En webblogg av David Elmfeldt kring fotosidan.se, foto, community och annat mys.

Att bli dömd

Det är uppenbart att alla tar åt sig mycket över att få en bild refuserad, och alla reagerar olika. Fullt förståeligt. Dock kan man uttyda ett par olika kategorier (här kommer jag raljera lite så var med på det):

(1) Skriver genast ett blogginlägg och visar upp bilden och säger att det svider, att man blir ledsen men verkar också acceptera själva förfarandet.

(2) Skriver genast ett blogginlägg men berättar också hur fel det är med refuseringsvalen, vilka fällor juryn fallit i och hur inkompentena de är att ta refuseringsbeslutet. Gärna någon som anser sig extra kompetent och därmed har tolkningsföreträde om vad som är bra och dåligt både gällande juryförfarande och bildkvalitet.

(3) De som inte heller accepterar anledningen till refuseringen och skriver om detta i forumet.

(4) De som blir refuserade här och genast berättar att det finns andra sajter där det är mycket bättre jury och rekommenderar att lägga upp bilden där. (Jag vet inte om de slår dem som rekommenderar det att även på andra sajter blir folk refuserade och blir sura!?). 

(5) Det som skriver ett inlägg (blogg eller forum) och säger att det är dåligt att deras bild blev refuserad här men accepterad på annan sajt (vilket då ses som ett bevis för att andra sajter har högre kvalitet).

(5) (Borde vara 6) De som blir refuserade, skriver ett blogginlägg, och försöker teoretisera kring refuseringen och försöker låta smart och eftertänksam. 

(6)(Borde vara 7) De som man inte läser om, men som antaglingen blir lika besvikna men som inte publikt uttrycker det. 

(7) (Borde vara 8) De som skriver blogginlägg om hur folk beter sig i samband med refusering och börjar kategorisera upp människor (som om de hade tolkningsföreträde och är mycket mer klarsynta). 

Man får självklart göra vad man vill, men är med i leken får man leken tåla, tycker jag. Det är ju underförstått att man kan få en snyting, och en snyting gör alltid ont, men hjälper det verkligen att gnälla publikt? Vissa respekterar jag mer, tex de som känner att det verkligen var den bästa mest noggrant utvalda bilden och vill ha lite stöd. Däremot erfarna yrkesfotografer som mer på slentrian slänger in en bild, där vete f-n.

Förresten, ni som inte förstår någonting. Allt handar om Galleri FS.

Nåväl. Ikväll blir det pepparkakor och glögg. Lätt.

Inlagt 2007-11-23 15:55 | Läst 5576 ggr. | Permalink
Ett bra inlägg.
Det låter gott med glögg o pepparkakor.
Mvh Annika
hörru
ingen glögg före 1:a advent ju ;)
men kul inlägg ändå
Roligt inlägg.
Fattade galoppen ganska snabbt då man själv blivit refuserad. Läste vidare och försökte sätta in sig själv någonstans.
Hmm undra vilken kategori man är :)
Pepparkakorna går bra, men glöggen får du allt hålla dig med.

Mvh martin
Håller med fullständigt.. Lite trist att du ska behöva hålla "försvarstal" här, tycker jag.. Klart att man får tåla att bli refuserad om man skickar in en bild & just som du säger.. Den som ger sig in i leken......
Tycker GFS är en bra ide..(Jodå, har blivit refuserad jag med), men hänger inte läpp för det.. Kanske anledning att läsa ditt förra blogginlägg ang. självkritik nåra ggr till??
Tycker ni gör ett gott jobb och det ska ni ha all heder för..
Glögg o pepparkakor lät ju inte så dumt??;))
Trevlig kväll
//Micke
Ni skapar reglerna och måste som professionella aktörer klara av att hantera mäniskors besvikelser. Så ger man sig in i leken så måste man leken tåla det gäller i större omfattning för er som driver fotosidan. Jag tycker dock iden är bra. Det kanske handlar om förklaringen varför man inte får med en bild. Ni vänder er väl fortfarnde till alla
Jag har också fått en bild refuserad i Galleri FS.
Men jag ser det mer som en spännande sak att testa sig lite grann. Och jag är inte ledsen eller besviken för jag tycker också att man får tåla en refusering, annars är det ju ingen vits med galleriet över huvud taget.
Jag tänker istället, bättre lycka nästa gång :)
Och man ska nog akta sig, tror jag, för att ta en refusering personligt, för det är ju inte det det handlar om.
Sen att bildsmaken är olika, det kan man ju hålla på att diskutera om i all oändlighet, man kommer aldrig att bli överens om det ändå.
Var och en tycker/röstar som den vill och så måste det ju få vara också.
Mvh Ulla
Och så här skriver kamera & bild:
http://www.kamerabild.se/ArticlePages/
200711/21/20071121004642_ADF348/
20071121004642_ADF348.dbp.asp
Jag kam rekomendera Grönstedts XO cristmas Cogmac 2007 mörk choklad och en espresso
En klar grupp 7, ett annat sätt att låta bli att sända bilder till galleriFs, så slipper man bli sur:-)
Glögg före 1 dec är alldelles fel, men pepparkakor hela året är absolut rätt :-)
Och....

(8.) Accepterar anledningen till refuseringen, men är negativ till formuleringen.
Undrar vem nr 2 syftar på...

;)
Nu fick du mig att gå från en 6:a till en klockren 1:a (eller kanske 2:a ;-)

/johan e
kärlek david, kärlek :>
Själv är jag en (7) och en (5). :)
Fast det finns ju två varianter av 5.. Därför törs kanske inte andra som ev. "försöker låta smart..." stå för det siffervalet? Eller så är det en smart patentlösning att ha två alternativ?;) Eller så är du bara ensam om att försöka..
Ajdå, jag menar (5) (Borde vara 6)
(10) Dom som gör en skämtsam grej av det i
bildkritiken.
Svar från David Elmfeldt 2007-11-23 21:19
Ja just det! Den har vi faktiskt inte missat, men jag glömde få med den här.
Verkligen bedrövligt att läsa ett sådant här inlägg av en ansvarig för Fotosidan.
Ni har tappat greppet helt.
Det finns flera betalsajter, riktigt fina tack vare att man ansöker om att bli antagen. Inget fel i det, att ansöka och bli intagen av en jury. Eller refucerad.

Bara man som sökande har fullständigt klart för sig i informationen INNAN man betalar och börjar ladda upp så blir man varken sur eller känner sig kränkt.

Då har man ju fullständigt frivilligt gett sig in i leken och då tål man därmed leken.

FS har varit extremt bristfällig i informationen, vilket är grundorsaken till frustrationen och ilskan. Det handlar inte om någon frivillighet, medlemmarna har blivit i-n-d-r-a-g-n-a i en nyordning som skett bakom deras ryggar och över deras huvuden.

Saken förvärras nog enligt mitt mening av att FS red hamnat så starkt på defensiven istället för att gå ut och be om ursäkt och beklagat all besvikelse som uppstått.

Om jag vet vad som gäller och har spelreglerna fullständigt klara för mig-- då först kan man tala om att "den som ger sig in i leken får leken tåla."

Och en grej till..hela förmyndarattityden av en sådan kommentar retar säkert upp många, iallafall mig som --> betalande medlem på FS som plötsligt utan förvarning påtvingats en nyrodning som jag ej kände till när jag betalade medlemsavgiften.

Hade jag vetat om GFS, DHS och intressegrupperna och deras villkor när jag köpte tjänsten så hade jag inte knystat. D-Å hade jag ju gett mig in i leken medveten och därmed med allra största sannolikhet både tålt den och accepterat den utan att bli det minsta lilla sur...
Men jag förstår inte upprördheten? Fotosidan funkar ju precis som innan GFS tillkom... man måste ju inte ansöka om att få in sina bilder där. Det är väl bara att fortsätta lägga in bilder i Bildkritik och fortsätta läsa och skriva i forumen...?
Ja, jag är betalande medlem och ja, jag har fått en bild refuserad. So what? Jag får väl försöka igen och annars fortsätta att använda Fotosidan som jag alltid gjort.

Mvh,
Martin Fransson
som skippar glögg och tar lite frukost o kaffe istället :-)
En del av leken är väl just att juryn blir inkompetensförklarad och det får man oxå tåla. Det sker ju till och med i "Idol" numera så det ligger väl helt rätt i tiden.

Personligen tror jag att fotografi är så brett att det är ytterst få som har kompetensen att bedöma alla olika former av fotografi, men det är bara en tes.

Mvh
Maverick
Självklart är det så att bedömning av fotografier är i hög grad subjektiva med vissa element av att hålla sig inom vedertagna ramar eller att när man går utanför dessa ramar gör det på "rätt" sätt. Jag har t.ex. haft bilder som fått utmärkelser i tävlignar på riksnivå men inte ens blivit antagen i lokala fotoklubben. Jag har själv blivit refuserad (Galleri FS) och kan inte säga att jag bryr mig så mycket. Min bild föll helt enkelt inte juryn i smaken. Jag vet bara att jag gillar att skapa men även att titta på bra bilder. Galleri FS är ett bra initiativ till att öka sannolikheten att hitta fina bilder här på FS.

Jag saknar ett alternativ: (9) De som inte bryr sig så mycket och hoppas på bättre lycka nästa gång!

Cheers! /Tomas
Hej David! Apropå refuseringar. Trevligt vore det nog för de flesta om en tillsatt jury motiverade sina val och bildernas placeringar.
För mig betyder inte refuseringen eller publiceringen mer än vad de ca 3 personerna i juryn tyckte.
Är någon nöjd med sin bild tycker jag att de ska fortsätta vara lika nöjda oavsett vad en jury tycker.
MEN, intressant vore det väl att få sin bild upplyft av en större röstande population på webben. ;) kanske ett förslag för framtiden?

Good luck med siten också i fortsättningen!
mvh / Hansa