I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

En annan historia

Förra inlägget handlade om förintelsemonumentet i Berlin, och inlägget vållade en hel del debatt. Nu kastar vi oss tvärs över den politiska kartan och hamnar långt ute på vänsterkanten. Ett minne från DDR-regimen, Berlinmuren. Även om det inte var en lika fasansfull regim som det nazistiska Tyskland, så är det absolut inget som jag har någon som helst sympati för. Jag ser murbyggen som ett stort misslyckande för mänskligheten, sedan må det vara USA/Mexico eller Israel/Palestina. 

Bilderna är från en plats som heter East Side Gallery, där en del av muren idag används som underlag för konstverk. 

#1

#2

En del av muren har lämnats fri från konstverk. Ja, nästan...

#3

Varför inte bygga en kiosk i ett avbrott i muren?

#4

Fantastiska konstverk på vissa avsnitt. 

#5

#6

Muren var mycket smalare än jag trott, snarare en vägg. Fast med taggtråd och beväpnade soldater gjorde den förstås det som var tänkt ändå. 

Inlagt 2019-12-01 09:35 | Läst 2323 ggr. | Permalink
Ja, det var väldigt vad tunn den muren var.. Det är nog alltid så att 'konst och kultur' kommer fram när man befrias från förtryck.. Konst och kultur får nog alltid fram obekväma sanningar.. Bra bilder här med andra perspektiv än de som så ofta brukar visas!
Hälsn!
Svar från Bjarne 2019-12-01 18:43
Ett betydligt bättre sätt att använda muren! Kul att du uppskattar perspektiven. Det är ju en plats fotograferad om och om igen, så det är inte lätt att hitta egna vinklar. Stort tack Jan!
Hälsningar, Bjarne
Det kan bli fint inslag om graffitin gör snyggt. Margareta C. har visat många målade väggar som är otroligt vackra. Minns mycket väl den här tiden då muren föll.
Sten
Svar från Bjarne 2019-12-01 18:44
Ja, det var en tid med mycket förhoppningar. Tyvärr har en del av dem grusats, men så är det med utveckling. Det går inte alltid som man vill. Tack för kommentaren Sten!
Hälsningar, Bjarne
Fint att se något så fult, både som tanke och byggnadsverk, få bli en plats för en fri kultur, fina bilder rakt av. För övrigt delar jag absolut din uppfattning om murar som stora misslyckanden.
Mvh Glenn
Svar från Bjarne 2019-12-01 18:46
Tack så mycket Glenn! Skönt att den hemska muren äntligen kan användas till något positivt.
Hälsningar, Bjarne
Puffbilden är ju häftig som konstverk. Muren var inte så märkvärdig men som sagt, med belysning, taggtråd och beväpnade vakter räckte den nog till ändå.
Hälsningar Lena
Svar från Bjarne 2019-12-03 20:29
Så är det säkert. Det var ju mycket få som lyckades fly den vägen. Tunnlar var väl det som gällde först och främst. Tack för kommentaren Lena!
Hälsningar, Bjarne
Det finns åtminstone många som målar fint med sprejburk! En lite annorlunda serie med härliga färgklickar! #4 och #5 är intressanta konstverk där fotografen hittat naturliga utsnitt. Min favorit blir #1 eftersom den sätter ett konstverk i sitt sammanhang.
Svar från Bjarne 2019-12-05 20:40
Håller helt med dig om första bilden. Även om det är "rakt på" så gillar jag också kontrasten mellan muren och byggnaderna bakom. Tack så mycket Jocke!
Hälsningar, Bjarne
Visste inte heller att den var så smal.
Intressant att se, var i Östtyskland före murens fall, men har inte haft tillfälle att komma åter efter.
Svar från Bjarne 2019-12-07 08:56
Måste varit intressant att se landet på den tiden. Kanske läge att komma tillbaka och se förändringen? Tack så mycket för kommentaren Margareta!
Hälsningar, Bjarne