Funderingar och fotografier från min vy i Vintergatan

SÄNGVÄRMES-FUSK...

(...i november-rusk.)

Jag har skrivit blogg så länge att jag ibland kan ha svårt att få till bloggrubriker som jag inte redan använt, men dagens är garanterat oanvänd! Rubriken är inte vacker, men den beskriver nuläget precis. Efter att ha blickat ut över Norrköpingsvärlden under tiden morgonkaffet (hmmm förmiddagskaffet!!!!) rann ned genom filtret, gick jag raskt tillbaka till sovrummet, tog min kopp och kröp ned igen. I sängvärmen. Sedan greppade jag laptopen som låg på en meters avstånd, och nu sitter jag här och jag kan tala om att det känns väääääldigt skönt!
Samtidigt har jag ju gårdagens intentioner om fotopromenad i industrilandskapet i färskt minne förstås, men dagen är ju inte slut än! Man behöver väl inte ruuuusa ut, det första man gör? :) Och dessutom har jag ju hårddisken full av industrilandskapsbilder så man kan kanske fuska lite i en morgonblogg från sängvärmen...och samtidigt dryfta lite annat. Bloggfunderingar till exempel?

.

för ett år sedan ungefär, lika grått då som nu....


Jag funderar bland annat på att det skulle vara roligt att kalenderblogga nu i december, som jag gjorde förra året. Det vill säga att blogga varje dag fram till julafton. Jag tänker mig ett bloggande som får bli lite vad det blir; ibland vill man visa bilder av någon anledning, eller ibland får man tillåta sig att blogga enbart för att det är så kul. Som dagens inlägg är ett exempel på.
Men jag har också varit betalande medlem på Moderskeppet nu under hösten och suttit och kollat på videokursen i visuell kommunikation, vilket gett mig lite nya funderingar som jag tänker återkomma till. Dessutom är jag förvånad över mitt intresse för svartvit bild. Det har helt tagit överhanden den här hösten. 

.

Nu är det dags att ta sig an veckans disk och få till den där promenaden!

Inlagt 2015-11-28 11:42 | Läst 3624 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Känns igen. Idag började jag "bloggandet" i badrummet, med ett glas rött ... (kl.04 på morgonen, i USA ...)
Bra ord "kalenderblogga", det har jag hållit på med hela året. Ger bra energi.
- hawk
Svar från Lena Eriksson 2015-11-28 14:42
Så kan man också börja dagen...hoppas att den fortsatte bra! Det där med tidsomställning kan vara ganska jobbigt. Man har hittat rätt lagom tills det är dags att åka tillbaka hem igen.

Du är ju superbra på att få till fina blogginlägg varje dag! Men jag nöjer mig med då och då, det får gå det också.
TACK för raderna!
Det där fina området och lite ovanligt med färglösa bilder därifrån men de blev ju jättesnygga tycker jag! Här är det också svartvitt väder idag!
Svar från Lena Eriksson 2015-11-28 14:46
Kul att du tycker att industrilandskapet gör sig även i svartvitt. Jag är som sagt inne i en sådan period. Kanske för att jag tycker att formen får tala mer, när inte färgerna är med och lägger sig i?
Suck här är det väääldigt svartvitt väder, och blött. Kändes inte kul att gå ut, vände faktiskt om igen.
Vi får hoppas på morgondagen, eller hur? Då är det ju första advent och allt.

TACK Dan för titten!
He he, du är förlåten.. samma vackra väder här.. Ut ska jag ändå! Troligen blir det med den lilla vattentåliga Nikon 1AW1, för säkerhets skull.. Svartvitt kanske passar sinnesstämningen bättre nu i november och december.. Det är ju dom färgerna ute, plus grått..
Hälsn!
Svar från Lena Eriksson 2015-11-28 14:54
För min egen del tror jag att det har med formen att göra, att jag föredrar svartvitt just nu. I det svartvita uttrycket har formen ingen konkurrens med färgerna. Det gillar jag fn! Men kanske påverkas man omedvetet av färglösheten runt omkring sig??? För det är ju nästan en svartvit värld man knallar omkring i...

Hoppas du fick till en bra fotopromenad iaf, ska bli spännande att få se... :)

TACKAR!
ehrsa 2015-11-28 16:24
Jag hann inte ut.. förrän det började mörkna, och det regnade kraftigt dessutom! Promenaden ställdes in, det blev en tråkig städdag istället.. Förresten, tänk på brandrisken om du har en laptop liggande i sängen/på mjukt underlag, man täpper eventuellt till ventilationshålen då, finns exempel på bränder som startat så..
Hälsn!
Svar från Lena Eriksson 2015-11-28 16:51
Tack för varningen. Jag har den på sängbordet. Värre är det med mina söner som ofta somnar med sina laptops bredvid...suck. Har funderat flera ggr på om man kan köpa något att lägga dem på, typ bricka el. något...och hur farligt är det egentligen? Ena sonen sover ofta hemma själv på dagarna och det känns extra otäckt med alla tekniska grejer (stationär dator och två stora skärmar, mobil och en mac i sängen...) som är påslagna runt honom och i sängen....

Och du är förlåten, också.. :) ...vädret har varit riktigt eländigt tycker jag!
ehrsa 2015-11-28 22:08
Hej! Tack för att jag också blev förlåten.. :-) Ja, risken finns för att en dator kan bli överhettad om den ligger på ett mjukt underlag, så har man nån hård 'skiva' som datorn kan ligga på, och sedan i sängen, så är det ok! Då finns fortfarande en luftspalt under datorn där luft kan få cirkulera, då får den kylning! Tror också att det 'värsta' man kan göra är att ladda en dator (eller mobiltelefon) när den ligger på ett mjukt underlag, då blir den som varmast har jag läst någonstans.. Hoppas nu att det är bättre väder imorgon.. känner att jag behöver ta mig ut nu!
Hälsn!
Jag har ingen laptop, så jag kan inte sängvärmesblogga, men brukar äta frukost vid datorn istället. Svartvitt är inte så dumt ibland, tvärtom för att man slipper färgerna...
Svar från Lena Eriksson 2015-11-28 15:06
Min laptop är guld värd, eftersom jag far lite fram och tillbaka mellan två hem. Och...i ärlighetens namn; jag är mycket förtjust i att sitta och jobba, läsa och skriva i sängen. I synnerhet den här årstiden.
Jag tänker nog lite som du med färgerna, när de inte finns ges det större utrymme för formen. Och det gillar jag fn.

TACK för titten Jan-Olof!
Det där med sängvärmefika är kanske inte så dumt, var ute och traskade redan halv åtta i morse då var det mer mörkt än grått, och blåsigt var det fick en kastvind i ryggen så jag höll på att stå på näsan. Ingen kamera idag skitväder just nu, lika fint som dina s/v bilder!

Trevlig helg!
Svar från Lena Eriksson 2015-11-28 15:13
Mer sängvärmefika åt folket!!! :)

Men nu sitter jag faktiskt vid köksbordet, frusen efter dagens korta promenad, som inte gav några fotoresultat att tala om. Det var helt enkelt inte kul ute...det var riktigt skitväder här också! Men prognosen ser lite bättre ut inför imorgon. Så vi får hålla tummarna!

TACK Kenneth, må så gott!
Nu får jag gå upp tidigt även på helger.
Övningskör med dottern till hennes jobb.
Vi försöker hinna med min 30 min körning.
Väldigt snygga bilder, det svartvita är fint
Svar från Lena Eriksson 2015-11-28 15:22
Kul att du gillar mina bilder! och det är kul att ha hittat fram till det svartvita uttrycket. För några år sedan kändes svartvitt mycket främmande för mig.
Att gå upp tidigt även på helgen kan ju kännas sådär...men trots allt har ju morgonstund guld i mun. Att komma upp och ut på morgonen kan göra att man känner sig nöjd resten av dagen, och kan unna sig avkopplingen senare istället. Rent av en eftermiddagstupplur...

Lycka till med övningskörandet! Och TACKAR för raderna.
Jag vaknar kl 06:00 varje vardagsmorgon och det händer mer än en gång i veckan att jag tar med mig min enkla frukost tillbaka till sängen och och läser tidningar mm via min laptop. Svart/vit bild är intressant men inte alldeles så lätt att hantera tycker jag. Men det beror nog på mina ringa kunskap i ämnet. Gillar båda dina bilder.
Svar från Lena Eriksson 2015-11-28 15:29
Jag har nog också ganska ringa kunskaper i svartvit bildhantering. Och inte har jag Lightroom och inte Silver Effex. Men det är kul att dra i spakar och pröva sig fram tycker jag. Ps och till och med Pse räcker mer än väl. I alla fall till blogg.nät-facebooks-bilder.

Min laptop är guld värd. Nu för tiden har jag det mesta i den; bilder, dagstidning, böcker...och dessutom är ju min utbildning en distanskurs. Behändigt!

TACK Ingemar för besöket!
Svartvitt är fint när man vill framhäva grafiska mönster, som här. Hoppas du har stigit upp ur sängen vid det här laget :-)
Svar från Lena Eriksson 2015-11-28 15:34
Har faktiskt hunnit med en promenad också, visserligen en väääldigt kort en. Inte kul med envist regn! Prognosen för imorgon verkar bättre, så då blir det nytt försök!
Och tänk, första advent imorgon! Det var ju nyss sommar...

Hoppas du mår bra i novemberrusket. TACK för besöket!
Härligt har du kommit in i min morgonvanor.
Jag har fortfarande morgonångest.
Älskar ofta dagen när jag väl är klar efter alla procedurer som hör morgonen till.

Jag älskar detta industri landskap du har kring dig.
Därför bilderna.

Nu är du kanske ute sen blir det mörkt.
Kramis
Gun-Inger
Svar från Lena Eriksson 2015-11-28 16:40
Jag var ute en snabb sväng på eftermiddagen...men vände strax hemåt igen. Det var rått, grått och regnet strilade ned. Inget inspirerande att lyfta kameran! Men jag hopas på morgondagen, SMHI har utlovat åtminstone lite bättre väder.
Jag gillar sängen, helt enkelt. Köpte dessutom en ny bred och härlig nu i höstas.
och nu är det snart tillåtet att krypa ned igen... :)

TACK Gun-Inger!
Gun-Inger Arvidsson 2015-11-29 21:39
Ny dag ny kväll snart dags
för sängen
Gia
Gillar dina bilder, står tiden still, kanske i ett avseende, vädret och svartvitt.
Ha det gott
/Hans-Åke
Svar från Lena Eriksson 2015-11-28 20:42
Tiden kanske har stannat till viss del i mina bilder...och det svartvita förstärker nog den känslan? Kul att du gillar dem, bilderna... :)
TACK för besöket!
Hej Lena!

Härligt höstgråa bilder från min gamla barndomsstad! och visst får man fuska med gamla bilder i bloggen... särskilt så här års. Ha en bra helg! Mvh Thomas
Svar från Lena Eriksson 2015-11-28 20:47
Idag har det helt enkelt varit väldigt skönt inomhus! Jag hoppas på lite bättre väder, och fotolycka imorgon. Men den som lever får se...
Kul att bilderna gillas, du kände förmodligen igen dig om du är uppväxt här?
TACK för besöket och raderna!
Riktigt fina bilder som passar dagen och vädret, jag fastnade direkt för den första bilden där man kan krypa in i gången, även den andra bilden är spännande, man vi ta några steg framåt och se vad som finns bakom svängen.

Jag känner igen problemet med rubriker, detsamma gäller för bilder, hur döper man enstaka bilder?
Fast spelar det egentligen någon roll utom för att fånga betraktarna, det är innehållet som är intressant, vissa bloggar läser man för texterna och andra för bilderna, i vissa fall bildar texter och bilder en enhet som berättar någonting mer.
Visst är det någonting speciellt med svart-vitt, det är både lättare och svårare att arbeta i s/v, för att framhäva det som man vill, så måste man arbeta en del med reglagen vid konverteringen annars tenderar bilderna att bli platta och tråkiga, men när man lyckas då känns det riktigt bra, jag arbetar mer med ytor, gråskalor och mönster än vid färgfotografering.
Svar från Lena Eriksson 2015-11-29 21:01
Jag kan tycka att miljön i industrilandskapet gör sig bra i dis och gråväder. Kul du gillar bilderna.
Rubriker är ganska viktigt tror jag för att locka in läsare...men det är också kul om rubriken och texten kan komplettera bilderna på ett bra sätt. Det är en av bloggarnas styrka tycker jag.att bild och text kan samverka. Halvdana bilder kan få nytt liv i bloggen! :)

TACK för besök och kommentar, uppskattas!