I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Fun with lenses

Jag skaffade en Olympus Pen som ett lättviktsalternativ till Canonsystemet. Jag är mycket nöjd med den, men har ibland saknat en ordentlig vidvinkel och möjlighet till kortare skärpedjup. Ja, ni anar nog vart vi är på väg. Nya hål i plånboken med andra ord. Två nya objektiv blev det. En fast "pannkaka" på 20 mm med f/1.7, som då motsvarar 40 mm i fullformatstermer. Lite vidare normalobjektiv skulle jag nog kalla det.

Det andra blev en vidvinkelzoom på 9-18 mm, som då blir som ett 18-36. Första tillfället att testa nyförvärven var vid en tjänsteresa till Stockholm, och då i det numera kära Nackareservatet. Jo det var "fun"! Vad kommer titeln till inlägget ifrån? Jo, ni som sett Big Bang Theory på TV har kanske även sett Sheldons försök till kul videofilmer på nätet, "Fun with flags". Fast det här var roligare!

#1

Första seriösa bilden med pannkakan, f/1,7.

#2

Pannkakan igen, f/2.5.

#3

... och igen, f/3.5

#4

Vidvinkel, 10 mm.

#5

Vidvinkel, 12 mm.

#6

Pannkakan, f/2.5.

#7

Vidvinkel, 12 mm.

#8

Vidvinkel, 9 mm.

Inlagt 2015-10-08 19:31 | Läst 2214 ggr. | Permalink
Fina perspektiv och bilder
Jag hade en 12/2 till min OM-D.
En mycket skarp och bra glugg.
Svar från Bjarne 2015-10-08 20:00
Tack för kommentaren, Bengt! Den gluggen är jag inte bekant med, men säkert kanonbra!
Hälsningar, Bjarne
Tur att du har en djup och välfylld plånbok:) Ha-begäret tycks aldrig ta slut för många av oss. Alltid kul med nya grejor och ett vidvinkel är aldrig fel.
Svar från Bjarne 2015-10-11 17:19
Mmm, nya prylar är oftast kul och vidvinkel är bra i många sammanhang. Tack Ingemar!
Hälsningar, Bjarne
Fina bilder, jag kör bara Olympus, både OLympus o Panasonics gluggar är mycket skarpa o fina, även dom billiga, Panasonics 20mm är helt otroligt skarp. Må gott, LO
Svar från Bjarne 2015-10-11 17:19
Tack LO! Visst är den en pärla, 20 mm:aren.
Ha det gott!
Bjarne
Nya fotoprylar är alltid kul.
Har upptäckt att sedan jag gick ifrån min stora klump till fullformatskamera och börjat nästan helt uteslutande att använda 70D så har jag vunnit på de långa objektiven och förlorat på de korta. Speciellt märkbart blev det i Florens med sina smala gator och gränder. Blev inte mycket till motiv kvar i sökaren med 28mm borde haft fisheye där, fast det som jag har förvränger motivet så mycket. Dags att fylla på något i fotoväskan. ;)
Fick lite inspiration här till förnyelse.
Svar från Bjarne 2015-10-11 17:20
Tack Margareta! Beklagar att jag skapar begär som kostar!
Hälsningar, Bjarne
Goder afton fotografen! Din "tjänsteresefotografering" i Nackareservatet brukar resultera i sevärda bilder, så även denna gång! Du inleder med en läcker svartvit bild där ljuset faller på en koncentrerad och central liten yta i bilden. Möjligen kunde bilden ha vunnit på en beskärning från höger då den är förhållande vis tom. Snygga subtila diagonaler i bilden.
Läcker grästuva i förgrunden i bild två, där grästuvan tillika är huvudmotiv! Det lit varmare ljuset i förgrunden kontrastera mot det kallare ljuset andra sidan vattendraget.
I trean är det den låga stenmuren och naturligtvis det lilla trädet och dess höstfärgade löv som är huvudingredienser i bilden. De skulle ha stuckit ut än med med kortare skärpedjup, men bilden är den typen av bild som jag generellt gillar!
Fjärde bilden har en intressant trädstam/stubbe i förgrunden. Den dominerar i mitt tycke (i varje fall i skrivande stund) bilden lite för mycket, skulle behövt något annat intressant som motpol alternativt fyllt upp än mer av bildytan.
Den typen av sankmark med växtlighet som du visar i femte bilden tillhör också den typen av motiv som jag generellt håller högt på gillastegen! Du har lyckats skapa ett djup i bilden trots att den dominerande riktningen i bilden är horisontell.
Vilka fina diagonala stråk av olika ytor och färger du fått fram i sjätte bilden. Fint rödaktigt blåbärsris, sedan en rand med ormbunkar (i viss oskärpa) och längst bak den mörka skogen.
I sjuan har du förtjänstfullt använt kvadratiskt format i en svartvit bild (märkligt ofta är svartvit och kvadratiskt format en bra kombination!?). Den uthuggna (naturligt eller av människohand?) intressanta stenen har rufsig topp i form av vissna granar. Men räcker det för att skapa en intressant bild i den tuffa konkurrens som råder bland bilderna i inlägget? Är osäker på det.
I åttan finns ett mycket intressant rotmönster och en välgörande triangelformad bakgrundsyta ger bilden någon slags balans.
Min rangordning av bilderna på "övre halvan" blir 3, 8, 6, 2 (men det var svårt att dra sträcket)! Ha en riktigt god lördagskväll! /Ulf
Svar från Bjarne 2015-10-11 17:25
Hej Ulf och tack för kommentaren!
Intressant analys, och jag är osäker på vilken bild jag själv skulle placera på förstaplatsen. Kanske sexan eller tvåan. Sedan skulle jag flyttat upp första på övre halvan. Så jag är inte 100% enig med dig den här gången, men det är ju det som är det fina. Alla har rätt till sin åsikt.

Den ensamma stenen i skogen var verkligen märklig, men det var inte rätt att hitta en vettig fotovinkel på den. Mycket träd var det runt om. Fast jag vet var den finns, så jag kanske gör nya försök!

Ha en fin söndagvkäll!
Bjarne