Funderingar och fotografier från min vy i Vintergatan

AVTRYCK

Jag har passat på att åka lite konståkning i värmen. Ja, jag har alltså följt med på en guidad tur i Stockholms tunnelbana, och sett på konst. Stockholms tunnelbana är nämligen unik i världen för dess konstutsmyckning. Av 100 tunnelbanestationer har ungefär 90 någon form av konstutsmyckning, men målet är att alla ska få konst så småningom.

En station som jag ofta passerar och som jag tycker har väldigt häftig konst är Hornstull.

.

.

"Avtryck" av Eva Ziggy Berglund 2012

konst-guidning av SL

.

Vid Hornstull finns en fantastisk pelare full av en massa avtryck från människor, eller avtryck av människors tillhörigheter. Konstnären heter Eva Ziggy Berglund och konstverket heter just "Avtryck". Tanken var att det färdiga konstverket skulle visa lite historia om människorna som lever och verkar runt Hornstull. Konstnären bjöd sålunda in människor till sin ateljé, där de fick sina tillhörigheter och kroppsdelar (näsor, läppar, händer...mm) avgjutna, och därmed förevigade.

Häftig idé och häftigt konstverk, eller hur?

.

detaljer upptill på pelaren... 

.

och från nederdelen av pelaren...

.

.

Att åka runt lite nere i Stockholms T-banan och kolla på konst kan jag rekommendera! Det är spännande och på stationerna som ligger under mark är det väldigt svalt och skönt... :) Via SLs hemsida kan man både få information om konstguidningar och hämta material om man vill konst-åka själv.

.

.

Dagens lilla byline-bild får dock bli från Alby T-banestation

för där var Thomas med och kunde fånga mig...

Där råder det evig sommar!!!

.

foto: Thomas Engström

.

Inlagt 2015-07-06 13:04 | Läst 4706 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Häftiga konstverk, jag vet att dom finns där, men har egentligen inte tänkt på dom?
Man kan ju missa nästa tåg så fokus ligger på det, fånigt, eller hur!

Kenneth
Svar från Lena Eriksson 2015-07-06 21:36
Det är nog många som inte skänker konstverken så mycket tankar...man är ju liksom på väg, och har annat att fundera över förmodligen. Men tänk vad trista stationerna skulle vara om det bara var grå betong eller vitt kakel t.ex.....

TACK, ha det fortsatt gott på semestern... :)
Mycket fin pelare, den har jag nog aldrig "sett"! Hornstull var det, ska jag komma ihåg! Bilden på dig är också fin! Sommarhälsningar/ Björn T
Svar från Lena Eriksson 2015-07-06 21:38
Det finns många fina stationer...men den här har lite annorlunda konst tycker jag och det är kul att konstnären bjudit in och engagerat vanligt folk i sitt verk. Det gillar jag!

TACK och ha det fortsatt gott i gröngräset!
Du har gjort något som jag länge funderat på att göra. Låter kul med guide som även berättar om konstverken.
Kul med alla avtryck.
Svar från Lena Eriksson 2015-07-06 21:50
Konståkningsturerna med Sl är bara en dryg timma och man håller sig till en linje...hinner med tre-fyra stationer, guide, trafiksituation och storlek på grupp avgör vilken linje. Så om man går på flera så har man chansen att täcka in lite mer. Men jag tycker att man nästan lika bra kan undersöka själv..SL har bra läsning att ladda hem och på Wikipedia kan man oftast få rätt hygglig info om de olika stationerna och konstverken. Sedan är det bara att sätta igång...Thomas och jag var ute och for lite redan förra sommaren...tycker att det är ett kul och enkelt sätt att upptäcka. Man behöver ju inte bara vara nere under jord utan passa på att se lite av stadsdelarna ovan också...och hitta nya roliga fikaställen.. :)

Rekommenderas!

TACK ha det gott!
Hej Lena,
så häftiga konstverk. Jag åker mycket sällan tunnelbana men de få gånger jag gör det förundras jag över konsten jag stöter på. Jag har även fotograferat konst, t ex vid Tekniska högskolan, för jag kunde inte låta bli.
Hälsningar Lena
Svar från Lena Eriksson 2015-07-06 21:58
Tekniska högskolan har intressant konst tycker jag...och åker man lite till och stannar vid Universitetet så är väggarna alldeles fulla av kaklade konstväggar med de mänskliga rättigheterna och en massa vackra plattor med symboler och citat av Linné t.ex ...från hans resor.
Väl värt att besöka nästa gång!

TACK Lena...ha det gott!
Ziggy är en oerhört kreativ konstnär, den här utsmyckningen har jag inte sett så den var kul att få ta del av!
Svar från Lena Eriksson 2015-07-06 22:00
Ett konstverk som jag verkligen gillar! Inte bara resultatet utan också tanken att låta människor som finns runtomkring få vara med...- häftigt!

TACK, ha det gott!
Bra att du lyfter upp konsten i tunnelbanan. Jag tror inte det är många 08-or som tänker på hur snygga stationer vi har - antingen är vi för stressade eller så har man vant sig.

mvh Tommy
Svar från Lena Eriksson 2015-07-06 22:05
Konsten i T-banan borde lyftas lite mer tycker jag.
Men att bestämma sig för en linje och göra lite strandhugg och titta på konsten...och även besöka omgivningarna ovanför kan rekommenderas, om man inte har annat för sig... Ett kul sätt att lära sig mer om konst och mer om Sthlm!

TACK Tommy!
Konsten i T-banan och även offentliga miljöer runt Stockholm är intressant
Har du vandrat runt bland alla statyer i Västertorp?
Svar från Lena Eriksson 2015-07-06 22:48
Västertorp har jag inte undersökt ordentligt ännu...ska åtgärdas snarast! Tack för tipset!

Och TACK för påhälsningen...ha det gott!
begust 2015-07-06 22:55
http://www.micasa.se/For-hyresgaster/Hyresgastinformation-A-O1/Konstvandringar/
De har gjort fyra foldrar för konstvandringar man kan ladda ned :-)
Svar från Lena Eriksson 2015-07-06 23:39
Kul, tack för mer info. Tror jag Thomas gillar också... :)
Hej, ja visst finns där mycket att titta på! Går själv ofta förbi den där pelaren vid Hornstull, men jag har nog aldrig tittat så noga, som nu när jag ser dina bilder.. Vill minnas att Kungsträdgårdens tunnelbanestation har en hel del utsmyckning bevarad från vackra hus från gamla Klarakvarteren t.ex. När dessa fina gamla kvarter revs lär mycket ha försvunnit tyvärr.. Fina bilder!
Hälsn!
Svar från Lena Eriksson 2015-07-06 23:48
Kungsträdgårdens t-banestation är mycket fin tycker jag...kanske också värd ett eget blogginlägg? Och det stämmer nog med vad du skriver...vill minnas att det finns en staty som tidigare suttit på Riddarhusets tak...och golvet är mycket fint vill jag minnas...

Kul om mina bilder kan få dig att titta lite noggrannare på Eva Ziggys statyn nästa gång du passerar... :) Titta på alla näsor och munnar...munnar som bildar en blomma t.ex... :)

TACK...ha en bra tisdag!
Lyckliga du som har varit med om denna visning.
Den skulle jag absolut vilja göra för att få veta mer om alla
de fina vackra utsmyckningarna där.
Tack för text och bilder de gjorde mig glad.
///Gun-Inger
Svar från Lena Eriksson 2015-07-21 20:04
Så roligt att mitt blogginlägg kunde glädja dig!!!
Stockholm bjuder på så mycket tycker jag och det är kul att gå på jakt...det tycker vi både Thomas och jag.
Om man ska få veta allt om utsmyckningarna på alla linjer så måste man upptäcka själv. Men genom tre olika visningar så kallade "konståkningar" kan man få lite smakprov...och blodad tand!!!
I höst tänker jag försöka upptäcka fler stationer...tänker att det kan vara bra uppgift när väder och ljus blir sämre.

TACK!