I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

En kyrkogård och en kyrka

En sak som är kul med att komma utomlands är att se arkitektur som avviker från det vi har här hemma. Här kommer två exempel från Sicilien. Kyrkogården är från staden Mirabella Imbaccari och den moderna kyrkan, med det långa namnet Santuario Madonna delle Lacrime, från Syrakusa.

#1

#2

#3

Inlagt 2017-08-11 18:11 | Läst 1380 ggr. | Permalink
Verkligen annorlunda, spännande arkitektur i fint svv! LO
Svar från Bjarne 2017-08-12 11:06
Tack så mycket LO, kul att det uppskattas!
Hälsningar, Bjarne
Spännande bilder, inte minst den sista! I den första noterar jag att alla små hus har ett kors. Är det vanliga hus eller är det små övernattningshus för långväga kyrkobesökare som i Gammelstaden utanför Luleå och vid kyrkan i Rättvik?/ Björn T
Svar från Bjarne 2017-08-12 11:08
Det är nog lite mer permanent övernattning är jag rädd, d.v.s. gravbyggnader. Tack så mycket för kommentaren Björn!
Hälsningar, Bjarne
Khalad 2017-08-12 11:17
Ja, det låter onekligen väldigt permanent :-) Har inte sett såna, alltså ett slags gravmonument, små hus liksom. Verkar som vi inte kommit så väldigt mkt längre än dom gamla egyptierna och andra tidiga folk som försedde den döde med mat och dryck, kläder och vapen och annat som behövdes i nästa liv..../ Björn T
Svar från Bjarne 2017-08-12 18:37
Jag stötte på något liknande i Portugal för ett antal år sedan, så det är möjligt att det är något som finns i antingen medelhavsländerna eller kanske katolska länder även på andra platser, vad vet jag!
Hej Bjarne.
Imponerende bygningsværk på nummer 2.
Jeg gillar nummer 1 mest med det smukke lys og himmel.
Mvh. Erik.
Svar från Bjarne 2017-08-12 15:32
Då är jag helt enig med dig Erik! Tack så mycket för kommentaren.
Vänliga hälsningar, Bjarne
Hej Bjarne! Verkligen annorlunda och intressant kyrkoarkitektur! Föreställer mig att svartvit var ett givet val för dig med tanke på att detta framhäver formerna och eventuella färgklickar som skulle störa formen neutraliseras. Första bilden har ett något komprimerat djup, antar du använt tele. Men å andra sidan så brukar det vara trångt om på den typen av kyrkogårdar.
Kyrkan i första bilden har förvisso en intressant form, men ännu intressantare är kyrkan i bild två! Och jag utgår från att den avslutande bilden är tagen rakt upp i "tornet" i kyrkan i Syrakusa. Gillar det grafiska uttrycket i båda de två sista bilderna!
Förresten, så du till någon Lucia-staty/-tavla eller några andra spår/avbildningar av henne? Om jag minns rätt är Lucia ett helgon från just Syrakusa. Mer känd i Sverige än Italien antar jag.
Ha en fin dag!
/Ulf
Svar från Bjarne 2017-08-12 18:44
TJena Ulf! Du har helt rätt i dina antaganden. Första bilden är tagen med kort tele, 53 mm, motsvarande 106 mm i FF. Det stämmer också bra att sista bilden är tagen rätt upp i tornet. Kanske skulle jag satt på vidvinkel och gjort den kvadratisk? Lätt att vara efterklok!

Vi besökte även Santa Lucia-kyrkan i Syrakusa och fick en guidning både där och i katakomberna under kyrkan. Lucia är känd även där, och vi fick också se det som påstås vara hennes allra första grav. Kvarlevorna lär ha flyttats och finns nu i Venedig.

Tack och god kväll!
Bjarne