Har länge funderat över vad som drivit och driver mig och andra att fotografera. Efter en relativ lång gärning som yrkesfotograf är jag sedan ett tag "bara" vanlig fotograf och fascineras av bildernas och inte minst fotoverktygens inverkan på oss fotoindivider. Ibland måste funderingarna ut och skrivas ned. Precis som de ibland hamnar på bild.

Bildreportage med drag i

Mitt första längre uppdrag med en DSLR...

...skedde innan jag vant mig vid den. Hade för säkerhets skull min analoga Nikon F4s med när jag skulle både skriva lite om ABU-museet i Svängsta men också ta bilder. Utrustningen bestod av en ny Nikon D1 och objektivet 17-35/2.8 som både hade AF-S och vanlig bländarring. Resultatet blev kanske inte helt perfekt då jag också skulle skriva och måste anteckna en massa.

När jag skulle summera bildinnehållet tyckte jag att något fattades. Nämligen den miljö ABU:s redskap används i. Lade därför till ett par analoga bilder jag tagit med en liten Rollei 35 SE.

En stämningsbild tagen på Bolmen med Rollei 35SE. Negativet scannat. Lägg märke till skogsbranden i bakgrunden. Jag var ledig så den fick annan fotograf bevaka.

AB Urfabrikens originalverkstad har blivit museum. Här grundlades tillverkningen av en av Sveriges största exportartiklar. Nämligen spinnrullen som först hette Record, men som utvecklades till den världsberömda multiplikatorrullen Ambassadeur. Grundaren Göte Borgström och hans anställda tillverkade annars taxametrar, ur och andra finmekaniska artiklar, men fick idén att tillverka fiskredskap strax efter andra världskriget. Bilden är tagen med Nikon D1 i färg men konverterad till sv/v och tonad. Den nu aktuelle marknadschefen Olle Lidesjö med kollega fick agera personal på bilden.

Till vänster den första Recordrullen och till höger en modernt designad Ambassadeur. I bakgrunden syns de klassiska ursprungliga Ambassadeurrullarna som bara tillverkades i 2 storlekar och benämndes 5000 resp 6000. Den röda färgen var länge den klassiska rullens signum.

ABU 444 (till höger) var ABU:s första egentillverkade haspelrulle. Den blev något av en succé på hemmamarknaden och hade en unik bakplacerad slirbroms. Kom på 50-talet. Till vänster en modern haspelrulle från ABU, späckad med kullager och en mekanism baserad på s k snäckväxel som precisionsfräses. Sedan denna bild togs har designen blivit ännu mer sofistikierad. Vissa konservativa sportfiskare hävdar att den nu gällande utanpåliggande spolen inte är någon större förbättring. Andra anser tvärtom. Hur som helst går både den gamla 50-talaren och sin 5 decennier yngre släkting utmärkt att fiska med med. Och fisken skiter väl i utseendet på rullen?

Eller hur? Försökte fråga abborren innan den släpptes tillbaka. Hade den kunnat tala hade den nog ansett att betet är vad som syns samt kallat mig förbannad lurendrejare som sabbade mellanmålet. Denna bild är också tagen med analog Rollei 35SE och negativet scannat.

Drag i massor har har tillverkats vid ABU-fabriken i Svängsta. Tja, drag och drag...Beten av olika typ är nog mer korrekt att skriva för här finns även pilkar och wobblers.

Vid mitt besök i Svängsta guidade fortfarande Henning intresserad publik på museei. Henning kunde ALLT. Inte så konstigt då han själv var trotjänare i den gamla verkstaden. Den moderna fabriken ligger bara ett par stenkast från den gamla verkstaden vid Mörrumsån. Eller ska man kanske skriva ett par spinnspökast?

________________________________________________________________________________________

JA, HÄR SLUTAR JAG FÖR DENNA GÅNG. KANSKE DET KOMMER NÅGOT OM TRÅKIGA ELLER TRAGISKA BILDER SOM MÅSTE TAS. MEN INTE IDAG. TÄNKER PÅ OLYCKSBILDER SOM VERKLIGEN KAN FÅ EN ATT KÄNNA SIG SOM EN "HYENA" OCH SOM LÄMNAR SPÅR I HJÄRNA OCH HJÄRTA.

______________________________________________________________

Inlagt 2015-07-27 21:34 | Läst 3788 ggr. | Permalink
Intressant o trevlig läsning! Må gott, LO
Svar från Photocon 2015-07-27 22:12
Tack! Det fanns ju inget rawkonverteringsprogram till kameran när jag köpte den så jag fick förlita mig på dess jpeg och 2,7 mp. samt en rätt usel AWB. Vitbalansen gick ju att ställa om men jag körde på AWB och putsade dem lite i Photoshop. Annars var ju gamla D1 känd för sitt ganska fula gulgröna färgstick och färgrymden Adobe RGB gick inte att ställa in. Man kunde heller inte zooma in den färdiga bilden på displayen till någon storlek så man kunde se skärpan riktigt. Men det blev ju bilder i alla fall. Lite perspektiv på det hela när mina kameror har 36mp och det kommit nya på 42 och 50mp.

Reportaget blev ett mittupsslag med rätt mycket text och historik. Det fattas tyvärr 2 bilder jag inte kan hitta. De finns någonstans.

Trevligt du läste det lilla bildrepet.

Fortsätt att må gott själv!
//Lennart
Intressant berättat...och fina bilder!
(Jag följer dig men är lite lat att kommentera - ska bättra mig!
Svar från Photocon 2015-07-28 00:41
Gör inget, jag är glad åt att någon eller några VILL följa. Så tusen tack!
//Lennart
Fina bilder, lite har ju hänt på kamerafronten sedan dess, Ambassadeur var ju rullen man drömde om i barndomen...
Ha de gott
/H-Å
Svar från Photocon 2015-07-28 00:47
Jo, nu har man 16 ggr fler mp än i gamla D1:an. Trodde man knappt när de första dslr kom, men snart är vi väl uppe i 100mp.
Ambassadeur var ju en drömrulle. Jag har ett antal varianter, men gillar de klassiska bäst även om de inte är röda.
Hoppas det ska sluta blåsa så förbaskat så man verkligen kan fiska ordentligt efter gös här på Bolmen. I min vik nedanför kåken slår vågorna över vågbrytaren flera dagar i rad.
Hej så länge!
//Lennart
Det har varit både intressant och trevligt att följa dig, från första början, men jag är dålig på att kommentera. Man blir ju lite anonym utan egen blogg och utan synlig aktivitet på FS. Jag har inte fotograferat så länge, men det har blivit ett stort intresse för mig och jag går aldrig hemifrån utan kameran. Jag är glad att jag fastnade för Nikon när jag köpte min systemkamera eftersom det finns en uppsjö gamla Nikkor objektiv, som är spännande att prova. Jag gör en resa bakåt i tiden, med allt som har med fotografi och utrustning att göra. Så en historieberättare är alltid välkommen, i min värld.
Hälsningar pia
Svar från Photocon 2015-07-28 12:04
Ha, du verkar inte alls dålig på att kommentera med tanke på din ganska långa kommentar. Vet inte om man blir så anonym uan blogg. Började nyss och har varit medlem på FS sedan 9 år utan att blogga men har skrivit en del i forumen.
Jag har genom åren befriat mig rätt mycket från märkestänkande och har använt/använder olika fabrikat, men som läget är just nu så har jag efter ett antal Canonkameror återgått till Nikon p g a det bättre dynamiska omfång deras sensorer ger. Men jag använder även Sonys kameror( Det är ju Sonys sensorer som sitter i Nikon för det mesta). Sonys spegellösa A7R kan via adapter ta en mängd olika objektivmärken. Så i nuläget kör jag med Nikon D800 och Sony A7R samt kör Nikongluggar i huvudsak på A7R- Gamla Nikkorobjektiv är i många fall suveräna. Lycka till med din resa bakåt i tiden. Det ger perspektiv och varmt tack för din kommentar!
//Lennart