I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Dimma i bokskogen

I början av november fick jag min sköldkörtel bortopererad med efterföljande sjukskrivning. Jag var ordinerad att ta promenader för att hjälpa läkningen och första dagen efter det att jag kom hem, så tog jag en kort runda på 20-25 minuter i skogen. Det var dimmigt och vackert, men planen var inte att fotografera. Fast man är ju inte klädd utan kamera och kompaktkameran låg som vanligt i fickan. Ja, då gick det som det gick, jag kunde inte låta bli!

Jag har nog bildbehandlat lite annorlunda än jag brukar. Ofta vill jag gå lite åt det mörka hållet och ha rejäl kontrast, men den här gången gjorde jag annorlunda för att behålla den ljusa dimmiga känslan. Jag behöll också en lite kallare vitbalans.

#1

#2

Jag ville testa att göra en bild i svartvitt också. Från början var mossan på stenarna och löven väldigt lika i tonen, men jag drog de röda och orange färgerna mot ljusare och gula och gröna mot mörkare vid den svartvita konverteringen, för att få lite skillnad.

#3

#4

Inlagt 2014-11-27 20:45 | Läst 2525 ggr. | Permalink
Tycker du lyckats väl med bildbehandlingen
Svar från Bjarne 2014-11-28 14:16
Tack Bengt!
Hälsningar
Bjarne
Jag gillar också bilder som går åt det lite mörkare hållet och innehåller mycket kontrast och skärpa. Jag borde tänka om lite, man fastnar så lätt i ett 'fack'. När jag ser ljusare bilder, som dina här, så brukar jag gilla dem. Tack för påminnelsen, jag skall försöka tänka lite nytt framöver.
Svar från Bjarne 2014-11-28 14:16
Tack så mycket Ingemar! Visst är det bra att testa nytt ibland.
Hälsningar, Bjarne
Den där skogen är makalös! Inte minst i dimma! Bra fotat, Bjarne!
/Niklas
Svar från Bjarne 2014-11-28 14:17
Tack för det Niklas! Det bästa med skogen är att den finns utanför husknuten.
Hälsningar, Bjarne
Mjuka fina toner som passar så bra på dessa bilder med dimma.
Svar från Bjarne 2014-11-28 14:17
Tack för kommentaren Margareta!
Hälsningar, Bjarne
Dimman med sin kontrastsänkande effekt gör det lättare att göra ljusa skira bilder utan att bränna högdagrarna, resultatet blev riktigt bra! Glad helg, LO
Svar från Bjarne 2014-11-30 21:17
Tack så mycket för kommentaren, LO!
Hoppas helgen var bra och veckan som kommer blir detsamma!
Bjarne
Härliga dimbilder! Hade önskat att jag haft kameran med mig härom dagen. Jag hade ett möte i stan och gick längs Kalbergskanalen. Det var hur tjock dimma som helst, och båtarna siluetter syntes helt magiska. Hoppas på fler sådan tillfällen - MED kamera :-) Ha det gott/Elisabeth
Svar från Bjarne 2014-11-30 21:18
Tack så mycket Elisabeth! Hoppas ditt tillfälle återkommer när du har kameran till hands.
Ha de bra!
Bjarne
Go' kväll i novembermörkret! Visserligen har det varit en ganska ljus dag, men kvällen kommer tidigt så här års...
Dina bilder förmedlar en råkall höstdag, som blir extra tydlig till följd av att du valt en lite ljusare och mindre kontrastrik behandling. Vä valt!
I första bilden leds blicken skickligt runt den främsta stenen och vandrar in längs det som ser ut som en under löv helt övertäckt stig som slingar sig genom bilden. Härligt djup i bilden som skapas dels av stigen, dels av diset. Tacksamt att det finns lite löv kvar på de tunna bokkvistarna.
Bild två är kontrasterna än mer utjämnade. En behaglig bild att titta på, men inget särskilt som sticker ut, men det är även i denna bild ett härligt djup.
I tredje bilden löper stenmuren som en kantmarkör över den mjuka kulla. Många mossklädda stenar i förgrunden, men jag ser inget tydligt mönster dem emellan. Provade då att dölja nedre delen av bilden och fick då ett härlig panoramabild som förstärks av stenmuren och de finns fortfarande mossgröna stenar kvar i bildytan. Kanske ett alternativ värt att prova?
I den fjärde bilden bildar stenarna en tydligt diagonal som drar mot det högra stenmursslutet. Den diagonala stenen i förgrunden har, utöver löven, intressanta vita "prickar". Högstubben strax till vänster om mittlinjen i bildens övre del är i sådan där extra intressepunkt som lyfter bilden ett snäpp.
Valet av favoritbild tår mellan första och sista bilden, båda stående. Valet faller till slut på bild nr 1!
Ha en bra vecka! /Ulf
Svar från Bjarne 2014-11-30 21:20
Tack Ulf! Jag är helt enig med dig i favoritvalet. Jag tycker också första bilden är bäst. Den där stigen går jag ganska ofta, då den ligger på det jag kallar "lilla rundan", som jag gärna går när jag vill ta en kortis i skogen.

Intressant idé med panorama på tredje bilden. Det kan absolut vara något att prova.

Hoppas veckan blir till belåtenhet!
Bjarne