EXPONERAT/ Då blev jag utslängd av Izzy Young

Äntligen!! kunde jag ropa igår när Bob Dylan fick nobelpriset i litteratur.

Jag har ända sedan 60-talet varit ett stort fan av Dylan. När jag då för några år sedan fick reda på att Izzy Young, mannen som ordnade Dylans första konsert i New York hade sitt Folklore centrum på Södermalm, i mina kvarter, begav jag mig såklart dit. Izzy flyttade till Stockholm 1973 efter att blivit intresserad av svensk folkmusik. Sedan dess har Izzy varit en eldsjäl inom svensk folkmusik, arrrangerat otaliga konserter och gett ut en tidning.

Min tanke när jag gick dit var att ta bilder och att få höra Izzy berätta om musiklivet i New York på 60-talet och naturligtvis diskutera Dylan. Nu kom jag vid ett olyckligt tillfälle, Izzy var stressad, han var tvungen att få klar sin tidning som skulle till tryck. Jag märkte inget utan tog bilder och pratade glatt på ändå till Izzy sade "Get the fuck out of here". Snabbt lämnade jag lokalen.

En stressad Izzy jobbar med sin tidning

Skam den som ger sig, som alltid när jag tagit fotograferat någon vill jag komma tillbaks och lämna bilder och den här gången gick det bättre. Izzy var på sitt vanliga vänliga humör och jag fick på över en timme höra honom berätta om livet i New York, musiker och Dylan.


Historieberättaren

Idag är Izzy 88 år och driver fortfarande sitt Folklore centrum och jag tittar in ibland, senast igår och då var det mycket folk i lokalen, medier och andra som ville höra vad Izzy tyckte om Dylans nobelpris "Det var på tiden, han borde ha fått det redan för 40 år sedan".

Nobelpristagaren kan du lyssna på här

/Krister
fyrafotografer.se 


Inlagt 2016-10-14 09:01 | Läst 2126 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Intressant läsning och bra berättande foton. /Erik
Svar från Krille-K 2016-10-15 10:41
Tack Erik, kul att du gillar text och bild om Izzy.
/Krister
Mycket intressant! Tack för detta!
- hawk
Svar från Krille-K 2016-10-15 10:41
Tack så mycket Håkan.
/Krister
Izzy Young är känd för svängiga humör. Om inte annat är det fascinerande att karln levt större delen av sitt vuxna liv i Sverige och ändå envisas med att tala engelska.
Sen undrar jag om hans Dylan-historia verkligen stämmer. Låt vara att han ordnade Dylans första konsert. Jag minns en artikel i DN för många år sedan då Dylan var i Sverige och tidningen sammanförde de två. Det blev en bild av två åldrade män, men när Dylan sa "We should spend some time together on yor ranch.." fick jag en känsla av att de kanske inte riktigt haft kontakt genom åren. För vad jag förstår så lever Izzy Young under knappa omständigheter och knappast på en "ranch" här i Stockholm...
Hörs/per-erik
Svar från Krille-K 2016-10-15 10:54
Ja Izzy har ett svängigt humör. Tror som du att efter flytten till Sverige har hans kontakt med Dylan bara varit sporadisk men han har framställt det som att de har mer kontakt än så.
/Krister
Fantastiskt kul! Med gårdagens utnämning av Dylan blir detta ännu mer 'historia'.. för framtiden..
Hälsn!
Svar från Krille-K 2016-10-15 10:44
Tack Jan, kul att du gillar text och bild om Izzy.
/Krister
Kul att läsa och se :)
Själv är jag riktigt glad över att Dylan fick priset. Har alltid sett honom som en poet, eftersom väldigt många av hans texter säger något som berör mig i mitt innersta.
Han är bara att gratulera.
Svar från Krille-K 2016-10-15 10:46
Jag har också alltid sett Dylans texter som poesi som verkligen berör.
Tack för din kommentar Agneta.
/Krister