** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
Allt möjligt.

Fågelparadiset i Ungern

Telefonen ringde. Det var Staffan Widstrand på Wildnaturefotoresor som hörde av sig och ville kolla läget för den stundande resan till Ungern.

Äntligen var det dags för en resa jag sett fram emot länge. Flyget skulle ta oss till Ungern och hem till Mr Bence Mate och hans berömda gömslen. Bence är en flerfaldigt prisad fotograf och har byggt upp en mångfald av natur kring sin gård ute på landet.

Naturen kommer man väldigt nära här tack vare hans specialgjorda gömslen där du sitter bekvämt bakom ett unikt glas som hindrar att djurlivet ser dig.

Vi tas emot av Bence själv och hans grupp av anställda naturvårdare och guider. Man får genast ett familjärt intryck av dem. Vi serveras en god Ungersk lunch och blir presenterade ett föreslaget schema för de 24 st gömslen som finns på gården och i dess närhet.

Vi delas upp i grupper om 2 personer och sedan åkte vi ut till skogsgömslena även kallade "drinking stations". Här fick jag se och fota 26 fågelarter som kom för att dricka och bada i eftermiddagssolen. Inklusive en dröm art för mig den vackra sommargyllingen.

Nöjda med fåniga leenden på våra läppar kommer vi tillbaks till gården. Vi säger hej till det National Geographics filmteam som packar ihop sin utrustning efter ett par veckor med Bences biätare.

En härlig start på våra 8 dagar som vi skall tillbringa här och vi har de bästa förutsättningarna till bra bilder och upplevelser. Gömslen i världsklass och fåglarna klädda i sina absolut finaste dräkter för det är häckningstid. Det blev väldigt många bilder och det kommer flera inlägg och berättelser från denna fantastiska resa. Bland annat en världsunik naturhändelse som få fotografer har på bild.

Nedan kommer ett litet urval av fåglar som man kan se här.

.

Europeisk biätare i en liten dispyt.

.

Stenknäck i skogsbadet.

.

Skedstork med häftig frissa.

.

Styltlöpare i ett kärr.

.

Den vackra svartstorken.

.

Tornfalken inflygande.

.

En jordekorre (Sisel) svalkar sig lite.

.

En härfågel kommer med mat till boet.

.

Ägretthäger med sina vackra plymer.

.

Silkeshäger.

.

Två kungsfiskare som försöker locka ut ungarna från boet.

.

Den fantastiskt fina blåkråkan.

.

En minervauggla.

.

Inlagt 2022-06-01 17:03 | Läst 1285 ggr. | Permalink
Fantastiskt, otroligt mm. Kan nu förstå att man åker dit, man får ju på en vecka bockat av nästan alla fåglar man önskar att få på bild. Det är ju inte bara att man får dem på bild det går nästan inte att toppa det. Vissa arter har ju funnits här nyligen som styltlöpare, skedstork, mm men har ju inte det avståndet eller miljön runt om

Kan ju dock se ett problem, med dessa bilder i bagaget, ger man sig då ut i de svenska förutsättningarna? Eller måste man nu sälja utrustningen eller åkta till något annat ställe?

Hoppas att det är vilda fåglar som flyger fritt där och inte är innätade. Ser ut att vara väldigt bra förutsättningar, kan inte vara långa distanser mellan gömsle och fåglarna
Svar från sears 2022-06-03 19:37
Var sak har sin egen typ av upplevelse kan jag tycka. Ibland kan det vara kul att krydda tillvaron med de där riktigt bra fotografiska förutsättningarna för att inte tala om själva upplevelsen man får. Personligen tycker jag upplevelsen av denna plats och närheten till fåglarna och djuren ger mig mer än att fota av massa arter. Självklart tycker jag det är roligt att komma hem med riktigt fina bilder också men det är inte det som är den stora grejen. Idag blev jag lika glad fast på på ett annat sätt över att fota några underhållande skator som busade i solen. Självklart är det ingen djurpark med fåglar bakom nät, det var en dålig och märklig slutsats av dig tycker jag. För att komma så här nära så sitter man och fotar bakom en glasvägg vilket innebär inga utstickande objektiv som kan röra sig och skrämma fåglarna och knappt några ljud når ut heller. Jag fotade helt avslappnade svartstorkar på 10cm avstånd.

MvH
Johnny
pdahlen 2022-06-03 19:55
Jo det låter som fantastiska förutsättningar för fotografering. Trodde väl inte att det var inätat men förutsättningar var så otroliga så jag var tvungen att kolla. De som sköter gömslena måste ha bra kunskap vad som lockar olika arter och gjort förutsättningar att fåglarna precis håller till utanför glaset. Mat lockar säkert, men de har nog också gjort förutsättningar för häckning som för härfågeln. Jag menar i gömslet i Vomb så har vi ägretthäger på typ 400m håll, inte håller de till utanför gömslet
Joakim88 2022-06-07 15:08
https://www.youtube.com/watch?v=x0VtDFJ08Oc

Peter, kika på den dokumentären när du har tid. En ung naturfotograf som vet vad han gör för att få sina bilder och de är verkligen i toppklass med fåglar "in på knuten"
Bland annat så har han byggt ett gömsle vid en liten damm med spegel precis som Johnny har här, så att han kan fotografera hägrarna både ovan vattenytan och under vattnet ;)

Mycket kunskap och erfarenhet skulle jag tro ligger bakom hans gömslen.
Har ju själv haft både en och två havsörnar så gott som intill mig i vintras så visst går det att få vilda djur extremt nära. Tänker om tid finns, köra havsörnsprojektet igen till vintern och se om jag kan finnas gömd närmre de stora rovfåglarna.


Johnny, Fantastiska bilder! Förstår att detta måste vart en upplevelse utöver det vanliga. Som rovfågelfotograf gillar jag tornfalken extremt mycket av alla dessa makalöst fina bilder :-)
pdahlen 2022-06-07 15:45
Tack Joakim, har bara sett starten än, men man blir ju frestad att köpa en sommarstuga till, ser nu att tre stycken är nog för lite. Ett på Öland skulle nog sitta fint, så kunde bygga upp en gömsle och locka till sig lite exotiska fåglar som man fotograferar hemmavid under vår sommar och så har man astrofoto på höst och vintern :).
Hej. Fantastiska bilder. Var i Ungern ligger den här platsen. Bilat runt i Landet en hel del. Nyfiken. Hälsar NL
Svar från sears 2022-06-03 19:44
Denna plats ligger i en del av Kiskunsági nationalpark. Strax utanför en liten by som heter Pusztazer.
Värt att svänga förbi och göra en dag. Förutom jättegod Ungersk husmanskost så är det väldigt fina rum och trevlig personal och du blir som sagt ett med naturen för en stund i hans gömslen.
Tack Nisse!

MvH
Johnny
Trevligt och jättefina bilder på dessa i Sverige sällsynta arter! Gömsle är jag lite tveksam till men det är jag det, skulle nog inte orka sitta länge där..(?) Är bilderna tagna genom det 'unika' glaset eller är objektiven ute i det 'fria'..? Svart Stork har jag sett ett par gånger nere över 'norra lunden' vid Ottenby, likaså Sommargylling (honor) i samma lund, men har också sett en knallgul flygande hane när jag satt längst fram i bussen på väg hemväg ute på Värmdö från skolan i högstadiet, den korsade vår väg kanske 10 meter framför bussen, glömmer det aldrig!
Hälsn!
Svar från sears 2022-06-03 19:53
Gömslena är byggda så det går att komma och gå lite som man vill utan att störa fågellivet. Vi bröt oftast tidigt på förmiddagen när ljuset började bli för hårt. Skönt att strosa omkring på hans ägor lite eller ta en tupplur för att på eftermiddagen bege sig ut igen. Bilderna är tagna bakom ett speciellt framtaget glas. Inga utstickande delar. Man tappar nästan ingen skärpa alls men du tappar ett bländarsteg i ljusinsläpp. Sommargylling har jag sökt efter på Öland flertal gånger och har endast hört den. Var inte riktigt beredd på att det fanns sommargylling här så jag ramlade nästan av stolen när det kom och landande en framför mig :)
Tack Jan!

MvH
Johnny
Fina bilder!
/T
Svar från sears 2022-06-03 19:55
Tack så mycket Tomas!

MvH
Johnny
Helt underbara bilder, förstår att du är entusiastisk! Och så sprillans ny kamera därtill, oj oj. Läckert! Hälsningar/ Björn
Svar från sears 2022-06-03 19:56
Tack ska du ha Björn! Tillvaron är lite extra trivsam just nu helt klart.

MvH
Johnny
Otroligt vilka häftiga bilder!!! Jag har förstått att dessa gömslen bjuder på extraordinära möjligheter och det råder ju ingen tvekan när man ser detta. Hur kräsen har du inte blivit nu ? :-) Ser fram emot allt som du kommer att visa, mer av alla dessa arter tack! Inklusive jordekorrarna!
Hälsningar Lena
Svar från sears 2022-06-03 20:07
Fantastiska gömslen så genomtänkt uppbyggda. Och precis i rätta miljöerna för att olika arter skall häcka. Haha det är nog ingen större fara med kräsenheten. Ja det blir nog ett jordekorre inlägg närmast faktiskt.
Tack Lena!

MvH
Johnny
Wow vilka bilder!... å vilken resa!
Funderar lite på om man tycker sig vara "färdig" efter det här eller är det lika spännande?
Ser fram emot att få se mer
Tack så länge
/N
Svar från sears 2022-06-03 20:25
Att fotografera fåglar är alltid lika spänannde och man blir aldrig färdig. Var sak har sin egen upplevelse på sitt vis. Att göra en sån här resa är en stor bonus i vardagen och ger extra krydda på tillvaron. Ofta följer det med en mycket erfaren fotograf som resledare och som hela tiden delar med sig av tips och hjälper till med fotograferandet. Om man vill dvs. På denna resa var det Staffan Widstrand https://sv.wikipedia.org/wiki/Staffan_Widstrand
Tack Nini!

MvH
Johnny
Grymma bilder 'även om det blir lite "studiofoto" över vissa ;)
HaD/Gunte..
Svar från sears 2022-06-03 20:27
Ja vissa framför allt skogsgömslena med sina konstgjorda vattenhål kan stundtals bli lite studio känsla. Men det kommer mer bilder och sättet en del badar på kan man inte göra i en studio direkt :)
Tack Gunte!

MvH
Johnny
Förstår att du fick så många bilder med dig hem med dessa dagar och förutsättningar.
Fantastiska bilder på spännande fåglar.
Blir ju nyfiken på fortsättningen nu :-)
Ing-Marie
Svar från sears 2022-06-03 20:29
Det kommer mer från Ungern och Bence.
Tack Ing-Marie!

MvH
Johnny
Det var många vackra bilder från den Ungerska fågelfloran och mina favoriter blir Ägretthägern och Härfågeln
Ha det gott/Stig
Svar från sears 2022-06-03 20:30
Tack så mycket Stig! Ha det fint.

MvH
Johnny
Fina bilder Johnny. Ja det var en härlig men intensiv resa..
Svar från sears 2022-06-06 11:17
Tjena Kent och tack för jättetrevligt sällskap på resan! Håller med det var rätt så intensivt. Lite sömn och sitta krokig större delen av dygnet satte sina spår efter ett tag. Livet är hårt för oss naturfotografer :)
Ha det fint!

MvH
Johnny