt. Vi är ju rätt få som håller på (om ön latent 😉).

Kort och värdefullt tips bara. TONA DINA LITHKOPIOR!!! Även om tex Fomatone kan ge fantastiska resultat direkt så är det en helt annan nivå efter efterarbetet. Fomatone i Selen och guld är fantastsikt. Fomabrom i koppar är grymt.
Mvh Per