I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

En lattjo liten pryl! (Raynox)

Inspirerad av Heléne Alklid, som bloggar flitigt här på Fotosidan, så köpte jag en Raynox DCR-250 makroförsättslins. Nu är jag mycket frusen om fingrarna, så utetester får nog vänta lite tills det blir en lite varmare årstid. Krukväxterna hemma har fått stå modell så länge.

Jag ville testa närgränsen och satte på både mellanring och raynoxlinsen på mitt 105 mm makro och fokuserade sedan så nära jag kunde. Det här ger en förstoringsgrad på ungefär 2,5 gånger. Uj, uj vad det blir skakigt! Stativ eller mycket snabba slutartider är det som gäller för skarpa bilder. Jag tycker skärpan blir riktigt bra, i varje fall om man bländar ner något. Skärpedjupet är förstås väldigt kort vid de här förstoringsgraderna, men jag är nöjd med resultatet, särskilt med tanke på att "prylen" inte är särskilt dyr.

#1

Den heter våreld på våren och höstglöd på hösten, men den här årstiden - "vinterbrasa"? Bländare 8, beskuren.

#2
Sankt Paula. Bländare 11, inte beskuren.

 

 

Inlagt 2013-02-03 15:17 | Läst 2725 ggr. | Permalink
Härligt Bjarne! Visst är det en lattjo lite pryl??
Fina bilder blev det!
Ha en fin kväll!
Svar från Bjarne 2013-02-05 12:30
Tack Heléne! Jo, den skall jag säkert kunna ha kul med.
Ha en bra dag!
Fint fångat! Gillar andra bilden bäst idag. allt gott :)
Svar från Bjarne 2013-02-05 12:32
Hej Mikael! Håller med dig, även om båda bilderna var mest test. Jag hoppas kunna lära mig att anävnda prylen kreativt med tiden.
Hälsningar
Bjarne
Spännande bilder Bjarne!
Båda bilderna är fina. Ljussättning i bild nr 2 är fint. Det ser ut som du har två skärpeplan i den bilden, både "stråna" i bakgrunden och runt såndare/pistieller. Men det är ju inte möjligt...
Nr 1 har fina färger och en harmonisk komposition.
Har provat 100 mm macro och mellanring, men jag upplevde inte att jag fick någon märkbart högre förstoringsgrad när jag monterade mellanringen. Den gjorde större nytta på korta brännvidder. Något vi får diskutera vidare längre fram!
/Ulf
Svar från Bjarne 2013-02-13 19:05
Tack för den kommentaren också! Visst kan prylen åstadkomma intressanta resultat, men inte två skärpeplan, precis so du skriver! Det torde helt enkelt vara så att pistillerna och stråna ligger på samma avstånd, även om det inte riktigt ser ut så. Jag har aldrig testat det här med focus stacking, men det skulle nog kunna vara användbart i sådana här fall med mycket kort skärpedjup.
Jag hoppas du får en bra kväll!
Bjarne