En webblogg av David Elmfeldt kring fotosidan.se, foto, community och annat mys.

Bluffmakare

Jag fick ett mail häromdagen med följande innehåll:

Från: "William  Anderson" <william@exploreplanettourism.com>Datum: måndag 15 jan 2007 06.29.25 GMT+01:00Till: undisclosed-recipients:;
Ämne: Photograpy  service in sweden

Greetings


I  mailing you  to  ask  for  your  professional  service  for  a special
event.I  have  a  relative  that  is  getting  married by  mid  of  march  in
sweden .I  dont know if it is  possible  for you to dispose your  professional
service  for  eight  hours at  the  event.I  will  be  coming from china to
sweden to witness the  event.I  want the  pictures  taken to  be on CD.Let  me
know  what  the cost will be for  the  eight  hours.

William  Anderson

Jag orkade inte svara eftersom jag inte fotograferar bröllop och dessutom tyckte att det var lite en lustig förfrågan. Och tur var nog det för jag läste precis på sfoto.se att det där var en känt sätt att lura fotografer från studion så att tjuvarna i lugn och ro kunde plundra studion. Läs även en artikel i NWT . Så en varning om du också fått det mailet.

 

Inlagt 2007-01-23 17:09 | Läst 10248 ggr. | Permalink
Alla som bönar och ber om att få betala är jag uppmärksam mot. Fick en man som lagt till mig på msn och bad mig skicka en mp3-spelare. Bara han fick mitt banknummer :P
Fått samma mail själv. Känndes heller inte så seriöst så avböjde artigt. Kanske tur det..
Här i Västerbotten har vi haft(har?) en annan kuf som försökt köpa digitalkameror på krita av privatpersoner genom att erbjuda dubbla pengarna om han kan få kameran direkt och betala om "en vecka när sjukersättningen kommer". Också väldigt troligt att någon skulle gå på detta. Han har ringt mig och någon kompis och haft olika historier varje gång som han dessutom blandat ihop. Pappa är död, pappa fyller år, har inte träffat pappa på 30 år....blabla. Jag vet att han hållt på iaf. i 10 år, han bor i Skellefteå och är tydligen rullstolsbunden.
Som jag förstår är det ingen som blivit lurat än. Det enda som talar för att det ska vara en bluff är en som heter James Butler och "har ett förflutet som polis i Storbritannien". Och upprepande email till svenska fotografer. :-) Jag undrar om hur mr. Andersson ska lösa problemet med betalningen. Han har ju lovat 18000 till Lasse och utan pengarna kommer Lasse knappast iväg från sin studio.

Dessutom tycker jag att det är en mycket omständlig metod att plundra en studio. Man kan lika gärna göra det när personen i frågan är på semester/bortrest på ett annat uppdrag/sover. Det är inte precis så att man lämnar nycklarna under dörrmattan när man åker iväg på ett uppdrag i Stockholm.
Jag ser inte haken i detta. Skulle man vara intresserad av uppdraget så skulle man ju komma i kontakt med brudparet i förväg och på så sätt kunna avgöra om det är en bluff eller inte.

Det är väl bara att svara och fråga efter att komma i kontakt med släktingen i fråga.

Lätt att kolla upp om det rör sig om ett riktigt bröllop eller inte. Ska man förutsätta att detta är bluff så kan man ju inte acceptera något uppdrag utanför sin egen studio.
Javisst är det så, och med lite bondvett så blir man ju inte lurad. Men ändå lämnar människor ut sina bankkonto-inloggningsuppgfter via webben eller betalar folk i förväg för kamerasaker.
Borde ju vara en extremt smal sak att lista ut var mailet kommer ifrån ursprungligen så att vederbörande kan hamna i rampljuset, vilket nog är det minst önskvärda från deras sida.
Det där verkar vara en bluffmakare. Jag fick på mailen att han tänker gifta sig i Finland och inte i Sverige:


Greetings,

I mailing you to ask for your professional service for a special event.I
have a relative that is getting married by mid of march in Finland .I dont know if it is possible for you to dispose your professional service for eight hours at
the event.I will be coming from china to Finland to witness the event. I want the
pictures taken to be on CD.Let me know what the cost will be for the eight hours.


Regards
Alvin