I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Höstligt i Skäralid

För snart två veckor sedan gjorde jag och fotokompisarna Ulf och Håkan en utflykt till Skäralid, som är en sprickdal i Söderåsens nationalpark. Målet var att göra det bästa av den höststämning som rådde i landskapet vid den tiden. En plats som Skäralid har gott om motiv och medelhastigheten i början av vandringen in i dalen höll sig på några hundra meter i timmen! Så småningom fick vi dock öka takten för vi hade trots allt en målpunkt där Skärån och Dejebäcken möts. Bilderna därifrån beräknas dock inte dyka upp förrän i det som nog blir det tredje och sista inlägget från dagen, för att inte ta för många bilder på en gång. Här följer del ett!

#1

#2

#3

#4

#5

#6

#7

 

Inlagt 2014-11-07 12:55 | Läst 2322 ggr. | Permalink
Fina bilder från Skäralid, du kombinerar underbara färger med fina kompositioner - Skäralid är ett mycket trevlig ställe!
Hils, o glad helg, LO
Svar från Bjarne 2014-11-08 09:11
Tack så mycket, LO! Visst är det vackert där.
Ha en go helg du med!
Bjarne
Härliga höstiga bilder med fantastiska färger och tilltalande kompositioner. Första bilder får mig att saga wow ...och längta till Skäralid :)
Svar från Bjarne 2014-11-08 09:12
Tack så mycket Annelie! Kul att höra vilken bild du gillar bäst.
Hälsningar, Bjarne
Din första bild är grym. Den innehåller så lite, men ändå så mycket.
Svar från Bjarne 2014-11-08 09:12
Tack så mycket Ingemar! Du fastnade för samma bild som Annelie minsann.
Hälsningar, Bjarne
Fint! Minns Skäralid från min tid på Ljungbyhed.... Väldigt vackert, och hundförarna tolkade dit varje dag för att motionerna hundarna... Vackert, är ordet!! Trevlig helg! //Peter
Svar från Bjarne 2014-11-08 09:13
Tack för det Peter! Kul att kunna väcka minnen från vad jag gissar är lumpartiden i flygvapnet. Jag var på F10 i Ängelholm.
Ha en bra helg!
Bjarne
Fina mustiga färger i dina höstbilder.
Svar från Bjarne 2014-11-09 10:49
Tack så mycket Margareta!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Bjarne 2014-11-09 10:49
Tack så mycket Margareta!
Hälsningar, Bjarne
Go' afton! Du inleder storartat med en annorlunda vy, från ovan. Begriper inte när och var du tog den bilden, men förmodligen när jag hade näsan och kameran mer nära marken. Färgsprakande är ett understatement! Gläntan är nyttig för kompositionen och de tre träden i kanten bildar i princip en diagonal. Snyggt.
I bild två sugs blicken in i bilden genom de två stammarna. Men jag störs lite av att det finns inget speciellt att se i förlängningen av stammarna. En sten hade varit bra, men naturen är som den är. Ibland saknas det där som skulle lyft bilden till höga höjder. Bra att den gula boken stänger det övre högra hörnet.
I bild tre har du på mycket fint sätt fångat ett svårt motiv! Härliga färgtoner, många tydliga och en del subtila linjer och diagonaler. Som pricken över i sitter en "knaggexplosion" i korsningen mellan tredjedelslinjer! Jag vet att detta inte är en slump...
Fyran har den otacksamma rollen att komma efter den superfina tredje bilden... Kanske hade den vunnit på att vara lite mörkare. De har en del fina linjer och den gröna grenen i förgrunden är spännande. Men bilden lyfter inte för mig.
Femman visar ett härligt intimt landskap. Det gula lönnlövet på den gröna stammen sitter som en smäck i bilden. Många fina gröna nyanser och former. Dessutom två olika nyanser av gula löv i var sin del av bildytan. Måste vara och är här en lyckad kombination av bildelement!
I bild sex finns en ljus stående stam som verkar vara på väg att bli avskalad alternativt tappar barken. Som kontrast till den finns en liggande mörk och förmultnande stam. De stammarna tillsammans med ormbunken (med lite rörelseoskärpa till följd av en vindpust). Genomtänkt.
Den sista bilden domineras av stammar i lite olika nyanser och barkstruktur. De ramar in de gula löven på en liten liten bokplanta. Gillar de mörka stammarna som ligger lite på sned på marken och trädens gröna strumpor!

Vinnare i minna ögon är bild tre följd av ettan och femman! Tre helt olika typer av bilder med andra ord. :-)
Gör det bästa du kan av veckan! /Ulf
Svar från Bjarne 2014-11-11 10:25
Hej Ulf! Tack för den utvecklade kommentaren. Första bilden togs precis i början när vi gick längs Skärdammen. Det är sluttningen på andra sidan. Du kommenterade att jag satt på "det stora objektivet" och det var nog den enda bilden jag tog med det.

Jag är i stort sett ense med din analys. Fjärde bilden blev inte så bra som jag hoppats på. Eklöven försvinner lite mot den oroliga bakgrunden. Kanske hade den blivit bättre som mörkare som du föreslår, eller möjligen med ett kort skärpedjup?

Jo, jag är kanske lite förvånad över att du sätter trean främst. Inte för att jag inte är nöjd med den, men det känns ändå lite oväntat bland alla höstfärger, fast det är kul med överraskningar. Vilken är min egen favorit då? Tja, kanske femman ligger bra till.

Ha en bra vecka!
Bjarne